Kísérletezgetnek - Már csak 3 méteres lesz a kerítés

Publikálás dátuma
2015.07.14. 16:03
Kerítésháló az ideiglenes biztonsági határzár 150 méteres mintaszakaszának építési területén a magyar-szerb határon, Mórahalom t
Többféle technológiával építik a magyar-szerb határon a mintakerítést, amelynek előkészítését hétfőn kezdték el - tájékoztat a távirati iroda. Harangozó: A négy méter magas kerítésből egy métert már el is loptak?

Nagy László, az alapanyagokat előkészítő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója kedden a helyszínen azt mondta újságíróknak, a különféle technológiákat kipróbálva azt vizsgálják, hogy melyik megépítése lesz a legalkalmasabb a teljes, 175 kilométeres szakaszon.

Tájékoztatása szerint az alapanyagokat a BV, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok vállalatcsoportja állítja elő, az építést a honvédség végzi. Jelenleg a büntetés-végrehajtás a dunaújvárosi Acélszerkezet Kft. segítségével készíti elő a szükséges alapanyagokat, melyeket kedden leszállítottak a mintakerítés építésének helyszínére. Innentől kezdve a honvédség veszi át a munkát.     

A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd - sorolta az ügyvezető. Péntekig három verziót építenek ki 150 méteren. Az első 25 méteren fa oszlopok lesznek majd, és erre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fém oszlopos technológiát alkalmaznak, mely egy részén betonalap készül. Másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban. 

A mintakerítés még a héten elkészül, a teljes 175 kilométert november 30-ig építik meg - tette hozzá Nagy László.

"A négy méter magas kerítésből egy métert már el is loptak?"
Tegnap a Belügyminisztérium közleményéből megtudhattuk, hogy a Honvédség három alakulata mindösszesen 43 katonával és két földmunkagéppel rendőri biztosítás mellett kezdte meg a kerítés építését a déli határon. Ma pedig az is kiderült, hogy a korábbi bejelentésekkel ellentétben nem négy, hanem csupán három méter magas kerítés épül  - írja közleményében Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

A kormányzati propaganda által bemutatott erőfeszítések kétségkívül látványosak. Ugyanis az egész ország láthatja, hogy a legfontosabbnak kikiáltott kormányzati projekt megvalósítására akkora erőket sem tud megmozdítani a magyar állam, mint egy vidéki kisváros csőtörés esetén.

Kérdezzük a Belügyminisztériumot, hány rendőr biztosította a gigászi léptékű építkezést? Mi indokolta a rendőri jelenlétet? Féltek, hogy ellopják a katonákat, vagy az 50-es éveket idéző technikai eszközökért aggódtak?

Úgy tűnik, megnyugodhatnak mindazok, akik ellenzik a kerítést. A 4 méter magasra tervezett kerítésből ugyanis 1 métert feltehetően már el is loptak. Ha ilyen iramban halad az építkezés nem négy méteres, hanem négy centis kerítés lesz a határon.

Az MSZP javaslata továbbra is az, hogy a forintmilliárdokat nem haszontalan dróthálóra, hanem a bevándorlási hivatal, a rendőrség és a jelek szerint a Honvédség azonnali technikai, valamint személyi megerősítésére kell fordítani.Szerző

"Gyerekkel vagyok!" - TASZ: Egységes kórházi látogatási protokollt

Publikálás dátuma
2015.07.14. 15:01
Fotó: Thinkstock
A gyermekgyógyító intézményekre vonatkozó egységes és nyitott látogatási protokoll megfogalmazását javasolja az egészségügyi államtitkárságnak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - közölte a szervezet kedden.

A TASZ a "Gyerekkel vagyok!" elnevezésű kampánya keretében a szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető intézmények körében, 64 közérdekű adatigénylés nyomán elvégzett felmérése alapján fogalmazta meg javaslatcsomagját - írták.

A szervezet közleménye szerint az egységes látogatási rend kialakításáig arra kérik a házirendek kidolgozásáért felelős főigazgatókat, hogy tekintsenek iránymutatásként a látogatást korlátlanul biztosító kórházak gyakorlatára.

Fontosnak tartják továbbá, hogy a szülészeti osztályok esetében, a szabályok kialakítása során az anya választása és az újszülött érdeke legyen a meghatározó, ne a megszokások - tették hozzá.

A gyermekkorú betegek ellátásával összefüggésben a TASZ azt javasolja a kórházaknak: ha mindkét szülő szeretne jelen lenni a kezelések vagy a kórházi ápolás során, akkor ne akadályozzák azt. Ennek érdekében pedig kezdeményezzen jogszabály-módosítást a szakállamtitkárság.

Ennek szerintük a többi között tartalmaznia kellene, hogy a benntartózkodásért vagy a higiéniai okból szükséges ruházat biztosításáért nem kérhető külön térítés, mert az a kapcsolattartás jogának korlátozását jelenti. Úgy vélik, utóbbit csak tényleges orvosi indok, illetve járvány esetén lehet korlátozni. 

A TASZ kezdeményezi, hogy az országos tisztifőorvos utasításban határozza meg, az intézmények vezetői milyen szempontrendszer alapján vizsgálják felül a házirendeket - közölte a jogvédő szervezet a kórházak mellett a szülők bevonásával is végzett felmérés eredményei alapján.

Szerző

Ítélkezési szünet a bíróságokon szerdától

Publikálás dátuma
2015.07.14. 14:43
Fotó: Thinkstock
Az ország bíróságain július 15-étől augusztus 20-áig ítélkezési szünet lesz - közölte az Országos Bírósági Hivatal kedden.

Halaszthatatlan ügyekben, ha például a törvény ír elő soron kívüli eljárást, ez idő alatt is folytatódik az ítélkezés. Ilyenek például a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti perek, a sajtó-helyreigazítási perek, a megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló perek vagy a kiemelt ügyek.

Az ügyeletet teljesítő büntetőbírók az ítélkezési szünet alatt is döntenek előzetes letartóztatásról, szabadlábra helyezésről. Működik a cégbíróság, és a bírók eljárnak végrehajtási ügyekben is. A kezelőirodákban az ügyfelek leadhatják beadványaikat és az iratokba is betekinthetnek.

A hazai bíróságokon az ítélkezési szünetben adják ki a nyári szabadságokat, de általában igaz ez az ügyfelekre, az üzleti szférára és a jogi képviselőkre is.

Az ítélkezési vagy törvénykezési szünet jól ismert a nemzetközi gyakorlatban is.

Szerző