Elég az utcán élők vegzálásából!

Elegük lett a hajléktalan embereknek a rendőrök sokszor zaklató igazoltatásaiból, ezért többen az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordultak, képviseletüket a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és A Város Mindenkié (AVM) látja el.

A két jogvédő szervezet szerint elfogadhatatlan az utcán élőket érő hatósági vegzatúra, a rendőrség igazoltatási gyakorlata ráadásul közvetlen hátrányos megkülönböztetést is megvalósít. Kifogásaikat nem csak városi mendemondákra alapozzák, a két civil szervezet 2014 folyamán egy kutatás segítségével állapította meg, hogy a rendőrök milyen gyakorisággal és miféle hivatkozással tartóztatnak fel hajléktalan polgárokat, akik sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követtek el.

A kutatásnál a hajléktalan és nem hajléktalan aktivisták teszteléssel, valamint megfigyeléses módszerrel gyűjtöttek adatokat a rendőri igazoltatások gyakoriságáról, azok jogszerűségéről. Az eredmények talán nem is oly meglepőek, megmutatták, amit a járókelők is naponta tapasztalhatnak: az utcai igazoltatások célkeresztjében elsősorban a hajléktalan emberek állnak.

A teszteléskor "minden esetben párban jelentek meg köztereken középosztálybeli és hajléktalan önkéntesek - noha viselkedésük semmiben nem tért el egymástól, csupán megjelenésük különbözött, mégis kizárólag a fedél nélkül élő embereket igazoltatták a rendőrök" - olvasható az eredményeket összegző közleményben.

A megfigyelések alatt kiderült, hogy Budapesten egy hajléktalan embert átlagosan akár havi kétszer is igazoltathatnak anélkül, hogy bármiféle normát megsértene. Az igazoltatások közül pedig nem volt olyan, amit a rendőrök a rendőrségi törvényben megjelölt cél érdekében hajtottak végre: a rendőrök az esetek 80 százalékában rutinszerűen igazoltattak, ami jogszerűtlen, a gyakori, indok és eredmény nélküli igazoltatás sérti az egyenlő bánásmódot és az emberi méltóságot. Ha olykor meg is indokolták a rendőrök az intézkedést, az igazoltatások céljáról való tájékoztatás valamennyi esetben jogszerűtlen volt.

A két jogvédő szervezet azt kéri az EBH-tól, hogy indítson eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szemben a rendőrök hajléktalan embereket diszkrimináló és zaklató igazoltatási gyakorlata miatt.

Szerző

Drogrehabilitációs központ fiataloknak

Megnyílt Magyarország első, serdülők számára kialakított drogcentruma Szatymazon. Az "ifirehab", ahogyan hivatalos közösségi oldalukon nevezik magukat, egyelőre csak 10 férőhelyes, de bármilyen szenvedélybetegséggel jelentkezhetnek a fiatalok.

Vagyis drog-, alkohol-, játék-, szex-, vagy internetfüggők egyaránt megfelelő ellátást kaphatnak. S úgy tűnik az intézményre valóban szükség van, hetente ugyanis átlagosan 3-5 fiatal jelentkezik ellátásra, amiből adódóan az intézmény már komoly várólistával rendelkezik.

Ez azonban nem is csoda, hiszen a droghelyzet hazánkban egyáltalán nem megoldott. Az állam erővel próbálja orvosolni a fennálló kábítószer helyzetet, így - ahogyan arról lapunknak Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője korábban nyilatkozott - a fiatalok számára nem állnak rendelkezésre megfelelő prevenciós előadások, nem létezik ifjúsági addiktológia, illetve maga az ellátórendszer is jelentősen romlik.

A rehabilitációs központ tehát ebben jelenthet előrelépést, így a fiatalok már nem kényszerülnek a felnőtt ellátásba drogproblémáikkal - nyilatkozta Arany Zoltán a szatymazi intézmény vezetője. Hozzátette, igaz hogy az intézmény egyelőre csak fiúknak tart fenn helyeket, de ezen szeretnének változtatni, s lányok számára is megteremtik a rehabilitáció lehetőségét. Ennek megnyitását a jövő évre, 3-5 lány befogadására alkalmas helyszínnel tervezik.

Szerző
Frissítve: 2015.07.13. 21:59

Újabb útlezárások a fővárosban

Vízvezeték-felújítási munkálatok miatt szakaszos forgalomkorlátozások várhatók a Nagykörúton a Mester utca és a Rákóczi tér között szeptember közepéig - adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Ahogyan írták, a korlátozások nagyobb mértékben a Nagykörút Blaha Lujza tér felé vezető oldalát fogják érinteni - itt a parkolósáv ideiglenesen meg is szűnik -, de a Petőfi híd felé vezető oldalon is lesznek sávlezárással járó forgalomkorlátozások.

A munkavégzés első ütemeiben, várhatóan két hétig, a Ferenc körúton a Mester utca, valamint a Tűzoltó utca között lezárják a parkolósávot. Emellett a hétvégékre a Mester utcánál csak egy sávon haladhat majd a Blaha Lujza tér felé a nagykörúti forgalom. A Mester utcából azonban továbbra is lehet majd mindkét irányba a Nagykörútra kanyarodni. A munkavégzés első ütemei a Nagykörút másiki oldalának útpályáját egyelőre nem érintik.

Így tehát Budapest továbbra sem nyugodhat meg, hiszen alig ért véget a Teréz- és a Szent István körúton a 4-es és 6-os villamosok vágány felújítása, most újabb felfordulás van kibontakozóban. Felmerül a kérdés: a vízvezeték cseréjét miért nem erre az időszakra időzítették, miért kell újabb akadálypályán átküzdenie magát annak, aki közlekedni szeretne?

Lapunk ezzel a kérdéssel megkereste az ügyben illetékes Fővárosi Vízműveket is, választ viszont lapzártánkig nem kaptunk. Gulyás-Kovács Anna sajtószóvivő mindössze arról biztosított, hogy levelünk eljutott már a megfelelő vízügyi osztályhoz, de többet erről nem mondott.

A BKK tanácsát mindenesetre nem árt megfogadni, mely szerint a közlekedők fokozott figyelemmel és ne megszokásból vezessenek, valamint ügyeljenek a megállási tilalmat jelző közúti jelzésekre.

Körbe-körbe
Egykor a 12-es busz körbement szinte az egész városon. Ha ma valaki az egykori útvonalát szeretné követni, először meg kellene birkóznia a Széll Kálmán téri háborús állapotokkal. Aztán a Margit hídnál a budai fonódó villamos építése okozta kellemetlenségekkel. Átjutva a hídon fellélegezne, a síneket már kicserélték, csak a lámpák akasztják meg a forgalmat. De ha átjut a Blaha Lujza téren, megint elmegy a kedve az élettől meg a közlekedéstől. Ki van ez találva…