Kultkikötő a Balatonon

Publikálás dátuma
2015.07.10. 07:45
Bemutatják a népszerű Bányavakságot is FORRÁS: KULTKIKÖTŐ
Hétvégétől Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is várja az érdeklődőket a KULTKIKÖTŐ nevű összművészeti program, amelyet tizedik éve rendeznek meg.

Az idei év sajátossága, hogy a rendezvény fennállásának jubileuma alkalmából a hagyományos Balatonföldvári helyszín mellett ezúttal a két másik balatonparti városban is fogadja a kultúrára szomjazó vendégeket. A fesztivál gyermekeknek szóló műsorral veszi kezdetét, majd színházi előadásokkal, ingyenes könnyűzenei koncertekkel folytatódik.

A balatonboglári színpadon fellép Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművésznő Mégis szép című zenés estjével, amely kortárs magyar költők verseit dolgozza fel, valamint a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagjai előadják Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiját.

A L’art pour l’art Társulat A postás, aki megeszi a leveleket című önálló színházi estjével örvendezteti meg az abszurd humor szerelmeseit, a Magyarországi Szerb Színház pedig a magyar film állócsillaga, Karády Katalin előtt tiszteleg a színésznőről szóló drámával. Kern András Kossuth-díjas színművész A kellékes című önálló estjét augusztus 15-én Balatonbogláron játssza el.

Szerző

Bevonják a konföderációs zászlót

A dél-karolinai törvényhozás mindkét háza jóváhagyta, hogy távolítsák el a déli konföderáció zászlaját a charlestoni törvényhozás épülete elől. Kedden a szenátus 36 igen, három nem szavazattal elfogadta a döntést, csütörtökön a képviselőház is a szükséges kétharmadosnál nagyobb többséggel, 94 igen, 20 nem szavazattal támogatta, hogy vonják le és múzeumban helyezzék el a polgárháborús idők zászlaját.

Nikki Haley, Dél-Karolina állam kormányzója már korábban szorgalmazta a konföderációs lobogó levonását, így várhatóan aláírja a törvényt. Egy CNN-felmérés szerint az amerikai közvélemény megosztott az ügyben, 57 százalék a déli büszkeség jelképét látja a történelmi zászlóban, mások számára a rasszizmust szimbolizálja az egykor a rabszolgartás fenntartása mellett harcolt déli államok zászlaja.

Az évek óta húzódó zászlóvita azt követően éleződött ki, hogy június 17-én egy fehér fiatalember, aki többször e zászlóval fényképeszkedett, kilenc afrikai-amerikait ölt meg az Emanuel templom bibliaóráján Charlestonban.

Szerző
Frissítve: 2015.07.09. 22:45

Elfogadták Renzi reformját

Publikálás dátuma
2015.07.10. 07:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Az olasz parlament szerdán elfogadta Matteo Renzi miniszterelnök oktatási reformtervezetét. A változások a kormányfő szerint új életet lehelnek az elavult iskolarendszerbe, és segítik a gazdaság élénkítését. 

Több hetes parlamenti vita után az alsóház 277-173 arányban fogadta el a „Jó iskolák” nevű programot. A felsőház már korábban rábólintott. Az új törvény szélesebb jogkört ad az igazgatóknak, valamint a kor mellett az érdemekhez is köti a fizetésemeléseket. Adókedvezményt ad továbbá a magániskoláknak.

A tanári szakszervezet nem fogadta lelkesen az újításokat, mondván csak több problémát teremtenek az iskoláknak. Olaszország kifejezetten keveset költ oktatásra az egyéb eurózóna-beli országokhoz képest, és a bukási arány is náluk a legmagasabb. Tanárok és diákok országszerte tüntettek a tervezet ellen.

Szerző