Előfizetés

Egyetetértenek a boltzár eltörlésében

A boltok vasárnapi zárva tartásának eltörléséről két népszavazási kérdés is verseng egymással. A szocialistáké, amelyet az első elutasítás után ismét benyújtottak a Nemzeti Választási Irodához (NVI), valamint a az Új Magyar Köztársaság (UMK) politikai szervezeté, amelyet viszont befogadott az iroda. 

Az UMK kifogásolta, hogy a szocialista beadvány jogvitával terhelt, így ismételt beadása az egész ügyet veszélyeztetheti, ezért az eddigi sikeres rendszerbontó kérdéseivel olyan platformot kívánt teremteni, amely nem a pártok közti presztízsharcról szól, hanem arról, hogy egy-egy ügy referendumra kényszerítésével minél szélesebb összefogást lehessen létrehozni. Az UMK nyilatkozatra válaszul Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MSZP kész minden társadalmi, szakmai és politikai szervezettel összefogni az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlése érdekében. Hangsúlyozta, az MSZP ostobának tartja a vasárnapi zárva tartásról szóló szabályt, ezért annak eltörlését "össztársadalmi érdekként" és nem pártpolitikai ügyként kezeli.

Az ügy előzménye, hogy az MSZP július 7-én újra beadta a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási indítványát, melyet korábban a NVI elutasított, arra hivatkozván, hogy a szocialista párt még a Kúria egy másik, hasonló kérdésben hozott jogerős, elutasító határozatának nyilvánosságra hozatalát megelőzően nyújtotta be, így azt nem vehette figyelembe. Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes erről azt mondta, az NVI érvei elbuktak, hiszen eredeti beadványuk elutasításakor nem kaptak tájékoztatást idő előtti benyújtásról, vagyis szerintük ezt az indokot "utólag kreálták".

A kockázatos utakat is szeretjük

Rubin Eszter írása Népszavának
Publikálás dátuma
2015.07.10. 07:23
A napfényes görög szigetek elfedik az ország súlyos gondjait FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Aki a magyarok utazási szokásait alaposabban szemügyre veszi, az az idegenforgalmi főszezon kellős közepén számos újdonságot fedezhet fel. A magyarok bátran utaznak, legfeljebb csak néhány napig szörnyülködnek el a tunéziai terrortámadástól vagy az akár napokon belül bekövetkező görög államcsődtől. A másik jelentős változás, hogy a last minute utak diadalmenete a végét járja, a családok inkább az előfoglalást választják.

Idén ősztől könnyebb lesz utazási vállalkozást indítani. Elég lesz, ha valakinek van felsőfokú végzettsége, no és három-hét évnyi szakmai gyakorlata, máris vezetheti is irodáját, nem kell szakirányú végzettségű alkalmazottat fizetnie. A kormány az európai uniós előírásoknak megfelelően ilyenformán módosította és ősztől lépteti hatályba az utazási vállalkozók szakmai tevékenységéért felelős személyekre vonatkozó követelményeit. A gyakorlatban eltöltendő idő a végzettségi szinttől függ: egy OKJ-s képzéssel sok évig, szakirányú egyetemen szerzett diplomával három évig is elég a vezetővé válás előtt a szakmában tevékenykedni.

Belföldön is hasonlóan nyaralunk
Kiugróan jó negyedévet tudhat maga mögött a belföldi turizmus, s úgy tűnik, a nyári szezon sem okoz majd csalódást – derül ki a szallas.hu adataiból. A kiugróan jó negyedévben szerepe lehet annak is, hogy a SZÉP-kártyákra még 2013-ban feltöltött összegeket május 31-ig kellett felhasználni. Az előző év hasonló időszakához képest közel másfélszeresére, 57 ezer forintra nőtt a SZÉP-kártyával történő fizetések átlagos értéke - fejtette ki Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezetője. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az éves feltöltési és költési összeg évek óta mintegy 70 milliárd forint, amely összeg a magyar turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz kerül. A szaktárca úgy véli, hogy a magyar turizmusban évek óta meghatározó szerepe van a SZÉP-kártya rendszerének, komplex gazdaságfejlesztési és foglalkoztatás-élénkítő programként működik, valamint a belföldi turizmus fejlesztésén keresztül oldja a vendégforgalom Budapest centrikusságát, illetve a turizmus szezonalitását. A belföldi célpontok tekintetében várhatóan Siófok veszi át a vezetést, de a legnépszerűbb városok 90 százaléka valamilyen vízparti vagy nevezetes fürdőt felvonultató település. Ugyan továbbra is az 1, illetve 2 éjszakás kikapcsolódás volt a leggyakoribb választás a turisták körében, de három év után idén először nőtt a 3 vagy annál több éjszakára vonatkozó foglalások aránya. A belföldi utazók körében a legnépszerűbb továbbra is az apartman kategória, amit a panzió, majd a vendégház követ. Emellett minden 10. szállásfoglalást gyermekkel rendelkező család indította, s nem túl gyakran, de van, hogy a házi kedvenc is utazik. Újdonságként jelent meg, hogy már minden 4. vendég mobileszköz segítségével intézi szálláshelye kiválasztását. A Szallas.hu előfoglalási adatai alapján az augusztus 20-ai napot is magába foglaló időszakra a belföldi szálláshelyek telítettsége már most megközelíti a 100 százalékot. A magyarokra is egyre inkább jellemző, hogy előre gondolkodnak, és rendkívül körültekintően választanak.

Mint azt Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a Turizmus Panorámának korábban elmondta, tapasztalatuk az, hogy aki ebben a szakmában bármilyen felsőfokú végzettséggel eltölt néhány évet, az egészen biztosan rendelkezik legalább akkora tudással és rálátással, mint akinek szakirányú OKJ-s végzettsége van. Ezért nincs értelme kizárni a más irányú felsőfokú végzettséggel rendelkező szakmabelieket a tevékenységért felelősként szóba jöhető személyek köréből.

A gyakorlati idő számít
Eddig csak egyetlen képzőhelyen, a Budapesti Gazdasági Főiskolán lehetett utazásszervezői szakmai minősítő vizsgát tenni. E helyett a jövőben a szakmában eltöltött gyakorlati idő "minősít". A szakmai tevékenységért felelős vezetőnek, ha középfokú szintű (OKJ-s) képesítése van, kinevezéséhez kötelezően 7 év szakmai gyakorlatra kell szert tennie, bármilyen felsőfokú végzettség esetén viszont elegendő 5 év, ha turisztikai közgazdász szakképzettsége van, illetve turisztikai/idegenforgalmi szakirányú továbbképzésben szerzett további diplomát, akkor 3 éves gyakorlat után léphet előre. Egy felsőfokú nyelvvizsga megléte is előírás és a szakmai vezető egyidejűleg csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el ezt a tisztséget. ezt a fajta szigorítást a területért felelős gazdasági tárca azzal indokolja, hogy a felelős személy a gyakorlatban is vegyen részt az utazási vállalkozás mindennapi tevékenységében, és biztosítsa annak folyamatos szakszerű működtetését. Az utazások értékesítőinek nem szükséges idegenforgalmi végzettség, azaz OKJ-s bizonyítvány vagy diploma.

A korábbi szakmai minősítő vizsgát egyetlen főiskolán lehetett megszerezni, ami szembe ment az Európai Uniós irányelvekkel, így akár kötelezettségszegési eljárás is indulhatott volna az ország ellen – mondta lapunknak Füri Mihályné a MUISZ Etikai és Jogi Bizottságának vezetője. Hozzátette, azok akik már ezzel a vizsgával rendelkeznek, nem veszítik el jogosultságukat az irányítói pozíció betöltéséhez.

Meglepő módon a fogyasztók elvárása éppen a szigorítás irányába mutatna, ugyanis a hullámokban jelentkező csődök miatt igencsak megrendülni látszik a bizalom az utazási irodákban. Néhány héttel ezelőtt a West Tour Holiday Utazási Iroda utazásszervezői és utazásközvetítői engedélyét vonta vissza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, mert a vállalkozás által értékesített utazási csomagok "szerződésszerű teljesítése" nem volt biztosított. Ez azt jelenti, hogy az utasokat ugyan kijuttatta az iroda, a kinntartózkodással illetve hazajutással már gondok voltak.

Egyre több utasbiztosítást kötnek a magyarok
Többen, többet költöttek utasbiztosításra az első negyedévben. A biztosítók ebben az üzletágban 8,3 százalékkal több bevételt könyvelhettek el mint egy évvel korábban – jelentette be Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége Utazásbiztosítási Bizottságának elnöke. Ugyan legtöbben változatlanul a legolcsóbb biztosítást preferálják, fontos tényező lehet az utasbiztosítások kiválasztásában az úti cél, illetve a külföldön tartózkodás hossza. Az elmúlt év adatai azt mutatják, hogy a magyar kiutazók közül kétszer annyian kötnek biztosítást, ha több napra utaznak el, mintha egy napra mennének. Az utazók 26 százaléka az online csatornát használja a biztosítások megkötésére, de még mindig fontos értékesítési hely az utazási iroda. A pénzkiadó automatákon keresztüli ügyintézés még kuriózumnak számít. Átlagosan napi 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülők. Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója elmondta: az ügyfelek egyik leggyakoribb szempontja, hogy a poggyászbiztosítás kiterjed-e a notebookra, mobiltelefonra, táblagépre, fényképezőgépre vagy éppen a kamerára. Ezeket ugyanis nem minden esetben és nem ugyanolyan feltételekkel tartalmazzák az egyes biztosítási csomagok.

A felelőtlenség mellett sok esetben a gazdasági válság "begyűrűzése", az anyagi problémák okozták az irodák csődjét. Annak ellenére, hogy manapság kezd kilábalni az utazási piac a nehéz helyzetből, januárban még a Baobab Travel megszűnéstől volt hangos a sajtó. Az utazási iroda a csökkenő fizetőképes kereslet, a folyamatos árfolyam-ingadozások és az árháború miatt szüntette meg tevékenységét. Az eddigi forintmozgások nem kényszerítették az utaztatókat jelentősebb emelésre, azonban a dollár árfolyamának erősödése már komolyabb fejtörést okoz a cégeknek. A mélypont 2009 volt, ekkor csődölt be az 5 Kontinens utazási iroda finanszírozási problémák és jogszabálysértés miatt. Nem sokkal később szintén a gazdasági válság áldozata lett az Aeroviva Holidays utazási iroda 2010-ben.

Egy csődhullám után nem könnyű visszaállítani az utasok bizalmát, és a jelenlegi jogszabályváltozások sem jelentek biztosítékot a probléma megoldására - ismerte el Füri Mihályné. A jogi vezető azonban kiemelte, hogy az idei évben fokozottabban ügyelnek arra, hogy elegendő-e a vagyoni biztosíték, így elkerülhetők az olyan eseteket, amikor az utazási iroda bedőlése esetén utasok csak részben kapják vissza a pénzüket.

Konferenciaturizmus konferenciaközpont nélkül
Annak ellenére, hogy Budapest a konferenciaturizmus központjaként van számon tartva, nincs egy valódi, nagy kongresszusi helyszín. Ez változhat a közeljövőben, ugyanis az állam erre a célra megvásárolt egy telket a Művészetek Palotája mellett. Az előkészítés feladatait a Finta Stúdió tervezheti és végezheti, a kormány erre 1,8 milliárd forintot a jövő szán a jövő évi költségvetésből. Az új konferenciaközpont 4-5000 férőhelyes nagyteremmel és két kisebb teremmel, illetve több tucat irodával és egy 450 fős parkolóházzal épül meg. A kormány szándékai szerint ez veheti át a BAH-csomópontnál lévő Budapest Kongresszusi Központ szerepét.Magyarországon 2014-ben összesen 2557 konferenciát rendeztek, ami 8,3 százalékkal több az előző évinél - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. hírlevelében közzétett összesítésből. Még mindig szállodák biztosítják a legtöbb rendezvény helyszínét: a rendezvények 85,3 százalékát. A rendezvények 67,5 százalékát Budapesten, 32,5 százalékát pedig vidéken tartották.

Az utazásszervezés megújulása mellett a fogyasztók igényeinek átalakulásáról is árulkodik az idei szezon. A válság óta először 2014-ben volt érezhető, hogy visszatért az emberek utazási kedve. Az is tisztán látszik, hogy sokkal nagyobb arányban készülnek az utasok tudatosan a külföldi nyaralásra, hiszen az előfoglalások száma folyamatosan növekszik a last minute utakéhoz képest. A last minute akcióknak szerintem soha nem lesz vége, de az irodák is már inkább az előre foglalt utakra fektetnek hangsúlyt – fejtette ki az etikai vezető lapunknak. Ez abból is látszik, hogy ma már az előfoglalási kedvezményekkel akár jobb árak is elérhetők, mint a last minute út "vadászattal". Ha valaki az utolsó pillanatig vár, az azzal a kockázattal jár, hogy végül nem lecsúszhat arról az útról, amit kinézett magának. Az árak alakulása ugyanakkor több mindentől függ, Tunéziától kapunk most nagyobb akciókat, a görög válság fontos kérdés hogy merre dől el, a menekült ügy pedig szintén visszavetette kissé az utazási kedvet – tette hozzá az Füriné.

Az úti célok tekintetében a külföldi tengerparti nyaralásoknál továbbra is Törökország, Görögország és Horvátország a sláger. Törökország egyértelműen a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, az egyéni utazásban pedig változatlanul Horvátország vezet – mondta a szakember lapunknak.

Görögország gazdasági nehézségei ellenére továbbra is sok nyaralót vonz Magyarországról, sőt az elmúlt években fokozódott is a kereslet. Mivel a hellének évek óta gazdasági nehézségekkel küzdenek, mondhatni megszokottá vált, s az emberek azt is látják, hogy ez eddig valahogy mindig megoldódott, így nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a most fenyegető államcsőd hírének sem. Ha mégis bekövetkezne, abból a kiutazó magyarok - ha van elegendő készpénzük - vélhetően alig éreznének valamit, a boltok ugyanúgy kinyitnának, és a benzinkutak is működnének. Ha nem alakul ki pánikhangulat, akkor drasztikus változás nem következne be a napi életben. Az ország GDP-jének 17 százaléka származik az idegenforgalomból, így mindenkinek elemi érdeke, hogy ez ne sérüljön.

A magyarok biztonságosnak tartják Tunéziát
A június 26-án Tunéziában, a sousse-i Riu Imperial Marhaba szálloda tengerpartján elkövetett terrorcselekménynek legalább 38 halálos áldozata volt, többségük külföldi turista. Magyarország ennek ellenére nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az utazási irodák azonban felajánlhatnak más úti célt, ha a történtek után az utas nem szeretne Tunéziába menni – írja a turizmus online.Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország biztonsági rangsorában az afrikai ország továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi – tette közzé külgazdasági és külügyi tárca. Kifejtették: a Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. A ismételt terrortámadás miatt nehéz helyzetbe kerülő tunéziai turizmus a gazdasági mélyponton lévő görögök malmára hajtja a vizet: a nyaralások átfoglalása tömeges – írja az mno.hu.

A kockázatos utakat is szeretjük

Rubin Eszter írása Népszavának
Publikálás dátuma
2015.07.10. 07:23
A napfényes görög szigetek elfedik az ország súlyos gondjait FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Aki a magyarok utazási szokásait alaposabban szemügyre veszi, az az idegenforgalmi főszezon kellős közepén számos újdonságot fedezhet fel. A magyarok bátran utaznak, legfeljebb csak néhány napig szörnyülködnek el a tunéziai terrortámadástól vagy az akár napokon belül bekövetkező görög államcsődtől. A másik jelentős változás, hogy a last minute utak diadalmenete a végét járja, a családok inkább az előfoglalást választják.

Idén ősztől könnyebb lesz utazási vállalkozást indítani. Elég lesz, ha valakinek van felsőfokú végzettsége, no és három-hét évnyi szakmai gyakorlata, máris vezetheti is irodáját, nem kell szakirányú végzettségű alkalmazottat fizetnie. A kormány az európai uniós előírásoknak megfelelően ilyenformán módosította és ősztől lépteti hatályba az utazási vállalkozók szakmai tevékenységéért felelős személyekre vonatkozó követelményeit. A gyakorlatban eltöltendő idő a végzettségi szinttől függ: egy OKJ-s képzéssel sok évig, szakirányú egyetemen szerzett diplomával három évig is elég a vezetővé válás előtt a szakmában tevékenykedni.

Belföldön is hasonlóan nyaralunk
Kiugróan jó negyedévet tudhat maga mögött a belföldi turizmus, s úgy tűnik, a nyári szezon sem okoz majd csalódást – derül ki a szallas.hu adataiból. A kiugróan jó negyedévben szerepe lehet annak is, hogy a SZÉP-kártyákra még 2013-ban feltöltött összegeket május 31-ig kellett felhasználni. Az előző év hasonló időszakához képest közel másfélszeresére, 57 ezer forintra nőtt a SZÉP-kártyával történő fizetések átlagos értéke - fejtette ki Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezetője. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az éves feltöltési és költési összeg évek óta mintegy 70 milliárd forint, amely összeg a magyar turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz kerül. A szaktárca úgy véli, hogy a magyar turizmusban évek óta meghatározó szerepe van a SZÉP-kártya rendszerének, komplex gazdaságfejlesztési és foglalkoztatás-élénkítő programként működik, valamint a belföldi turizmus fejlesztésén keresztül oldja a vendégforgalom Budapest centrikusságát, illetve a turizmus szezonalitását. A belföldi célpontok tekintetében várhatóan Siófok veszi át a vezetést, de a legnépszerűbb városok 90 százaléka valamilyen vízparti vagy nevezetes fürdőt felvonultató település. Ugyan továbbra is az 1, illetve 2 éjszakás kikapcsolódás volt a leggyakoribb választás a turisták körében, de három év után idén először nőtt a 3 vagy annál több éjszakára vonatkozó foglalások aránya. A belföldi utazók körében a legnépszerűbb továbbra is az apartman kategória, amit a panzió, majd a vendégház követ. Emellett minden 10. szállásfoglalást gyermekkel rendelkező család indította, s nem túl gyakran, de van, hogy a házi kedvenc is utazik. Újdonságként jelent meg, hogy már minden 4. vendég mobileszköz segítségével intézi szálláshelye kiválasztását. A Szallas.hu előfoglalási adatai alapján az augusztus 20-ai napot is magába foglaló időszakra a belföldi szálláshelyek telítettsége már most megközelíti a 100 százalékot. A magyarokra is egyre inkább jellemző, hogy előre gondolkodnak, és rendkívül körültekintően választanak.

Mint azt Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a Turizmus Panorámának korábban elmondta, tapasztalatuk az, hogy aki ebben a szakmában bármilyen felsőfokú végzettséggel eltölt néhány évet, az egészen biztosan rendelkezik legalább akkora tudással és rálátással, mint akinek szakirányú OKJ-s végzettsége van. Ezért nincs értelme kizárni a más irányú felsőfokú végzettséggel rendelkező szakmabelieket a tevékenységért felelősként szóba jöhető személyek köréből.

A gyakorlati idő számít
Eddig csak egyetlen képzőhelyen, a Budapesti Gazdasági Főiskolán lehetett utazásszervezői szakmai minősítő vizsgát tenni. E helyett a jövőben a szakmában eltöltött gyakorlati idő "minősít". A szakmai tevékenységért felelős vezetőnek, ha középfokú szintű (OKJ-s) képesítése van, kinevezéséhez kötelezően 7 év szakmai gyakorlatra kell szert tennie, bármilyen felsőfokú végzettség esetén viszont elegendő 5 év, ha turisztikai közgazdász szakképzettsége van, illetve turisztikai/idegenforgalmi szakirányú továbbképzésben szerzett további diplomát, akkor 3 éves gyakorlat után léphet előre. Egy felsőfokú nyelvvizsga megléte is előírás és a szakmai vezető egyidejűleg csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el ezt a tisztséget. ezt a fajta szigorítást a területért felelős gazdasági tárca azzal indokolja, hogy a felelős személy a gyakorlatban is vegyen részt az utazási vállalkozás mindennapi tevékenységében, és biztosítsa annak folyamatos szakszerű működtetését. Az utazások értékesítőinek nem szükséges idegenforgalmi végzettség, azaz OKJ-s bizonyítvány vagy diploma.

A korábbi szakmai minősítő vizsgát egyetlen főiskolán lehetett megszerezni, ami szembe ment az Európai Uniós irányelvekkel, így akár kötelezettségszegési eljárás is indulhatott volna az ország ellen – mondta lapunknak Füri Mihályné a MUISZ Etikai és Jogi Bizottságának vezetője. Hozzátette, azok akik már ezzel a vizsgával rendelkeznek, nem veszítik el jogosultságukat az irányítói pozíció betöltéséhez.

Meglepő módon a fogyasztók elvárása éppen a szigorítás irányába mutatna, ugyanis a hullámokban jelentkező csődök miatt igencsak megrendülni látszik a bizalom az utazási irodákban. Néhány héttel ezelőtt a West Tour Holiday Utazási Iroda utazásszervezői és utazásközvetítői engedélyét vonta vissza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, mert a vállalkozás által értékesített utazási csomagok "szerződésszerű teljesítése" nem volt biztosított. Ez azt jelenti, hogy az utasokat ugyan kijuttatta az iroda, a kinntartózkodással illetve hazajutással már gondok voltak.

Egyre több utasbiztosítást kötnek a magyarok
Többen, többet költöttek utasbiztosításra az első negyedévben. A biztosítók ebben az üzletágban 8,3 százalékkal több bevételt könyvelhettek el mint egy évvel korábban – jelentette be Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége Utazásbiztosítási Bizottságának elnöke. Ugyan legtöbben változatlanul a legolcsóbb biztosítást preferálják, fontos tényező lehet az utasbiztosítások kiválasztásában az úti cél, illetve a külföldön tartózkodás hossza. Az elmúlt év adatai azt mutatják, hogy a magyar kiutazók közül kétszer annyian kötnek biztosítást, ha több napra utaznak el, mintha egy napra mennének. Az utazók 26 százaléka az online csatornát használja a biztosítások megkötésére, de még mindig fontos értékesítési hely az utazási iroda. A pénzkiadó automatákon keresztüli ügyintézés még kuriózumnak számít. Átlagosan napi 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülők. Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója elmondta: az ügyfelek egyik leggyakoribb szempontja, hogy a poggyászbiztosítás kiterjed-e a notebookra, mobiltelefonra, táblagépre, fényképezőgépre vagy éppen a kamerára. Ezeket ugyanis nem minden esetben és nem ugyanolyan feltételekkel tartalmazzák az egyes biztosítási csomagok.

A felelőtlenség mellett sok esetben a gazdasági válság "begyűrűzése", az anyagi problémák okozták az irodák csődjét. Annak ellenére, hogy manapság kezd kilábalni az utazási piac a nehéz helyzetből, januárban még a Baobab Travel megszűnéstől volt hangos a sajtó. Az utazási iroda a csökkenő fizetőképes kereslet, a folyamatos árfolyam-ingadozások és az árháború miatt szüntette meg tevékenységét. Az eddigi forintmozgások nem kényszerítették az utaztatókat jelentősebb emelésre, azonban a dollár árfolyamának erősödése már komolyabb fejtörést okoz a cégeknek. A mélypont 2009 volt, ekkor csődölt be az 5 Kontinens utazási iroda finanszírozási problémák és jogszabálysértés miatt. Nem sokkal később szintén a gazdasági válság áldozata lett az Aeroviva Holidays utazási iroda 2010-ben.

Egy csődhullám után nem könnyű visszaállítani az utasok bizalmát, és a jelenlegi jogszabályváltozások sem jelentek biztosítékot a probléma megoldására - ismerte el Füri Mihályné. A jogi vezető azonban kiemelte, hogy az idei évben fokozottabban ügyelnek arra, hogy elegendő-e a vagyoni biztosíték, így elkerülhetők az olyan eseteket, amikor az utazási iroda bedőlése esetén utasok csak részben kapják vissza a pénzüket.

Konferenciaturizmus konferenciaközpont nélkül
Annak ellenére, hogy Budapest a konferenciaturizmus központjaként van számon tartva, nincs egy valódi, nagy kongresszusi helyszín. Ez változhat a közeljövőben, ugyanis az állam erre a célra megvásárolt egy telket a Művészetek Palotája mellett. Az előkészítés feladatait a Finta Stúdió tervezheti és végezheti, a kormány erre 1,8 milliárd forintot a jövő szán a jövő évi költségvetésből. Az új konferenciaközpont 4-5000 férőhelyes nagyteremmel és két kisebb teremmel, illetve több tucat irodával és egy 450 fős parkolóházzal épül meg. A kormány szándékai szerint ez veheti át a BAH-csomópontnál lévő Budapest Kongresszusi Központ szerepét.Magyarországon 2014-ben összesen 2557 konferenciát rendeztek, ami 8,3 százalékkal több az előző évinél - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. hírlevelében közzétett összesítésből. Még mindig szállodák biztosítják a legtöbb rendezvény helyszínét: a rendezvények 85,3 százalékát. A rendezvények 67,5 százalékát Budapesten, 32,5 százalékát pedig vidéken tartották.

Az utazásszervezés megújulása mellett a fogyasztók igényeinek átalakulásáról is árulkodik az idei szezon. A válság óta először 2014-ben volt érezhető, hogy visszatért az emberek utazási kedve. Az is tisztán látszik, hogy sokkal nagyobb arányban készülnek az utasok tudatosan a külföldi nyaralásra, hiszen az előfoglalások száma folyamatosan növekszik a last minute utakéhoz képest. A last minute akcióknak szerintem soha nem lesz vége, de az irodák is már inkább az előre foglalt utakra fektetnek hangsúlyt – fejtette ki az etikai vezető lapunknak. Ez abból is látszik, hogy ma már az előfoglalási kedvezményekkel akár jobb árak is elérhetők, mint a last minute út "vadászattal". Ha valaki az utolsó pillanatig vár, az azzal a kockázattal jár, hogy végül nem lecsúszhat arról az útról, amit kinézett magának. Az árak alakulása ugyanakkor több mindentől függ, Tunéziától kapunk most nagyobb akciókat, a görög válság fontos kérdés hogy merre dől el, a menekült ügy pedig szintén visszavetette kissé az utazási kedvet – tette hozzá az Füriné.

Az úti célok tekintetében a külföldi tengerparti nyaralásoknál továbbra is Törökország, Görögország és Horvátország a sláger. Törökország egyértelműen a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, az egyéni utazásban pedig változatlanul Horvátország vezet – mondta a szakember lapunknak.

Görögország gazdasági nehézségei ellenére továbbra is sok nyaralót vonz Magyarországról, sőt az elmúlt években fokozódott is a kereslet. Mivel a hellének évek óta gazdasági nehézségekkel küzdenek, mondhatni megszokottá vált, s az emberek azt is látják, hogy ez eddig valahogy mindig megoldódott, így nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a most fenyegető államcsőd hírének sem. Ha mégis bekövetkezne, abból a kiutazó magyarok - ha van elegendő készpénzük - vélhetően alig éreznének valamit, a boltok ugyanúgy kinyitnának, és a benzinkutak is működnének. Ha nem alakul ki pánikhangulat, akkor drasztikus változás nem következne be a napi életben. Az ország GDP-jének 17 százaléka származik az idegenforgalomból, így mindenkinek elemi érdeke, hogy ez ne sérüljön.

A magyarok biztonságosnak tartják Tunéziát
A június 26-án Tunéziában, a sousse-i Riu Imperial Marhaba szálloda tengerpartján elkövetett terrorcselekménynek legalább 38 halálos áldozata volt, többségük külföldi turista. Magyarország ennek ellenére nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az utazási irodák azonban felajánlhatnak más úti célt, ha a történtek után az utas nem szeretne Tunéziába menni – írja a turizmus online.Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország biztonsági rangsorában az afrikai ország továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi – tette közzé külgazdasági és külügyi tárca. Kifejtették: a Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. A ismételt terrortámadás miatt nehéz helyzetbe kerülő tunéziai turizmus a gazdasági mélyponton lévő görögök malmára hajtja a vizet: a nyaralások átfoglalása tömeges – írja az mno.hu.