Előfizetés

Átverés volt az Iszlám Állam ellen harcoló Rambó

Publikálás dátuma
2015.07.14. 19:28
Sylvester Stallone Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images Szórakozás
Átverésnek bizonyult az interneten pillanatok alatt elterjedt hír, hogy a következő Rambo-filmben Sylvester Stallone az Iszlám Állam (IÁ) ellen veszi fel a harcot.

A kamu hírlavinát a washingtontimes.com.co portál, a Washington Post hamisított oldala indította el a múlt hét végén, a hírnek a befolyásos amerikai Foreign Policy magazin is felült, és hétfőre a feltüzelt rajongók már az egész internetet elárasztották vele. A szélhámos forrás szerint a filmsztár maga jelentette be a San Diegó-i ComicCon szórakoztatóipari vásáron egy közönségtalálkozón, hogy legközelebb az IÁ-nak csap oda Rambóként, és már komoly előkészületek folynak a produkcióval kapcsolatban. 

Stallone ügynöke azonban kedden határozottan cáfolta a hírt. Mint közölte: a filmszínész-rendező nem is jelent meg idén a ComicConon - éppen Velencében tartózkodik -, és semmiféle hivatalos közlemény sem hangzott el a vásáron a Rambo újabb részéről. A Rambo - Első vér című film 1982-ben jelent meg, később három folytatás követte 1985-ben, 1988-ban és húszéves kihagyás után 2008-ban. Az ötödik Rambo-epizód azóta várat magára, az imdb.com mozis adatbázis szerint Rambo - Az utolsó vér címmel tervezik az alkotók.

Animációs filmeket támogat a Médiatanács

Publikálás dátuma
2015.07.14. 17:40
Forrás: Facebook/Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
Három animációs filmsorozat és négy egyedi animációs alkotás elkészítéséhez összesen 174 millió forintnyi támogatást ítélt meg e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A Magyar Média Mecenatúra program keretében zajló idei Dargay Attila-pályázaton önálló, egyedi alkotások szinopszisaival lehetett indulni, illetve olyan alkotók pályázhattak filmsorozataik 13 részesre bővített terveivel, akiknek a gyermek-, ifjúsági és családi témájú animációs munkáit a médiatanács korábban már támogatta a Magyar Média Mecenatúra programban. 

Emlékeztettek: a filmeket 2017. január 15-ig kell elkészíteniük a pályázóknak, s azokat elsőként a közszolgálati csatornákon vetítik majd, legkésőbb 2017 végéig. Az idei Dargay-pályázat 250 millió forintos keretösszegéből fennmaradó 76,1 millió forintra a médiatanács az ősszel újabb animációs pályázatot ír ki. A testület célja, hogy a támogatás révén létrejövő művek hozzájáruljanak a magyar kortárs kulturális kincstár gyarapításához - hangsúlyozzák, jelezve: a médiatanács 2011 óta 91 alkalommal, összesen több mint egymilliárd forinttal támogatott animációs alkotásokat.

A közlemény szerint sikerrel pályázott Pál Balázs az Ezüst-Patak című sorozatával, amely az azonos nevű zenekar számait felhasználva a videoklip és a rajzfilm határán egyensúlyozó alkotásokat hoz létre. Folytatódhat a modern Candide-adaptációs sorozat, Kreif Zsuzsanna rendezésében, amelynek korábbi epizódjait az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták.

Cakó Ferenc Világ-mesék cím alatt készülő homokanimációi többek között kenyai, francia, jávai, indián, votják és perzsa népmeséket elevenítenek meg. A támogatott egyedi alkotások között szerepel Tóth Roland Istók című műve, amely a XVIII. századi hansági lápi fiú történetét meséli el.

Támogatják a Mecenatúra-díjnyertes Glaser Katalin Virágnyelv című animációját is, amelynek inspirálója két XIX. századi könyv, az akkoriban használt titkos kommunikációs nyelvek abszurditásáról és más praktikákról, furcsaságokról. Rofusz Kinga Schein Gábor verses meséjét dolgozza fel, amelyben Irijám, a halak királynője és Jonibe, a madárkirály a nehézségek ellenére egymásba szeretnek; Traub Viktória pedig Sellők és rinocéroszok címmel készíthet animációt egy nagymamájával élő, az ablakon át ábrándozó kislányról, Tildáról.

Jelezték azt is: a magyar vonatkozású események azonnali helyszíni forgatását támogató Escher Károly-pályázaton a médiatanács 1,8 millió forintot ítélt meg a bostoni magyar tudósok Szentgyörgyi Albert emlékrendezvényének megörökítésére.

Arról is határozott a testület, hogy kétmillió forinttal támogatja a Kínai panoráma munkacímű, a szeptember közepi miskolci filmfesztivál részeként megrendezett kínai filmnapok megszervezését, s összesen közel 2,3 millió forintot ajánl fel a szeptember 23-27. között megrendezendő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zsűrije által kiválasztott hat díjazottnak.

Gyász! 52 évesen halt meg a magyar színész

Publikálás dátuma
2015.07.14. 10:00
Fotó: Facebook/Kökényesi Gábor
Hosszan tartó betegség után, 52 éves korában elhunyt Haas Vander Péter - értesült a szinhaz.hu.

Haas Vander Péter 1989-től, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a József Attila Színházban játszott, 1990-ig.

1990-1994 között az Arany János Színház, majd 1994-től a Tivoli Színház színésze volt.

1996-tól, a teátrum megszüntetéséig a Budapesti Kamaraszínházban játszott.

Több mint húsz éve szinkronizált, számtalan sorozat főszereplőjének adta a hangját.

"Az mindig egy nagy öröm, amikor egy már korábban bejáratott színészhez hívnak. Egyrészt, mert amikor beszélgetek különböző emberekkel, azt hallom, hogy nekik is sokat számít, amikor valakinek a megszokott magyar hangját hallják. Másrészt mert ezeket a színészeket, mint például Tim Robbinst, már megkedveltem. De az igazán nagy öröm számomra az, amikor felhívnak, hogy holnap kellenék hozzá, és kénytelen vagyok idő hiányában nemet mondani, akkor nem mást keresnek gyorsan, hanem megkérdezik, hogy rendben, mikor érnék rá. Ezek nagy dolgok" - nyilatkozta 2013-ban.