Előfizetés

Kamerák előtt okozott kínos pillanatokat Merkelnek egy menekült lány

Publikálás dátuma
2015.07.16. 21:03
Angela Merkel Fotó: Adam Berry/Getty Images Hírek
Angela Merkel  egy televíziós (ARD) műsorban éppen gyerekek kérdésére válaszolt, amikor  egyszercsak Reem, egy fiatal palesztin menekült lány került sorra - tudósít az esetről az Euronews. 

A fiatal lány elmondta: családjával együtt egy líbiai menekülttáborból érkeztek Rostockba négy éve, most azonban őt és a rokonait lehet, hogy ki fogják utasítani.

„Ahogy mindenkinek, nekem is vannak céljaim az életben, szeretnék továbbtanulni, ahogy a többiek. Rossz látni, ahogy mások boldogulnak, és nekem nincs rá lehetőségem” – mondta a fiatal palesztin.  

Angela Merkel kedvesen reagált a lány szavaira, de a válaszban hangsúlyozta, hogy  minden menekült és menedékkérő előtt nem nyílhat meg Németországba, mert egy ilyen helyzetet nem lehetne kezelni.  A felvételen nem látszik, de valószínűleg ekkor indulnak meg a lány könnyei, mert a kancellár asszony vonásai ellágyulnak, és megindul a fiatal palesztin felé, majd vigasztalni próbálja a síró lányt. 

A helyzet azonban bizarr és politikai értelemben is kínos: miközben ugyanis - emberként - megindítják a menekült lány könnyei, kancellárként kemény és elutasító szavakat kellett mondania a menekültek befogadásának lehetőségéről. 

Az esetet egyre többen kommentálják a közösségi oldalakon, a #merkelstreichelt hashtag most az egyik legnépszerűbb a megosztások között.

(a német nyelvű adásrészlet a hu.euronews.com oldalon megtekinthető)

Új vezető a brit Liberális Demokratáknál

Tim Farron személyében új vezető áll csütörtöktől az egykor harmadik legnagyobb brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták élén.

A 45 éves Farron elődje, Nick Clegg volt miniszterelnök-helyettes a május 7-i nagy-britanniai parlamenti választások másnapján lemondott, miután pártja az újkori brit politikatörténet legsúlyosabb választási katasztrófáját szenvedte el, elveszítve alsóházi képviselői helyeinek 85 százalékát és korábbi választóinak kétharmadát.

Farron tíz éve a Liberális Demokraták alsóházi képviselője, és tavaly decemberig négy éven át a párt elnöke volt. A brit pártpolitikai berendezkedésben ez a jórészt adminisztratív jellegű pozíció nem azonos azzal a tisztséggel, amelyre Farront most megválasztották: a politikus csütörtöktől a Liberális Demokraták vezetőjeként a párt alsóházi frakciójának irányítója, és e minőségében a liberálisok miniszterelnök-jelöltje is.

A Liberális Demokraták az előző, 2010-es választások után kormányra kerültek a Konzervatív Párttal koalícióban, Nick Clegg vezetésével, miután a konzervatívok nem szereztek abszolút többséget az alsóházban. Clegg a konzervatív-liberális kormánykoalícióban - amely a Konzervatív Párt váratlan fölénnyel aratott idei választási győzelméig és az új, immár egypárti tory kormány megalakulásáig volt hatalmon - a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be.

A Liberális Demokraták támogatottságát azonban a koalíciós kormányzás felőrölte, és a párt a májusi választásokon mindössze nyolc mandátumot szerzett a 650 fős alsóházban, negyvennyolccal kevesebbet addigi frakciójának létszámánál.

Clegg - aki megőrizte képviselői mandátumát - e példátlan vereség után jelentette be távozását a párt éléről, és a szinte azonnal megindult utódválasztási versenyből a csütörtökön kihirdetett eredmény alapján Tim Farron került ki győztesen, a párttagok leadott voksainak 56,5 százalékát megszerezve. Ellenfele az 57 esztendős Norman Lamb volt, aki az előző kormányban szociális ügyekkel foglalkozó államtitkári tisztséget töltött be, jelenleg pedig a Liberális Demokraták gazdasági kérdésekben illetékes szóvivője.

Tim Farron, a liberálisok új vezetője népszerű a párton belül és szavazók körében is, nem utolsósorban azért, mert annak idején az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen szavazott az alsóházban, dacolva a párt hivatalos álláspontjával.
Nick Clegg a 2010-es parlamenti választások előtt még azt ígérte, hogy a liberálisok nem szavazzák meg a felsőoktatási tandíj felső határának emelését, amelynek terve szerepelt a Konzervatív Párt programjában. A Liberális Demokraták azonban később - immár a koalíciós kormány tagjaként - hivatalosan mégis támogatták a tandíjhatár felemelését, és egybehangzó elemzések szerint ez pálfordulás volt az egyik fő oka a párt megsemmisítő idei választási vereségének.

Több mint 50 csempészbanda működik Kárpátalján

Továbbra is több mint félszáz csempészbanda működik Kárpátalján, felderítésüket más rendvédelmi szervekkel karöltve nagy erőkkel folytatja az ukrán határőrség – közölte csütörtöki kijevi sajtókonferenciáján Oleg Szlobogyan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokának sajtószóvivője.

Elmondta, hogy a DPSZU – Petro Porosenko ukrán elnök utasításának megfelelően – "intézkedések komplex rendszerét" léptette életbe az Ukrajna uniós országokkal közös határán folyó törvénytelen cselekmények, köztük a cigarettacsempészés megakadályozása érdekében. Elmondása szerint 2015 elejéig Kárpátalján pontosan szabályozott keretek között zajlott a csempésztevékenység, az államhatár szakaszokra volt felosztva a szervezett bűnözői csoportok között, amelyeknek egyes határőrök is a tagjai voltak – jelentette az Rbc.ua ukrán hírportál. A szóvivő közölte, hogy műveleti információk szerint még mindig több mint 50 csempészbanda működik Kárpátalján. Hangsúlyozta, hogy jelenleg a határőrség a többi rendvédelmi szervvel karöltve intézkedéseket léptet életbe ezek felderítése érdekében.

Elmondta, hogy a regionális és középszintű határőrizeti szervek parancsnokságán belüli korrupciós kapcsolatok felszámolása érdekében számos nagyon fontos személyi döntés született. Közölte, hogy a Kárpátalján folyó csempésztevékenység leküzdése érdekében a többi között új parancsnokot neveztek ki a nyugat-ukrajnai regionális határőrcsapatok élére, lecserélték a határőrség regionális műveleti-nyomozati főosztálya két helyettes vezetőjét, leváltották a munkácsi és csapi határőregységek parancsnokait, több parancsnokhelyettesét, elbocsátottak az állományból 14 osztályvezetőt és 260 szerződéses határőrt.
A szóvivő tájékoztatása szerint a határőrség belső elhárítási főosztálya 91 esetben kezdeményezett belső vizsgálatot, és 11 esetben indult büntetőeljárás 15 határőr ellen. „Közös akcióba kezdtünk a magyar kollégákkal, és kiderült, az osztályvezetőink el akarták tussolni, hogy a túloldalon közel 400 láda cigarettát fogtak el” – emlékeztetett Oleg Szlobogyan.

A szerdán kárpátaljai munkalátogatáson tartózkodó Porosenko Munkácson találkozott a rendvédelmi szervek helyi vezetőivel, és kemény fellépést helyezett kilátásba a Kárpátalján folyó csempészéssel szemben. Egyebek között kijelentette: a hatóság emberei „megsemmisítő tüzet fognak nyitni a csempészekre”.

Az ukrán államfő azt követően utazott Kárpátaljára, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.