Kutatók vizsgálják a tokaji borokat

Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat - erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői.

A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József (független), Mád polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét. 

A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – mondta. Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg - tette hozzá a polgármester.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni. "Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések" - mondta a rektor. Hozzátette: az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.

Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen. A közösségi főiskola segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre - fűzte hozzá a polgármester.

Szerző

MSZP: A kormány az állam utolsó vagyonelemének ellopására készül

Gazemberség és lopásnak, hogy a kormány az állami földek privatizációjára készül. Ezt Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus hozzátette: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) feltehetően azért állt elő az állami földek értékesítésének javaslatával, mert rájöttek, egy esetleges kormányváltás után elvesztenék földbérletüket az arra az elmúlt években, alkalmatlanul kiválasztottak. Ezért most "nemes egyszerűséggel el fogják lopni ezt az ötezer milliárd forintos állami vagyont", amely egyben szinte az utolsó értékesíthető vagyoneleme az államnak - mondta Gőgös Zoltán, majd hozzátette, a jegybank feltehetően nagyon hosszú távú hitelekkel segíti majd az egyébként arra méltatlan személyek földvásárlását.

Beke Károly, a szocialisták elnökségi tagja hangsúlyozta, pártja hatalomra kerülése esetén a jövő generációinak érdekében visszaszerzi az államnak a jogtalanul szerzett földtulajdonokat.Gőgös Zoltán a fentiek mellett kitért arra is, hogy az alkatrészraktárakra is kiterjedő kötelező vasárnapi zárva tartás a mezőgazdasági betakarítást is hátráltatja, és akár napi ötmillió forintos kárt is okozhat.

Szerző

Kigyulladt az óvoda Siklósnagyfaluban

Kigyulladt a Baranya megyei Siklósnagyfalu óvodája szerdán, a nyári szünet miatt nem voltak gyerekek az épületben - közölte a megyei katasztrófavédelem a honlapján.

A közlemény szerint az épület egyik fele és a tetőszerkezet lángolt, a tűzoltóknak az intézmény melletti öt köbméteres gáztartályra is ügyelniük kellett oltás közben. Miután a tűzoltók körülhatárolták a tüzet, a továbbterjedés megakadályozása, illetve a szellőztetés érdekében megbontották a tetőszerkezetet.

A munkálatok még tartanak. A jelenlegi információk szerint a földszintes épületben a két csoportszoba közül az egyik teljesen kiégett. A mosdóhelyiségek és az előtér erősen kormozódott, valamint a tetőszerkezet is jelentős mértékben károsodott - írták.

Szerző