Harmadik kalapban a magyar válogatott

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistája alapján a magyar válogatott a harmadik kalapba kerül a 2018-as oroszországi világbajnokság európai selejtezőjének július 25-i sorsolásán. A magyarok biztosan elkerülik a szintén harmadik kategóriás Ukrajnát, Skóciát, Lengyelországot, Svédországot, Albániát, Észak-Írországot, Szerbiát és Görögországot.

Az első öt kalapban kilenc-kilenc, az utolsóban hét ország együttese kapott helyet, azaz hét hatos és két ötös csoportot alakítanak ki. A csoportgyőztesek egyenes ágon jutnak ki a világbajnokságra, míg a kilenc csoportmásodik közül a legjobb nyolcat párokba sorsolják és oda-visszavágós pótselejtezőn a párharcok győztesei biztosítják részvételüket a vb-re.

Az európai szövetség (UEFA) azt javasolta a FIFA-nak, hogy az angol, francia, német, olasz, spanyol és holland együttes ne kerüljön ötcsapatos csoportba, ezáltal a kontinens legnépszerűbb válogatottjai a maximális tíz mérkőzést játszanák a kvalifikációs sorozatban. A házigazda Oroszország mellett Európából 13 válogatott vehet részt a vb-n.

Tizenegy helyet javítottunk

A magyar válogatott 11 helyet javítva a 31. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott világranglistáján, melyet az eddigi éllovas világbajnok Németországot megelőzve a Copa Americán ezüstérmes Argentína vezet. Az eddigi második Belgium visszacsúszott a harmadik helyre, míg az 5. és 6. pozícióban helyet cserélt Hollandia és Brazília.

A FIFA honlapja alapján a magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő csapatok közül a román együttes - négyet javítva - a 8. helyet foglalja el. A magyarok mögött az északír (37.), a görög (44.), a feröeri (74.) és a finn (90.) csapat áll a rangsorban.Szerző

Nem csökkentik a fizetéseket

Publikálás dátuma
2015.07.10. 07:54
A veszprémi játékosoknak nem kell tartaniuk a fizetéscsökkentéstől FOTÓ: NÉPSZAVA
Hétfőn a veszprémi férfi kézilabdaklub névadó szponzora, az MKB Bank közleményben jelentette be, hogy a jövőben kizárólag a klub utánpótlását támogatja. Többen a pénzintézet kiválását a Simicska-Orbán háborúval magyarázták, ugyanis a vállalkozó lelkes szurkolója, valamint támogatója a bakonyi alakulatnak. A klub elnöke, Fonyó Károly cáfolta ezt az állítást. A veszprémi együttes vezetője lapunknak adott interjújában elmondta: biztosítva van az MVM Veszprém jövője.

- Mennyire érte váratlanul az MKB Bank kiválása?

- Nem ért minket váratlanul. Amikor tavaly év végén az állam megvette az MKB Bankot, mindenki tudta, milyen nehéz anyagi helyzetben van a pénzintézet, szanálás alá került. A szerződésünk a bankkal június 30-án lejárt, s mi fel voltunk készülve erre a helyzetre.

- Az együttes életében mekkora változást jelent az egyik névadó szponzor kiesése?

- Lényegi változást nem jelent, ugyanis a Magyar Villamos Művekkel, két évvel ezelőtt megkötött szerződésben volt egy olyan megállapodás, ha egyedüli névadó szponzorunk lesz, akkor jelentősen megnöveli a támogatást, ami nagyjából megfelel annak az összegnek, amit az MKB-tól kaptunk.

- A pénzintézet tíz év alatt több mint kétmilliárd forintot fizetett a bakonyi klubnak. Az körülbelül 200 millió évente. Akkor az MVM ennyivel fizet majd többet?

- Nem, mert abba a támogatásba már több minden benne volt. Például a páholybérletek, jegyek. Körülbelül 170 millió forintról beszélhetünk. De az MKB esetében sem volt 200 millió az utóbbi három években. Tavaly például 170 milliót kaptunk.

- Mennyi pénzből gazdálkodik a klub egy évben?

- Körülbelül másfél milliárd forintból, tehát a banki szponzoráció durván a tíz százalékát tette ki a költségvetésünknek.

- Rengeteg kiváló játékosa van a Veszprémnek, s gondolom a fizetésük nem kevés. Előfordulhat fizetéscsökkentés?

- Ki van zárva. Erre nincs is módunk. A játékosok szerződése nem tartalmaz olyan záradékot: ha nem megy olyan jól a klubnak, akkor csökkentjük a fizetését. Mi továbbra is úgy számolunk, hogy változatlan feltételek mellett tovább működtetjük a klubot, s erre meg is lesznek a lehetőségeink.

- Várható az MVM mellé még egy névadó szponzor?

- Már egy éve folynak a tárgyalások potenciális jelöltekkel, de eddig még egyikkel sem jutottunk dűlőre. Úgyhogy egyelőre nem tudok se igent, sem pedig nemet mondani erre a kérdésre.

- Több helyen is megjelent a magyar sajtóban, hogy az MKB kiválása a Simicska-Orbán háború következménye.

- Én ezt nem így látom. Simicska Lajos, csak egy lelkes szurkolója a klubnak. Támogatta eddig is a klubot, s remélem ezután is fogja. Nem gondolom azt, hogy a miniszterelnök és a vállalkozó politikai belharcához bármi köze lenne az MKB kiválásának. Egyszerűen a pénzintézet nehéz anyagi helyzetéről van szó. Azt viszont ne felejtsük el, hogy az utánpótlást továbbra is jelentős összeggel támogatja a Magyar Kereskedelmi Bank.

- Előfordulhat, hogy az MVM is kiszáll?

- Még három évig érvényes szerződésünk van a villamos művekkel. 

Nyerges nem félti a szolnoki sportot
A Közgép-elnök Nyerges Zsolt nagy álma valósult meg azzal, hogy két kedvenc sportágában, kosárlabdában és férfi vízilabdában is a Szolnok lett a magyar bajnok és kupagyőztes. Az utóbbi együttes a nemzetközi porondon is remek eredményeket ért el, hiszen bejutott a Bajnokok Ligája hatos döntőjébe. Nem csak a Tisza-parti városban nyílt titok, hogy a sikerekben elévülhetetlen érdemei vannak Nyergesnek, aki több cégben is üzlettársa az Orbán Viktorral vitába került Simicska Lajosnak.
Egyesek már a két topklub összeomlását vizionálták, amikor a Népszabadság megszellőztette, hogy a szolnoki mecénás felszámolja itthoni érdekeltségeit, és családjával együtt külföldre költözik. Az üzletember pletykának minősítette, hogy „bőröndökkel hordja ki a pénzt az Egyesült Államokba”, ugyanakkor azt elismerte, hogy a családja egy évre Amerikába megy, elsősorban a gyerekei tanulmányai miatt.
Nyerges a nol.hu portálnak leszögezte, a döntés minden ellenkező híreszteléssel ellentétben semmilyen hazai érdekeltségét nem érinti. Nemrég az Új Néplapban úgy fogalmazott: „Én el sem tudom képzelni, hogy hosszabb távon külföldön éljek. Magyarországon születtem, ez a hazám. A sikereink egyik kulcsa, hogy mindegyik klubnál olyan lokálpatrióták dolgoznak Szolnokért, akiket személyesen is harminc-negyven éve ismerek.
Együtt nőttünk fel, együtt jártunk iskolába, edzésre, a kapcsolatunk pedig ezen a barátságon, feltétlen bizalmon alapul. Itthon, a szülővárosomban akarom élvezni mindannak a munkának a gyümölcsét, amit az utóbbi években együtt elvégeztünk.”A tegnapi, barcelonai sorsoláson kiderült, hogy a Szolnoki Olaj Európa-kupában induló kosárcsapata a török Besiktassal, a litván Lietuvos Rytasszal, az orosz Zenittel és Szaratovval, valamint a görög PAOK-kal került egy csoportba.
S. T. R.Szerző
Frissítve: 2015.07.09. 22:16

Kegyelmet kér a kormányfő

Publikálás dátuma
2015.07.10. 07:53
Zoran Milanovic Fotó: Dan Kitwood/Getty Images Hírek
Zoran Milanovic horvát miniszterelnök levelet írt az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), amelyben azt kéri, kegyelmezzenek meg hazája válogatottjának. 

A horvát szurkolók ugyanis azt a nem kis bravúrt hajtották végre: úgy is sikerült botrányt okozniuk a június12-én megrendezett horvát-olasz Eb-selejtezőn, hogy a találkozót zárt kapuk mögött játszották. A gyepbe ugyanis horogkeresztet formáltak. Bár a spliti hatóságok nyomozást indítottak, a Poljud stadionban kamerákból semmiféle következtetést sem tudtak levonni, mert azok csak a közönséget pásztázták.

A horvát válogatott súlyos büntetésre számíthat, hiszen visszaesőnek számít: tavaly szurkolói a milánói San Siróban lejátszott Eb-selejtezőn is botrányt okoztak, többször is félbe kellett szakítani miattuk a találkozót, mert füstbombákat dobáltak a pályára, petárdákat robbantottak. Az akkori mérkőzés egyébként ugyanúgy 1-1-es döntetlennel zárult, mint a júniusi spliti találkozó.

A legrosszabb esetben akár az is elképzelhető, hogy a horvátokat kizárják a 2016-ban esedékes franciaországi Európa-bajnokságról. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy pontlevonással sújtják az eddig mindössze két pontot vesztett horvátokat. A várható súlyos szankciók miatt lépett közbe a horvát miniszterelnök. Kérdéses azonban, hogy misszióját siker koronázza-e.

Szerző