Megszabadulhat a kormány a Közgéptől?

Publikálás dátuma
2015.07.11. 07:22
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Megszabadíthatja a kormányt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Közgép Zrt.-től, amennyiben az a győr-gönyűi kikötő fejlesztésére beadott 6,67 milliárdos ajánlatában hamis adatokat szerepeltetett, az uniós pénzből finanszírozott beruházásoknál évekig labdába sem rúghat a cég – írja a nol.hu.

A Közgép jogorvoslati kérelméből kiderül: ajánlatuk érvénytelenné nyilvánítására az első ok az volt, hogy a kikötőberuházásba bevont alvállalkozójuk referenciaigazolását az ajánlatkérő nem tartotta megfelelőnek. Az illetékesek egy bolgár alvállalkozó referencialevelének és nyilatkozatának fordításában ellentmondást véltek felfedezni, ami lehetetlenné tette, hogy a kikötőfejlesztés gazdái eldöntsék, az alvállalkozó megfelel-e az alkalmassági feltételeknek - érvelnek a panaszt tevők. Mindemellett hamis adatközlésnek minősítették a Közgép tevékenységéhez hajókat biztosító magyar társaság egyik nyilatkozatában foglaltakat is. A közbeszerzést lebonyolító tanácsadó cégnél meglepő aprólékossággal kiszámolták azt is: a szerb Stokic cég Szása II. és Szása III. néven jegyzett hajói nem rendelkezhetnek az ajánlati felhívásban megkövetelt ötszáz négyzetméternyi zárt fedélzettel. Amennyiben a Közgép jön ki győztesen a jogvitából, a győr-gönyűi kikötő fejlesztésére kötnek majd rossz szájízzel szerződést, ha viszont alulmarad, a megrendelést 218 millió forinttal drágábban, 6,89 milliárd forintért az A-Híd, valamint a Swietelsky Vasúttechnika Kft. kettőse viheti el.

Szakértők szerint a Közgép-pályázatban kifogásolt részek nagyobbrészt technikai jellegűek, könnyen orvosolhatók és értékben is kis összegűek.

Szerző

Vihar - Brutális roham és rekordkifizetések

Publikálás dátuma
2015.07.11. 07:10

Brutális rohamra és rekordkifizetésre készülnek a biztosítók az országon végigsöprő vihar után. A kár egyelőre felbecsülhetetlen, az igényeket azonban legkésőbb öt napon belül be kell jelenteni. Az átlagosnál jóval több vitás eset is lehet.

Továbbra sem lehet tudni, hogy a szerdai vihar pontosan mekkora károkat okozott az országban. Az mindenesetre biztos, a fővárosban a pesti oldal jobban elázott. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség központi bázisán, a csepeli Kolonics György Vízisport Központban összesen 40 millió forintos kár keletkezett, a Népligetet a kidőlt fák és a letört ágak miatt katasztrófa sújtotta területté nyilvánították.

A biztosítók rekordszámú kárbejelentésre számítanak. Nem árt viszont tudni, milyen panaszokkal fordulhatnak a károsultak biztosítójukhoz, s mely esetekben számíthatnak kártalanításra. A viharkárok bejelentésnek öt fontos szabálya van - mondta lapunk megkeresésére Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója. A károsultaknak először mindenképpen észlelniük kell a károkat. Ez elsősorban a nyaralótulajdonosokra vonatkozik, akik a hétvégén szembesülnek a házakban keletkezett károkkal. Ezért azok is menjenek el a nyaralóba, akik erre a hétvégére nem tervezték, s kezdjék meg a mentést – ha szükséges -, és haladéktalanul jelentsék a biztosítónak az esetet – figyelmeztet egy biztosítási szakértő. Második lépésként nem árt dokumentálni a károkat. Ezután minden esetben meg kell győződnie arról, hogy további károk nem keletkezhetnek-e. Ha ez a veszély fennáll, abban az esetben meg kell szüntetnie azt. A biztosítók „rossz néven” veszik, ha a károsult a romok tetején, ölbe tett kézzel várja napokig, hogy jöjjön a kárbecslő. A következő lépés - ahogyan Németh fogalmaz - a kármentés, vagyis minden olyan érték eltávolítása, amely még nem sérült, de azzá válhat. S csak ezután értesíthető a biztosító, amelynek képviselője később kárszemlét tart a helyszínen.

A kárbejelentéseket nem érdemes halogatni, igaz, nincsen olyan szabály, amely szerint "kifutnánk az időből" - figyelmeztet Németh. Az észleléstől számított 72 órán belül mindenképpen forduljanak az érintettek biztosítójukhoz, de legkésőbb 5 napon belül jelentsék a kárt.

A biztosítás majd minden esetre kiterjed. Csupán két esemény okán nem számíthatnak a tulajdonosok pénzre: ha talajvíz okozta a kárt, illetve ha csökkentett biztosítást kötöttek. Ebben az esetben csak azon vagyontárgyak sérülése esetén kaphatnak kártalanítást a tulajdonosok, amelyre a szerződést előzetesen megkötötték.

Németh megjegyzi: ezúttal elképzelhető, hogy az átlagosnál több vitás eset lesz, amelyet hosszabban fognak vizsgálni az óvatosabb biztosítók. Főleg akkor, ha például egy utcában sorban zuhantak a fák az ott parkoló autókra, vagy egy helytelenül felállított óriás reklámtábla elszállt a viharban, s autókon kötött ki, több százezres kárt okozva akár egyetlen járműben is. Vagy például egy tegnapi friss eset: egy, a napokban végzett útmunkák után visszatemetett utcaszakasz alól „kimosta” a földet az eső, s az ott parkoló autók orral bedőltek a gödörbe. A vita oka ezekben és a hasonló esetekben az lehet, hogy ki a felelős. Főleg akkor, ha a sérült autókra nincs casco. Ekkor ugyanis a vétkes biztosítására kaphatna kártérítést a károsult. „Már, ha a kivitelező, fenntartó, stb. hibázott egyáltalán, s van erre vonatkozó biztosítása. Tapasztalatok szerint azonban az esetek többségében, főleg a kisebb cégeknek nincs biztosításuk” – jegyzi meg Németh hozzátéve: az ilyen típusú bejelentést akkor is ki kell vizsgálni. Ez pedig elég hosszú időt vehet igénybe. A legnagyobb biztonságot mégis az öngondoskodás jelenti. Ha egy vihar során valakinek az autójára közterületen dől rá egy fa, úgy csak érvényes casco biztosítás megléte esetén jár kártalanítás.

7-en a 7-ről - Önnek is fizetnie kell a jövőben az információkért?

Önnek is fizetnie kell a jövőben az információkért?

Arató András, Klubrádió

A CÖF a magyar civilizmus jelképe és egyben az önazonossága. Szerinte helyes korlátozni az adatok elérhetőségét, nehogy a titoista könnyűbúvárok kikémleljék államunk féltett titkait. Berlusconi esete mutatja, milyen sokba kerülhet az elővigyázatlanság. Neki például három évbe.

Avar János, újságíró

Martin Luther King polgárjogi harcos szerint nem elég, hogy a feketék beléphessenek az étterembe, ha nem tudják megfizetni az ebédet. Nem sajtószabadság az, ha a – hirdetési megkülönböztetéssel már megkopasztott – kritikus sajtó nem bírja megfizetni azt a kormányzati információt, amelyért olvasói neki fizetnek. Kafka kastélya a szemünk láttára épül: az állam mind többet tudhat meg titkainkról és mi mind kevesebbet az állam titkairól. Ezt drágán fogjuk megfizetni.

Bolgár György, rádiós újságíró

Ugyan már! Milyen információkért? Én már mindent tudok erről a kormányról: nem érnek egy lyukas garast sem.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Megint egy pofátlanság, de már régen nem érdemes darabonként nekimenni, mert semmi hatása. Egyre inkább zoológiai jelenséggel állunk szemben: a magyar racka mennyire tűri a nélkülözéseket. Állítólag nagyon, elvan egy marék fűvel és azzal, ha ígérnek neki egy olimpiát. A következő Hócipőben sorra vesszük a különböző birkafajtákat, hátha valamelyik egyszer dühös lesz. Mivel évezredek óta háziasítják, s már az őshazából hoztuk, kicsi az esélye. Vigyázat, a megkergülés nem az.

Horváth István, hírlapíró

Még szép, hogy fizetek, ezzel is elismerve azt az áldozatos, fáradhatatlan munkát, amivel előállítják a hamis statisztikákat, a hazug információkat. Sőt, indulhatna a legújabb plakátkampány is: Ha Magyarországon vagy, ne bízz a plafonban!

Horváth Zoltán, újságíró

Szerencsére, már éppen eleget tudok a rezsimről, ami még egyszer fizettetni szeretne velem a már eleve az én adómból létrehozott adatokért. Viszont lehet, hogy népmozgalmat indítok annak érdekében, hogy mi, polgárok - kölcsönösségi alapon - csakis pénzért szolgáltassunk adatot az államnak. Ha mindketten ügyesen gazdálkodunk, akkor "pénz az ablakban". De az is lehet, hogy még keresek is valamennyit...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Eddig is fizettem. Például az első Fidesz-kormány egyik nagy botránya, a 2000-es népszámlálásban biztosként „álruhában” részt vevő titkosrendőrök ügyének leleplezése egy Unicumba, és egy sörbe került. De a korrupció kvitt volt, mert a forrás rögtön visszahívott ugyanerre. Arra azonban mérget vennék, hogy az állam kötelezően előírt információvásárlása pont olyan lesz, mint a LED-világítás vagy a plakátkampány. Tízszeres, százszoros áron számolják. Mert erre is biztosan alakítanak egy céget.

Szerző