Előfizetés

Kirúgták Fabio Capellót

Egy hosszú történet ért végérvényesen véget azzal, hogy tegnap hivatalosan is bejelentették Moszkvában, megváltak az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányától, Fabio Capellotól. Valójában már szűk egy hónappal ezelőtt ki akarták rúgni az olasz szakembert, miután a szbornaja újabb arcpirító vereséget szenvedett: hazai környezetben kapott ki az osztrákok elleni Európa-bajnoki selejtezőn, de a szövetség nem tudta előteremteni a világ legjobban fizetett szövetségi kapitányának lelépti díját.

Állítólag 15 millió euróról volt szó. Végül Aliser Uszmanov orosz oligarcha szállt be, s segítette ki a nem kis összeggel a szövetséget.

Az orosz válogatott szövetségi kapitányaként nagyon rájárt a rúd Capellóra. Ha 2012 júliusában az olasz szakvezető tudta volna, mi vár majd rá orosz honban, talán nem is írta volna alá szerződését. Akkor pedig minden olyan szépnek tűnt. Korábban a FIFA megszavazta, hogy Oroszország rendezheti a 2018-as labdarúgó világbajnokságot, az orosz bajnokságba áramlottak a külföldiek.

Pénz bőven volt. Capellónak 12 év után sikerült kivezetnie az orosz válogatottat a brazíliai vb-re. Ám itt kezdődtek a bajok. A szbornaja kiábrándító teljesítményt nyújtott. Ráadásul a Kreml elleni nemzetközi büntetőintézkedések miatt a pénz is elfogyott, s kiderült, hogy az orosz szövetség nem tudja állni a bérét, ezért több hónapig nem kapta meg a fizetését.

Nem kis összegről van szó: éves javadalmazása 9 millió euró. Végül Uszmanov állta azt a cechet is, de a válogatott sikereit már nem tudta megvásárolni: a szbornaja igen gyengén szerepel az Eb selejtezőkön is, s az osztrákok elleni vereség meg is pecsételte Capello sorsát.

Egyenlő erők küzdelme?

Az utóbbi években a Forma-1 sokat vesztett a ragyogásából és már közel sem számít olyan csábító látványosságnak a szurkolók számára. Elképzelések sokasága látott eddig napvilágot, hogy mivel lehetne javítani és izgalmasabbá tenni a versenyhétvégéket.

A brit nagydíjat megelőzően vált beszédtémává egy újabb koncepció, miszerint egy szombati sprintfutamot kéne rendezni az időmérő edzés után. A Forma-1-es Stratégiai Csoport víziói szerint a ráadásként beiktatott megmérettetés hasonlóképpen működne, mint az 1979-ben és 1980-ban megrendezett Procar Széria. A rövidéletű versenyszériáról elég annyit tudni, hogy minden pilóta egy 470 lóerős BMW M1-est vezethetett, így kiküszöbölve az autók közti technikai különbséget. Állandó indulói is voltak a sorozatnak, illetve F1-es pilótákkal kiegészülve vágott neki a mezőny egy-egy futamnak.

A bajnokság első évében Niki Lauda, majd 1980- ban Nelson Piquet lett a végső győztes. Christian Horner, a Red Bull versenyistálló csapatfőnöke szerint támogatni kéne a plusz futammal kapcsolatos felvetést. „A szurkolókat és a szervezőket is nagyon szórakoztatná a korábban Procar néven hívott versenyzés, ahol a legjobbak gyakorlatilag egyenautókba ülnek be, és úgy versenyeznek egymással. A mai világban nyilván vannak kereskedelmi kötelezettségek, és emiatt ezt nehéz lenne bevezetni, de érdemes lenne átgondolni a koncepciót bizonyos eseményeken”.

A brit szakember hozzátette, hogy a kérdés olyan további nehézségeket hordoz magában, minthogy melyik autógyártó biztosítaná az autókat, milyen reklám és szponzor feliratok lehetnének olvashatóak a versenyzők autóin, illetve kiknek lehetne pilótaként jogosultságuk képviselni a saját csapatukat. Egy biztos, a „Száguldó Cirkusz” mielőbbi változások elé kell, hogy nézzen.

„A szurkolók versenyzésre vágynak. Most van egy domináló csapatunk már 18 hónapja. Persze jó munkát végeztek, meg is érdemlik a helyzetüket, de másfelől azt is látni kell, hogy az eredmények ma rendkívül kiszámíthatóak, ami nem teszi vonzóbbá a sorozatot”- vélekedett a „Bikák” csapatfőnöke, utalva a jelenlegi Mercedes dominanciára. Horner ebben is veszélyt lát, ugyanis a technológia-központúság és a show közötti különbség évről-évre növekszik, miközben a szurkolók nincsenek megelégedve a látottakkal.

Kiszenvedett Vidi-siker

Publikálás dátuma
2015.07.14. 23:53
Ő rúgta az egy szem gólt - Gyurcsó Ádám Fotó: EuroFootball/Getty Images Sport
A harmadik számú hálóőrrel, az NB I-es mérkőzésen még sosem védő Gábor Péterrel vágott neki a Videoton a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának, ahol a walesi The New Saints fogadta a magyar bajnokot. A csatárposzton is gondok adódtak, ugyanis a két kapus, Branislav Danilovichoz, Filip Pajovichoz hasonlóan Mirko Ivanovszkinál is adminisztrációs hiba okozott gondot, ezért nem léphetett pályára, Feczesin Róbert pedig sérülés miatt nem játszhatott.

Rögtön a találkozó elején egy szabadrúgásból érkező bal oldali beadásra húzódott előre a hazaiak védője, Aeron Edwards, és csak kevéssel maradt le a labdáról. A folytatásban a mezőnyben folyt a játék, a 18. percben azonban Gábor passzára a tizenhatosnál majdnem lecsapott Michael Wilde. Huszonnégy percet kellett várni az első igazi magyar helyzetre, Pátkai Máté indításából Gyurcsó Ádám iramodhatott meg, azonban védője utolérte, így csak gyengén tudott a kapura lőni, Paul Harrison bal lábbal nagyot védett. Ezt követően csak kisebb helyzetek voltak az első félidőben, gól nélküli döntetlennel vonultak az öltözőbe a felek.

A folytatásban csak remélhettük, hogy harapósabb lesz a székesfehérvári együttes. Csakhogy a második játékrész sem hozott túl nagy változást a csapatok játékában, így a Videoton vezetőedzője, Bernard Casoni cserével próbált életet lehelni gárdájába. Koltai Tamást Marko Pajac váltotta. Az iram nem, az eredmény azonban változott. Gyurcsó góljával a 77. percben megszerezte a vezetést a magyar együttes. A folytatásban több találat nem született, így 1-0-ra nyert a Videoton.

A visszavágót jövő szerdán rendezik a Sóstói Stadionban.