Kiszenvedett Vidi-siker

Publikálás dátuma
2015.07.14. 23:53
Ő rúgta az egy szem gólt - Gyurcsó Ádám Fotó: EuroFootball/Getty Images Sport
A harmadik számú hálóőrrel, az NB I-es mérkőzésen még sosem védő Gábor Péterrel vágott neki a Videoton a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának, ahol a walesi The New Saints fogadta a magyar bajnokot. A csatárposzton is gondok adódtak, ugyanis a két kapus, Branislav Danilovichoz, Filip Pajovichoz hasonlóan Mirko Ivanovszkinál is adminisztrációs hiba okozott gondot, ezért nem léphetett pályára, Feczesin Róbert pedig sérülés miatt nem játszhatott.

Rögtön a találkozó elején egy szabadrúgásból érkező bal oldali beadásra húzódott előre a hazaiak védője, Aeron Edwards, és csak kevéssel maradt le a labdáról. A folytatásban a mezőnyben folyt a játék, a 18. percben azonban Gábor passzára a tizenhatosnál majdnem lecsapott Michael Wilde. Huszonnégy percet kellett várni az első igazi magyar helyzetre, Pátkai Máté indításából Gyurcsó Ádám iramodhatott meg, azonban védője utolérte, így csak gyengén tudott a kapura lőni, Paul Harrison bal lábbal nagyot védett. Ezt követően csak kisebb helyzetek voltak az első félidőben, gól nélküli döntetlennel vonultak az öltözőbe a felek.

A folytatásban csak remélhettük, hogy harapósabb lesz a székesfehérvári együttes. Csakhogy a második játékrész sem hozott túl nagy változást a csapatok játékában, így a Videoton vezetőedzője, Bernard Casoni cserével próbált életet lehelni gárdájába. Koltai Tamást Marko Pajac váltotta. Az iram nem, az eredmény azonban változott. Gyurcsó góljával a 77. percben megszerezte a vezetést a magyar együttes. A folytatásban több találat nem született, így 1-0-ra nyert a Videoton.

A visszavágót jövő szerdán rendezik a Sóstói Stadionban.

Szerző
Frissítve: 2015.07.15. 01:23

Meghalt Tordasi Ildikó olimpiai bajnok tőrvívó

Hatvanhárom éves korában elhunyt Tordasi Ildikó, az 1976-os montreali olimpia tőrvívó bajnoka. A halálhírt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közölte kedden a honlapján.

Hosszú, sikeres versenyzői pályafutása során Tordasi Ildikó klubjának neve ugyan többször változott, de az MTK-ban kezdte és ott is fejezte be a vívást, majd sokáig a kék-fehérek fiataljait edzette. Három olimpián, az 1972-es münchenin, az 1976-os montrealin és az 1980-as moszkvain vett részt. Legnagyobb sikerét Montrealban aratta: a magyar küldöttség négy aranyának egyikét ő nyerte, a csapatverseny után pedig bronzot is akasztottak a nyakába. Münchenben második, Moszkvában harmadik lett a tőr válogatottal.

Világbajnokságról egyszer, 1973-ban tért haza aranyéremmel, miután Göteborgban a győztes csapat tagja volt. Emellett nyolc ezüstöt és két bronzot nyert vb-ken, az olimpiákat és a világbajnokságokat tekintve így összesen tizenöt éremmel járult hozzá a magyar vívósport kiemelkedő eredményeihez. Kétszer, 1973-ban és 1976-ban az év magyar sportolónőjének, négyszer, 1973-ban, 1976-ban, 1977-ben és 1979-ben pedig az év magyar vívójának választották.

"A valaha volt legjobb magyar női tőrvívó volt - mondta Tordasi Ildikóról egykori edzője, Szőcs Bertalan a mob.hu-nak. - Az első pillanatban felismertem a tehetségét, láttam, hogy sokra viheti, az olimpiai és világbajnoki győzelmei magukért beszélnek. Meglehetősen akaratos volt, de ez is kellett ahhoz, hogy ilyen fantasztikus sportoló váljék belőle."

Tordasi Ildikót a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

Szerző

Szilágyi kikapott, nem jutott négy közé

Szilágyi Áron négy tussal elveszítette negyeddöntőjét, így a hatodik helyen zárta a férfi kardozók versenyét a moszkvai vívó-világbajnokságon.

Az olimpiai címvédő, idén Európa-bajnok magyar kardozó a német Max Hartunggal csapott össze a negyeddöntőben, s hasonlóan rosszul kezdte asszóját, mint egy körrel korábban az olasz Curatoli ellen, de ezúttal nem tudott fordítani. Hartung 5-1-re elhúzott, majd a folytatásban is jobban vívott Szilágyinál, aki többször a levegőbe vágott, vagy védései nem voltak elég hatékonyak, így a szünetre 8-4-es hátránnyal mehetett el.

A második szakasz sem indult jól magyar szempontból, Hartung ugyanis pillanatok alatt 10-5-ös előnyhöz jutott, ám ekkor Szilágyi magára talált, s három tussal felzárkózott. Azonban 8-10-nél volt az utolsó alkalom, amikor bizakodni lehetett a magyar olimpiai bajnok sikerében, ugyanis egymást követték a rossz, pontatlan akciói, német riválisa pedig nem ingott meg, 14-8-ra elhúzott, majd 14-11 után bevitte a döntő tust.

A negyeddöntő érdekessége volt, hogy a világranglista-második Szilágyi mellett az éllovas dél-koreai Gu Bon Gil is kikapott, mint ahogy Gu másik két nyolc közé jutott honfitársa is. A magyar férfi kardozók közül Szilágyi a 6., Szatmári András a 30., Iliász Nikolász a 36., míg Decsi Tamás a 44. helyen zárta az egyéni versenyt, aminek az olimpiai kvalifikáció szempontjából kiemelt jelentősége volt, mivel ebben a fegyvernemben nem rendeznek csapatversenyt a riói játékokon.

Eredmények, férfi kard:

a 64 között:
Szilágyi Áron-Eduardo Lara (mexikói) 15-4
Szatmári András-Mohamed Amer (egyiptomi) 15-13
Ali Pakdaman (iráni)-Iliász Nikolász 15-12
Joseph Polossifakis (kanadai)-Decsi Tamás 15-9
a 32 között:
Szilágyi-Enrico Berre (olasz) 15-13
Alekszej Jakimenko-Szatmári 15-12
a 16 között:
Szilágyi-Luca Curatoli (olasz) 15-10
negyeddöntő:
Max Hartung (német)-Szilágyi 15-11
Alekszej Jakimenko (orosz)-Kim Jung Hvan (dél-koreai) 15-13
Daryl Homer (amerikai)-Gu Bon Gil (dél-koreai) 15-11
Tiberiu Dolniceanu (román)-Oh Eun Szeok (dél-koreai) 15-14

Szerző