Aki a fiúkat is lekörözi

Publikálás dátuma
2015.07.17 07:53
Keszthelyi Vivien 2017-től már egy Audi TT volánja mögött ülhet FORRÁS: OXXO MOTORSPORT
Sokan egész életükben csak álmodoznak arról, hogy a német túraautó-bajnokságban (DTM) szerepeljenek, a szupertehetség Keszthelyi Viviennek azonban már 14 évesen élő előszerződése van a sorozat betétfutamában, az Audi TT Kupában a 2017-es szezontól. Addig is a Suzuki Kupában tör borsot a meglepett férfi riválisok orra alá.

- Honnan ered a versenyzés ötlete?

- Tizenkét évesen kimentem a Red Bull Ringre megnézni a Suzuki Kupát. Miközben szemléltem a versenyzőket, úgy éreztem, sok mindent nem jól csinálnak, vagy én vezettem volna máshogyan. Ki akartam próbálni.

- Azóta már az OXXO Motorsportnál versenyez, ráadásul aláírt egy előszerződést, hogy indul az Audi TT Kupában.

- Rettentően örültem neki. Még nagyobb erőt ad a folytatáshoz, hogy kaptam egy ilyen lehetőséget.

- Amiből egyszer akár egy DTM-szerződés is kisülhet...

- Igen, szeretem a kihívásokat és a harcokat. Jobban tudok örülni a győzelemnek, ha küzdenem kell érte, nem pedig csak egyszerűen kiesnek előlem. Az az igazi siker, ha önerődből kerekedtél felül mindenkin.

- Mint ahogy legutóbb majdnem nyert a Suzuki Swift Cup Europe sorozatban a Slovakiaringen, de versenybírói mulasztás következtében később intették le a futamot, így az üzemanyag-fogyasztás miatt vissza kellett vennie a tempóból, és a második helyen végzett.

- Annak örültem, hogy harminc percig vezettem a versenyt. A férfi riválisok felettébb meglepődtek, hogy nem hagytam magam. Mindkét oldalról kapott ütéseket az autóm.

- Meddig marad a Suzukiknál?

- Sajnos csak akkor indulhatok az Audi TT Kupában, ha betöltöttem a 16. életévemet, így várhatóan a 2017-es lesz számomra az első szezon. Addig maradok a Suzuki Kupánál, de kipróbálhatok majd vadonatúj Seat Leonokat is.

- Maranellóban már vezethetett két Ferrarit is, köztük egy 458 Specialét.

- Ráadásul én voltam az egyedüli 18 éven aluli, akit beengedtek a pályára. De ez inkább teszt volt, nem száguldoztam.

- Ezek az álomautói?

- Most már az ideálom egy DTM-es Audi, de az olasz márkát is szeretem. A Forma-1-ből Michael Schumacher volt a példaképem, mert sérülései után is mindig kitartó tudott maradni.

- A szülei mennyire izgulnak egy-egy futamon?

- Eléggé, mivel vannak olyan versenytársak, akik túlságosan agresszívek. Arra is több versenyhétvégén volt már példa, hogy a pilóták kórházban kötnek ki.

- A vezetési stílusának melyik pályák felelnek meg a legjobban?

- A technikás pályákat szeretem, ahol sok kanyar van. Igazából mindegyik futamot kedvelem, nincs köztük olyan, amely gondot okozna számomra. A következő állomás a Salzburgring lesz, ahol tavaly a legjobb időt értem el. Jó eredményeket várok magamtól.

- Mik a célok 2017-től?

- Megismerni az autót, de nem úgy, hogy az utolsó helyekért küzdjek. Szerencsére az Audik elsőkerék-meghajtásúak, amikhez már hozzászoktam, ez előnyt jelenthet. Úgy érzem, meg van hozzá a bátorságom, hogy a dobogóért küzdjek.

Szerző

Dárdai Pál csapata a Bayern ellen

Publikálás dátuma
2019.02.23 12:50
Illusztráció
Fotó: AFP/ ANDREAS GORA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE
Komoly feladattal áll szemben a magyar szakvezető által felkészített Hertha, amely szombaton a Bayern München vendége lesz (15.30, tv: Sport2) a 23. fordulóban. A párharc egyértelmű esélyese a Dortmund mögött három ponttal lemaradva másodikként álló bajor csapat, a Hertha számára ugyanakkor kapaszkodót jelenthet, hogy majdnem napra pontosan egy éve 0-0-t ért el Münchenben. 
A német élvonalban szereplő további magyarok közül Sallai Roland sérült, csapata, a Freiburg szombaton az Augsburgot fogadja. A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal kiálló RB Leipzig hétfőn játszik a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheimmel. 
Spanyolországban szombaton a negyedik helyen álló Sevilla vendége lesz az éllovas Barcelona (16.15, tv: Spíler2). A katalánoktól kilenccel lemaradva harmadikként rangsorolt Real Madrid vasárnap játszik a 25. körben, méghozzá a Levante stadionjában (20.45, tv: Spíler2).
Angliában szép rekord előtt áll Roy Hodgson. A Crystal Palace trénere a szombati, Leicester City elleni mérkőzésen (18.30, tv: Spíler1) 71 évesen és 199 naposan vezényelhet, ezzel a Premier League történetének legidősebb regnáló edzője lesz. A bajnokság 27. hetének kínálatából kiemelkedik a vasárnapi rangadó, a Manchester United–Liverpool összecsapás (15.05, tv: Spíler1), amelyen a negyedik manchesteriek a bajnoki címre törő vendégcsapat ellen folytathatják jó sorozatukat.
Olaszországban vasárnap 15 órától a Nagy Ádámot is foglalkoztató, jelenleg kieső helyen álló Bologna otthonában lép fel a listavezető Juventus (15.00, tv: Digi Sport1). A magyar válogatott középpályás játéka kérdéses Cristiano Ronaldóék ellen, az utóbbi hetekben ugyanis egyszer sem állhatott be a csapatba.
Szerző
Frissítve: 2019.02.23 12:50

Aaron Hernandez, a Gyilkos Hazafi

Publikálás dátuma
2019.02.23 12:30
Hernandezt posztja egyik legjobbjaként tartották számon a ligában
Fotó: AFP/ TIMOTHY A. CLARY
Már középiskolás korában kiemelkedő tehetségnek számított az amerikai futballban, majd ő lett az NFL legfiatalabb játékosa – így mutatja be Aaron Hernandezt a róla szóló könyv, a Gyilkos Hazafi.
Hernandez később Super Bowlt is játszott a New England Patriots csapatában, sőt a liga egyik legjobb tight endjeként (poszt a támadóegységben) rekordot jelentő, 40 millió dolláros szerződést kötött a Tom Brady által fémjelzett alakulattal.
James Patterson, a Gyilkos Hazafi című könyv szerzője szerint a Bristol nevű kisvárosban nevelkedő Hernandez életében tizenéves korában törés következett be. Anyja hűtlenné vált apjához, apja pedig, akit rajongásig szeretett és példaképének tartott, váratlanul meghalt.
Hernandez később a társaság központja és rendkívül sikeres játékos volt, közben sötét figurákkal barátkozott. Kettős életet élt. A szerző hangsúlyozza: a celebstátusz, a droghasználat és az alvilági kapcsolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy instabil, paranoiás emberré vált.
Még 24 éves sem volt, amikor 2013 nyarán gyilkosság vádjával őrizetbe vették. Épkézláb indoka nincs, nem is lehet annak, hogy miért ölte meg közeli ismerősét. Hernandez végig az ártatlanságát hangsúlyozta, a bizonyítékok azonban ellene szóltak: életfogytig tartó börtönre ítélték. A zárkájában kötelet font a lepedőjéből, és 2017 áprilisában felakasztotta magát. Éppen azon a napon, amikor egykori csapata, a Super Bowl-győztes New England Patriots tiszteletére az új elnök, Donald Trump fogadást tartott a Fehér Házban.
Öngyilkossága előtt Hernandez megvágta a jobb középső ujját, Bibliájában a saját vérével megjelölt egy részt, amit cellája falára is kiírt. Menyasszonyának küldött búcsúlevelében hangsúlyozta, hogy halála „Isten tervének része” volt.
James Patterson nem pszichoanalitikus módszerekkel dolgozó lélektani drámát írt, hanem bűnügyi tényregényt. A szerző mindenkit megkeresett, akit csak lehetett: ismerősöket, barátokat, szakértőket, rendőrnyomozókat. Más kérdés, hogy az újságírókat hírhedten kerülő Bill Belichickkel, a New England vezetőedzőjével neki sem sikerült beszélnie. Kár. Tanulságos lett volna megtudni, hogy a pályán vasfegyelmet követelő Belichick felelősséget érez-e a történtekért.
A könyv írása során Patterson arra jutott, hogy Aaron Hernandez alighanem az egyik barátja ellen elkövetett gyilkossági kísérletben, valamint – bár ebben az ügyben felmentették – egy kettős gyilkosságban is bűnös.
A bostoni egyetem kutatói utólag kimutatták, hogy Hernandez agya a kemény ütközések hatására súlyos károsodást szenvedett. A szerző ennek ismeretében sem ad felmentést. Közlése szerint nincs az az orvosi diagnózis, ami magyarázattal szolgálhatna tetteire.
Annyi biztos, hogy hallani fogunk még a Patriots volt játékosának ön- és közveszélyes, tragikus életéről, ugyanis a Ryan közlegény megmentése producerei megvásárolták a könyv megfilmesítési jogát.

Bűnök tárháza az NFL-ben

Nehéz lenne olyan bűncselekményt mondani, amit nem követett el az NFL valamelyik játékosa. A Csupasz pisztolyból is ismert, végül fegyveres rablás vádjában bűnösnek talált O. J. Simpson ügye – bár az elmúlt évtizedekben az ő pere kapta a legnagyobb figyelmet a világsajtóban – csupán egy a sok közül. Adrian Peterson például saját kisgyerekét verte véresre, ezért tiltották el 2014-ben. A futózseni Peterson abban az időben a Minnesota Vikings játékosa volt. Karrierjének nem vetett véget a botrány, azóta több helyen is megfordult. Az előző szezonban, túl a harmincon, a Washington Redskinsben játszott – méghozzá remekül. Nem sikerült viszont a visszatérés Michael Vicknek, az Atlanta Falcons hajdani közönségkedvenc irányítójának. Vick tiltott kutyaviadalokat szervezett a birtokán, közel két év letöltendőt kapott. Az Atlanta elköszönt tőle, a börtönből szabadulva máshol próbálkozott. Teljesítménye azonban csak halványan emlékeztetett régi önmagára, 2017-ben visszavonult. Kareem Hunt, a Kansas City Chiefs ragyogó képességű futója egy clevelandi szálloda folyosóján – erősen bódult állapotban – belerúgott egy nőbe. Tavaly év végén, amikor az incidensről készült felvétel nyilvánosságra került, azonnal kitették csapatából. Nemrég jött a bejelentés, hogy Hunt kap még egy esélyt: történetesen a Cleveland Browns igazolta le. Jovan Belcher esete 2012-ben rázta meg az Egyesült Államokat. A Chiefs 25 éves védőjátékosa, akit környezetében „mintapolgárnak” tartottak, kilenc lövéssel végzett 22 éves barátnőjével. Majd csapata edzőközpontjához ment, köszönetet mondott a stáb tagjainak – és fejbe lőtte magát. Három hónapos csecsemőt hagyott maga után.

Frissítve: 2019.02.23 12:30