Vida Ildikó nem tud a menesztéséről

Publikálás dátuma
2015.07.10. 07:00
Lassan csak a parkoló marad a régi Fotó: SZALMÁS PÉTER
Vida Ildikó sem a személyét, sem az adóhatóság szervezetét érintő változásokról nem tud - állítják lapunk forrásai. Hozzátették: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) komoly bizonytalanságot okoznak azok a hírek, amelyek a szervezet átalakulásával kapcsolatosak. Vida Ildikó - úgy tűnik - végül csak megkapta a selyemzsinórt Orbán Viktor kormányfőtől Varga Mihályon keresztül.

Váratlanul éppenséggel nem érhette, Vida Ildikó környezetéből lapunk mégis úgy értesült: a NAV elnöke semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arról, hogy a kormányfő átalakítaná az adóhatóság szervezetét, és hogy ezzel együtt járna a mai vezetőség cseréje. Információnk szerint továbbra sem az őket érintő, súlyos korrupciógyanú, sem az amerikai kitiltási, valamint a hazai áfacsalási botrány, hanem az tesz rosszat az adóhatóságnak a belső bizonytalanságkeltéssel, hogy Lázár János tegnap arról beszélt, vannak információi a NAV-ot érintő esetleges személycserékről, de azokat nem oszthatja meg a nyilvánossággal.

A kormány által tervezett, új adóeljárási tartalomhoz új struktúra is társul - mondta ugyanis tegnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére is, többször kifejtve, hogy ez indokolhat személycseréket az adóhatóság élén. Lázár szerint azonban - mint azt a tegnapi kormányinfón közölte - Vida Ildikó esetleges menesztésében, illetve a NAV-ba vetett közbizalom csökkenésében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek nincs felelőssége, Lázár ugyanis úgy látja, a NAV ma is ellátja funkcióját, beszedi az adót, így a vezetőségben sincsenek teljesítménybeli problémák. Hogy akkor mégis mi szükség van az adóhatóság átalakítására, arra nem tért ki.

Némi ellentmondás mutatkozik ugyanakkor a kormánytagok álláspontjában, hiszen míg Lázár csak arról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök jelentős adóeljárási reformot szeretne még az idén, s ez indokolhat váltást a NAV élén, Varga a tegnap megjelent Figyelőnek azt is mondta, az amerikai kitiltási botrány kezelése gyengítette az adóhatóság vezetését, ezért van szükség lépésekre. A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, a közbizalom meggyengült a szervezet iránt, így szükség lehet személyi változásokra is. A NAV működését hatékonyabbá kell tenni, erre vannak elképzeléseik - magyarázta, s azt is kifejtette: Vida Ildikó addig látja el feladatát, amíg a kinevező és kinevezett kölcsönös bizalma megvan. Hozzátette: "a kinevezés joga a miniszterelnök hatáskörébe tartozik".

Lassan csak a parkoló marad a régi Fotó: SZALMÁS PÉTER

Lassan csak a parkoló marad a régi Fotó: SZALMÁS PÉTER

Érdekes pálfordulás ez, hiszen Varga maga még néhány hete is Vida rátermettsége és a menesztés indokolatlansága mellett érvelt. A miniszter májusban úgy fogalmazott: az elnök végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná. Sőt, Varga az amerikai kitiltási botrány kirobbanása, azaz tavaly október óta számos alkalommal vette védelmébe Vida Ildikót, mindannyiszor elhárítva a korrupciógyanúba keveredett, emiatt az Egyesült Államokban nem szívesen látott adóhatósági elnök felelősségre vonását, illetve menesztését. A tárcavezető még most a Figyelőben is állította, a kitiltási botránynak nem volt alapja, tavaly ősz óta pedig - noha Varga az adóhatóság fölötti munkáltatói jogokat gyakorló miniszter - egyszer sem kérte számon Vidán az amerikai gyanúkat.

Ugyanakkor, mint ismert, Vida Ildikó Simicska Lajos emberének számít, noha egykori Bibó kollégistaként nyilvánvalóan jól ismeri a mai Fidesz vezérkarát is, többszörös adóhatósági elnökként pedig nyilván sok, akár magánadózási, akár adópolitikai információval is rendelkezhet. Ez utóbbi lehetett az oka, hogy máig nem mozdították el posztjáról az őt érintő súlyos vádak, valamint Simicska és Orbán több mint egy éve tartó, s csaknem fél éve nyilvános háborúskodása ellenére.

Ám azt aligha lehet tagadni, hogy február, azaz Simicska gecizős nyilatkozata óta Orbánék készülhettek Vida elmozdítására. Márciusban ugyanis épp Varga tárcája volt az, amely zéró toleranciát hirdetett az adóhatóság szabályszegő dolgozóival szemben, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) igen kínos jelentése nyilvánosságra került. Az ÁSZ megállapította, hogy a NAV nemcsak szervezetileg hanyag és kaotikus, de éveken át gyakorlatilag ellenőrzés nélkül engedett el 3800 milliárd forint tartozást. Akkor az NGM akkor azt "üzente": a hivatal azonnal orvosolja a súlyos hiányosságokat és a törvénytelenségeket. Vida erre reagálva közölte, már minden hibát kijavítottak. Az áfacsalási botrány kirobbanása óta a NAV egyébként is végig azt állította, semmi probléma az adóhatóság működésével, ezt pedig először egy két nap alatt elkészített, csak hosszú pereskedés után kiadott jelentéssel, majd pedig az amerikai kitiltási botrány nyomán indított, szintén önvizsgálat eredményeként született, s nyilvánosságra hozott jelentéssel igyekezett erősíteni.

Noha eredményeiket az ÁSZ, később pedig a Polt Péter legfőbb ügyész által ismertetett, a NAV vezetését is érintő nyomozati eredmények is cáfolták, Varga és tárcája tavaszig hivatalosan mindig védelmébe vette az adóhatóság fejét. Aztán Varga június elején hirtelen egy törvénymódosítóval a kormányfőtől a gazdasági miniszterhez delegálta volna a NAV elnökének kinevezési jogát, amivel nyilván az lehetett a cél, hogy a leváltás ne kötődjön közvetlenül Orbán Viktorhoz. S noha a parlamenti szakbizottság mégsem engedte át e javaslatot, hetekkel ezelőtt megírtuk azt is: nemcsak Vida, hanem közvetlen beosztottjai, így a NAV több elnökhelyettese is távozhat a közeljövőben, az új adóhatósági elnök pedig a szervezeten belül hangos pletykák szerint Tamásné Czinege Csilla lehet.

Másfél hónapja és ma

- "Vida Ildikó végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná, az erről szóló sajtóhírek kacsák" - Varga Mihály 2015. május 17-én, az ATV-ben.

- "Érzékelni kell, hogy a működéséhez elengedhetetlen a bizalom, ezért időről időre tenni, ha szükséges, változtatni kell. Ezért dolgozunk az átalakításokon" - Varga Mihály 2015. július 9., Figyelő.

Szerző

Újra járnak a vonatok a Keletiben

Újra használható a Keleti pályaudvar összes vágánya, így már sehol sem akadályozzák a vasúti közlekedést a szerdai vihar okozta károk - mondta Váczi Viktor, a MÁV sajtóügyeletese csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

A Keleti pályaudvar öt vágányát szerdán kellett lezárni a viharban lehullott törmelék miatt, ezért a miskolci és a Budapest-Újszász-Szolnok között közlekedő személyvonatok csak Rákosig vagy Kőbánya-felsőig jártak. A szóvivő tájékoztatása szerint csütörtök este a katasztrófavédelem engedélyezte a vágányok használatát, így hajnalra már mindenhol helyreáll a menetrend szerinti forgalom.

Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője ugyancsak az M1-en azt mondta, a szerda viharban több száz helyen sérült meg a vezeték, összesen 160 ezer ügyfelet érintett átmenetileg az áramkimaradás. Csütörtök estére már 3 ezerre csökkent ez a szám. Folyamatosan dolgozik összes munkavállalójuk, és alvállalkozókat is bevontak. Ahol 24 órán belül nem tudják helyreállítani az áramszolgáltatást, ott egyszeri ötezer forintos kötbért fizetnek - tette hozzá.

Szerző

Volt, nincs hidegfront

Publikálás dátuma
2015.07.09. 22:52
Illusztráció: Thinkstock
Pénteken újra naposabb idő lesz a jellemző, csak kevés felhő lehet az égen, csapadék sehol sem várható. Az északnyugati szelet élénk, olykor erős lökések kísérhetik. Hajnalban 8-15°C, napközben 22-27 fok várható.

Szombaton folytatódik a napos, csapadékmentes idő. Időnként még élénk lehet az északnyugati szél. A legmelegebb órákban 25 és 29°C között alakulhat a hőmérséklet. 

Vasárnap is sok lesz a napsütés, egy-egy zápor, esetleg zivatar csak nyugaton és az Északi-középhegységben alakulhat ki késő délutántól. Délután egyre többfelé mérhetünk 30 fok körüli maximumokat.

Hétfőn egy hidegfront hozhat záporokat, zivatarokat. Az északnyugatira forduló szél feltámad és néhány fokot visszaesik a hőmérséklet. Hajnalban csupán 15-20 fokig csökken a hőmérséklet, délután 25-30 fokos csúcsértékeket mérhetünk.

Szerző
Témák
időjárás