Több száz millióért kaphattak luxusautókat az államtitkárok

Publikálás dátuma
2015.07.11. 11:27
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Miközben eddig alig négy éves - hasonlóan luxuskivitelezésű - autókkal járkált több tucatnyi államtitkárunk, máris vadiúj Škoda Superbetre cserélhették a "megkopott" luxuskocsikat - írja a Blikk.

A kormány összesen 42 kocsit szerzett be még májusban: 26 Superbet, 8 Octaviát – ezt helyettes államtitkárok kapták – és 8 VW Multivant összesen 431 millió forintért a Porsche Hungariától.

– A tárcám minisztere egy államtitkári értekezleten jelentette be pár hónapja, hogy új autókat kapunk – mesélte a lapnak az egyik érintett államtitkár. – Aztán nemsokára szóltak az ellátásról, hogy át lehet venni az új autót, és azzal együtt le kell adni a régit – folytatta a névtelenséget kérő politikus, aki jellemezte is az új járművet. "Most sokkal átgondoltabb volt a beszerzés, mint négy éve. Nincs bőrülés, ellentétben az előző autókkal, de van navigációs rendszer és hátsó légzsák, amely az általában hátul utazó állami vezetőknél fontos lehet" – jelentette ki.

A dolog érdekessége, hogy bár az új autókat az államtitkárok kapják, nem az ő kocsijaikat cserélik le, hiszen azok alig négyévesek voltak. A helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok viszont tíz éves átlagéletkorú, közel 300 ezer kilométert futott járművekkel közlekedtek, ezeket váltják a Škoda Superbetek, a vadiúj luxusjárgányok helyett persze ők az államtitkárok "levetett" autóikat kapják - írja a lap.

Szerző

Figyeljen! Ezeket az utakat zárják le a fővárosban

Demonstráció miatt ma ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest I., V. és VI. kerületében: számos helyen tilos parkolni, délután pedig időszakosan több forgalmas utat és teret lezárnak. A közösségi közlekedésben kora délutántól számos változás lesz.

Szombat délután rendezik meg a fővárosban a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség Budapest Pride fesztiváljának felvonulását. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján azt írta, demonstráció miatt útlezárásokra délután fél 3-tól este 9-ig kell számítani egyebek mellett az Andrássy úton, a Liszt Ferenc és a Jókai téren, a Nagymező és a Dalszínház utcában, a Lázár utcában, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a József Attila utcában, valamint az Erzsébet, az Ybl Miklós és a Széchenyi téren. Lezárás várható a Nádor utcában, a Fő utcában, az Alagút utcában, a Lánchíd utcában, a Hadnagy utcában, a Váralja utcában, a Várkert rakparton, a Krisztina körúton, az Attila úton, a Dózsa György téren, a Hegyalja úton és a BAH-csomópontnál. 

A lezárások a gépjármű- és gyalogosforgalmat egyaránt érintik. A lakók érvényes lakcímkártya, illetve személyi igazolvány felmutatásával mehetnek be a lezárt területre - közölte a BRFK.Este 7 óráig nem lehet parkolni például az Oktogon egyes szervizútjain, az Andrássy úton az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Liszt Ferenc és a Jókai téren, a Nagymező, a Hajós és a Dalszínház utca egyes szakaszain.

Szintén tilos megállni a Bajcsy-Zsilinszky út páratlan oldalán az Anker köz és a Révay utca között, a József Attila utcában, a Hercegprímás, a Sas, az Október 6., a Nádor utca egyes szakaszain. Továbbá az Erzsébet és a József nádor téren, a Széchenyi téren körben, az MTA előtti parkolóban, az Id. Antall József rakpart és az Apáczai Csere János utca egy szakaszán.

Éjfélig tilos megállni a Lánchíd utca mindkét oldalán, a Lánchíd melletti parkolóban, a Dózsa György és az Ybl Miklós téren, a Várkert rakpart mindkét oldalán, továbbá a Hadnagy utcában a Rácz Fürdő előtti parkolóban. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a fővárosban a Budapest Pride fesztivál felvonulása miatt ma már kora délutántól körülbelül este nyolc óráig számos változás lesz a közösségi közlekedésben.

Rövidített vagy más útvonalon közlekedik az 5-ös, a 9-es, a 15-ös, a 17-es, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös és a 178-as autóbusz, a 70-es és a 78-as trolibusz, valamint néhány órára leáll a 16-os busz és a Budavári Sikló is. Az 1-es metró délután megállás nélkül halad át a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera állomáson.

A BKK arra kéri az autósokat, hogy aki a belvárost szeretné megközelíteni, és teheti, inkább szálljon át a közösségi közlekedési járatok valamelyikére, a tömegközlekedőket pedig, hogy lehetőség szerint a kötöttpályás járatokat, elsősorban a 2-es, a 3-as vagy a 4-es metróvonalat vegyék igénybe. A BKK a Facebook-oldalán, valamint a BKK Info felületén a rendezvény ideje alatt friss, pontos információkat ad a forgalomkorlátozásokról.

Szerző

Hol vagy, kánikula? Hidegrekord dőlt hajnalban

A felhőtlen éjszakát követő hajnalban a Nógrád megyei Zabaron megdőlt a napi országos hidegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel 

Mint írták: a július 11-én mért eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet, 3,2 Celsius-fokot 1937-ben Dobogókőn mérték. Szombat hajnalban azonban a fagyzugos Zabaron 3,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Nyírlugoson is megközelítette a minimumhőmérséklet a korábbi rekordot, ott 3,5 fokot mutatott a meteorológiai szolgálat műszere - jegyezték meg.

A folytatásban egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, így további hidegrekordok megdőlésére a következő napokban már nem kell számítani - tették hozzá. Az előrejelzés szerint szombaton derült idő várható, csapadék nem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-29 fok között alakul, késő estére 16-22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerző
Témák
hidegrekord Zabar