A PM a kerítésépítés azonnali leállításra szólította fel a kormányt

Publikálás dátuma
2015.07.13. 19:39
Illusztráció/Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a szegénység enyhítése, a szociális dolgozók, orvosok és pedagógusok béremelése helyett "új vasfüggönyt" épít "35 milliárd forint" közpénzből a szerb határnál.

Az ellenzéki párt  közleményében felszólítja a kormányt, hogy azonnal állítsa le az építkezést. Javasolják azt is, hogy az állam üresen álló laktanyák megnyitásával biztosítson megfelelő ellátást az ide érkező menekülteknek.

A PM követeli - írja Szabó Tímea, a párt társelnöke - hogy a 35 milliárd forintba kerülő kerítés megépítése helyett – amire az unió egyértelműen jelezte, hogy nem ad forrást, tehát az valóban a magyar adófizetők pénzéből épülne - hogy a kormány arra költsön, amire itthon valóban szükség van: a szegénység enyhítésére, a szociális dogozók, az orvosok és a pedagógusok béremelésére, az oktatásra és az egészségügyre.

Hétfőn ugyanis megkezdődött a határőrizeti célú kerítés építése; a mintaszakaszt Mórahalom külterületén állítják fel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy készítse elő a magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszának lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

Szerző
Témák
PM határzár

Lehet indulni nyaralni, tartós lesz a jó idő

Publikálás dátuma
2015.07.13. 18:14
Illusztráció/Thinkstock
Éjszaka már csak néhol lehet kisebb csapadék, kedd hajnaltól a felhőzet is jelentősen csökken. A változóan felhős ég mellett többórás napsütésre mindenütt számíthatunk, helyenként lehet csak elszórtan záporeső, északkeleten esetleg egy-egy zivatar. Az északnyugati szelet napközben még kísérhetik erősebb széllökések, de viharossá csak zivatar idején fokozódik. Hajnalban 13-19, kedden napközben 25-29 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán a napsütést legfeljebb gomolyfelhők zavarják, az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok körött alakul.

Csütörtökön is többnyire derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A szél enyhül. Hajnalban 13-18, napközben 27-32 fok között várható a hőmérséklet.

Pénteken a napsütéses időben gyenge délkeleti szél enyhítheti a hőséget, napközben ugyanis már 30-35 fokig melegedhet a levegő. Hajnalban 15-20 fok lesz.

Szombaton tovább melegszik, a mostani előrejelzés szerint a napos időben helyenként megint közelíthetünk a 40 fokhoz, és már a hajnal sem hoz igazi enyhülést,  18-23 fok közé hűlhet le a levegő. 

Vasárnap a szombatihoz hasonló hőmérsékletekre számíthatunk,  de délután helyenként erősen megnövekszik a felhőzet, zápor, zivatar kialakulhat. A délnyugati szél északnyugatira fordul, megerősödik, néhol, valamint zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

Szerző

Vonatpótló busz jár Tószeg és Szolnok között

A két település közötti csaknem nyolc kilométeres szakaszon július 31-ig a több mint negyvenéves, elöregedett sínek cseréje zajlik - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Both Ferenc elmondta: augusztustól zavartalan lesz a vonatközlekedés a két település között a már vadonatúj síneken, addig a szolnoki vasútállomásról indulnak és oda is érkeznek a vonatpótló buszok. Hozzátette: az egyvágányú pályán levő két sínpár cseréje a MÁV-csoport célirányzott, ütemezett munkája, a felújítást a MÁV és a MÁV százszázalékos leányvállalata, a MÁV FKG Kft. végzi.

Papp László, a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. szolnoki területi igazgatóságának forgalmi osztályvezetője elmondta: négy vonatpótló autóbusz huszonnégy járaton mintegy ötszáz utast szállít egy nap alatt.

Szerző