Meghalt az Iszlám Állam újabb fontos vezetője

Afgán titkosszolgálati jelentések szerint egy amerikai légitámadásban meghalt az Iszlám Állam (IS) egyik magas rangú vezetője, aki nem csupán a radikális iszlám szervezet afganisztáni, hanem pakisztáni katonai tevékenységéért is felelős volt. 

Hafeez Szaid mellett a terrorcsoport körülbelül harminc aktivistája lelte halálát a légicsapásban, amelyet az amerikai haderő Nangarhar tartományban hajtott végre – jelentette a kabuli Nemzeti Biztonsági Igazgatóság szóvivőjére hivatkozva az AP hírügynökség.

Abdul Hasszib Szediki a Washington Post hasábjain is megerősítette a dróntámadás tényét és eredményességét, s azt is elárulta, hogy az Iszlám Állam emberei éppen haditanácsot tartottak, amikor az amerikaiak lecsaptak rájuk. A kabuli kormány korábban nemigen adott hírt az Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrző muzulmán terrorcsoport afganisztáni jelenlétéről, de ma már nyílt titok, hogy az Iszlám Állam legalább három nyugati tartományban aktív – annak ellenére, hogy az országban évtizedek óta harcoló, legjelentősebb iszlám erőként ténykedő tálib mozgalom igyekezett visszaszorítani beszivárgásukat.

Az IÁ illetékesei mindeddig nem erősítették meg Szaid halálának hírét.

Szerző

Keresik a hirosimai hozzátartozókat

A hirosimai városvezetés bejelentette, megpróbálják felkutatni az 1945. augusztus 6-i atomtámadás 815 azonosított áldozatának leszármazottait. 

A projektet a Hirosima ellen végrehajtott amerikai nukleáris robbantás közelgő 70. évfordulója alkalmából kezdeményezték – számolt be róla a Mainichi című japán lap.

A Hirosimát ért atomcsapás utáni napokban mintegy 70 ezer áldozatot elhamvasztottak. A hamvakat tartalmazó urnák jó részét a háború után kiadták a hozzátartozóknak, azokat, amelyekért senki nem jelentkezett, egy ideig a polgármesteri hivatalban, később egy temetkezési cégnél tárolták, majd a hirosimai békepark egy kriptájában helyezték el azokat. Az urnatemetőt nemrégiben mutatták meg újságíróknak, hírt adva arról, hogy aktív keresést indítanak. Egyre kevesebben lehetnek azonban a hozzátartozók, utoljára 2010-ben fordult valaki a városhoz, az atomrobbantás egyik áldozata földi maradványainak kiadását kérve. 

Szerző
Témák
Hirosima

Küszöbön az iráni egyezség?

Publikálás dátuma
2015.07.12. 12:34
FOTÓ: IIPA/Getty Images
„Már minden kérdést megvitattunk, s eljött a pillanat, hogy meg kell hozni a döntést” – jelezte tegnap Laurent Fabius francia külügyminiszter az Iránnal folyó nukleáris tárgyalásokról kiadott közleményében. 

A Reutershez eljuttatott nyilatkozat, írja a hírügynökség, nyomást gyakorol az Egyesült Államokra és Iránra egyaránt, hogy határozzák el magukat.

A Hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország), illetve Irán hétfőre tette az újabb „végső határidőt”, ameddig alá kellene írni a megegyezést. A legnehezebben áthidalható problémák egyike, hogy Teherán az ellene még 2006-ban hozott ENSZ-fegyverembargó azonnali feloldását követelné, s ragaszkodik ahhoz is, hogy felújíthassa ballisztikus rakétaprogramját. Oroszország nem ellenezné az iráni követelést, a nyugati hatalmak azonban hallani sem akarnak arról, hogy Teherán ismét nagy hatótávolságú, potenciálisan atomtöltet hordozására is alkalmas rakétákat fejlesszen. Irán Kínát is maga mellé igyekszik állítani a fegyverembargó feloldása kérdésében.

John Kerry amerikai külügyminiszter, aki szombaton négyszemközt is tárgyalt iráni kollégájával, Mohammad Dzsavad Zariffal, Twitter-üzenetben csak annyit írt: „Még nehéz kérdéseket kell megoldanunk.” Az amerikai és az iráni diplomácia vezetője két hete szinte minden nap találkozót tartott, s Kerry szerint mindaddig érdemes folytatni a megbeszéléseket, ameddig van előrehaladás.

Tegnap este 11 után fejeződött be Kerry, Zarif és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hármas tárgyalása, amelyen, kiszivárgott hírek szerint, rendkívül közel kerültek a megegyezéshez. Ma 5+1-es formátumban ülnek tárgyalóasztalhoz a külügyminiszterek, amerikai és európai források is azt remélik, talán tényleg utolsó alkalommal. 

Szerző