Előfizetés

Vihar - A Főkert válságstábot hozott létre

Publikálás dátuma
2015.07.09. 14:32
A Főkert Nonprofit Zrt. szakembere az előző napi viharban letört faágakat takarít el a budapesti Városligetben 2015. július 9-én
Válságstábot hozott létre a szerdai vihar miatt a budapesti közparkokban keletkezett károk mihamarabbi felszámolására a Főkert Nonprofit Zrt. - közölte a szervezet.

A közlemény szerint Budapesten sok fa kidőlt, kettészakadt, sok ágat szakított le a szélvihar. A Főkert munkatársai több mint 4 millió négyzetméter zöldfelület, csaknem 97 ezer parki fa és több mint 26 ezer fasori fa átvizsgálását kezdték meg csütörtökön. A kidőlt fákat és a leszakadt ágakat folyamatosan szállítják el. 

A Főkert felhívta a figyelmet arra, hogy a fákon sok a letört, fennakadt ág, ezért arra kérik a lakosságot, hogy a következő napokban ne látogassák Budapest közparkjait, mert a leeső ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek.

A közparkok, fasorok átvizsgálása, a károk elhárítása néhány napot vesz igénybe - írta a társaság.

Vasárnapi zár - Az MSZP kész mindenkivel összefogni

Az MSZP kész minden társadalmi, szakmai és politikai szervezettel összefogni az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlése érdekében.

Ezt Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője közölte csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, az MSZP ostobának tartja a vasárnapi zárva tartásról szóló szabályt, ezért annak eltörlését "össztársadalmi érdekként" és nem pártpolitikai ügyként kezeli.

Az MSZP éppen ezért nem kívánja kisajátítani a vásárlók és kereskedők jogainak védelmét és minden támogatót szívesen lát népszavazási kezdeményezésükhöz, amelyben várhatóan jövő héten hoz döntést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - fejtette ki.

Harangozó Tamás emellett bejelentette, írásbeli kérdésben vár újabb érveket Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökétől arra, hogy korábban milyen alapon utasította vissza a szocialisták népszavazásra szánt kérdését.

A politikus megismételte az MSZP korábban már ismertetett érveit, amelyek szerint a párt minden szabályt betartva, megfelelően adta be kezdeményezését, amit azonban szerintük az NVI elnöke "utólag kreált" idő előtti benyújtásra hivatkozva utasított el.

Harangozó Tamás kiemelte, jelenleg az MSZP kérdése az egyetlen, amely egyszerre érthető az állampolgároknak és a törvényhozásnak, így a kezdeményezés sikere esetén egyértelműen a kötelező vasárnapi zárva tartás eltörlésével járna.

Az MSZP kedden változatlan formában adta be az NVI elnöke által visszadobott kérdést, amely így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?".     

A jogszabályok értelmében egy népszavazás kezdeményezője kérdését - az NVI elnökének elutasítását követően - ismételten benyújthatja, és ekkor azt mindenképpen az NVB napirendjére kell tűzni.

A választási bizottságnak ezt követően 30 napja van döntenie a kérdésről, amit a Kúria előtt lehet megtámadni. A témában új népszavazási kezdeményezést csak a jogerős elutasító döntés után lehet elkezdeni.

Vihar - Több mint négyszáz fogyasztónál nincs áram Fejérben

Fejér megye 12 településén van még áramkimaradás a kisfeszültségű hálózatokban a szerda délutáni vihar miatt, ez 431 fogyasztót érint csütörtök reggel - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák kijavításán. Emlékeztetett arra, hogy szerda este Fejér megye 16 településén volt zavar az áramellátásban, és 7815 fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

Tájékoztatása szerint szerda éjfélig több mint 250 bejelentés érkezett ügyeletükre, többségükben Székesfehérvárról és a Velencei-tó déli partjáról, de több káresetet jeleztek Magyaralmásról, Sárkeresztesről, Zámolyról, valamint Iszkaszentgyörgy és Isztimér környékéről.

Válon körülbelül ötven épület teteje rongálódott meg, senki sem sérült meg. Isztiméren egy ház tetőszerkezetének a felét letépte a szél, az épület egyik tűzfala teljesen, a másik részben kidőlt. Pázmándon egy lakóházban is jelentős károkat okozott a vihar, a négy lakó az éjszakát a helyi művelődési házban töltötte.