Előfizetés

Európa Liga - Döntetlent játszott a Debrecen

A Debreceni VSC 2-2-es döntetlent ért el a lett Skonto vendégeként a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordulójában, a párharc csütörtöki első mérkőzésén, így kedvező helyzetből várhatja az egy hét múlva esedékes hazai visszavágót.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
Skonto Riga (lett)-Debreceni VSC 2-2 (1-1)

Riga, Skonto Stadion, 1500 néző, v.: Kristoffersen (dán)
gólszerzők: Karasausks (27., 47.), illetve Tisza (9.), Castillion (72.)
sárga lap: Kozlovs (77.), Timofejevs (80.), Murillo (91.), illetve Tisza (33.), Jovanovic (40.), Korhut (64.), Mészáros (89.), Brkovic (90.)

Skonto Riga:

Pavlovs - Timofejevs, Rode, Sorokins - Jermolajevs, Murillo, Kozlovs, A. Visnakovs (Lukanyuk, 71.) - Kovalovs, Gutkovskis (Isajevs, 57.), Karasausks

Debreceni VSC:

Verpecz - Jovanovic, Brkovic, Mészáros, Korhut - Bódi, Varga J., Szakály - Balogh N. (Horváth Zs., 93.), Sidibe (Castillion, 71.), Tisza (Szécsi, 80.)

A Debrecen kezdeményezőbben lépett fel a találkozó elején és erőfeszítése hamar eredményre vezetett: a 9. percben Balogh Norbert ívelte be jobbról a labdát, a középen érkező Tisza Tibor pedig közelről, kapásból bevette a hazaiak kapuját. A lett csapat teljesen váratlanul, szinte első támadásából még az első félórában válaszolt: egy kontra végén Arturs Karasausks cselezte ki Mészáros Norbertet, majd 17 méterről, laposan a jobb alsó sarokba lőtt. A bekapott gól nem vetette vissza a hajdúsági együttest, továbbra is fölényben játszott, a félidő végén újra vezetést szerezhetett volna, ám a kapufa megmentette az ellenfelet.

A szünet után szinte azonnal vezetést szerzett a lett csapat: Karasausks gyorsított fel egy jó passz után a védők között, a támadó pedig magabiztosan emelt Verpecz István kapujába. A Debrecen ezt követően nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, melynek köszönhetően több lehetősége volt az egyenlítésre, végül a 72. percben a frissen beállt Geoffrey Castillion közelről lőtt a kapuba. A lefújásig bár kiegyenlítettebbé vált a játék, de így is a magyarok futballoztak fölényben, azonban több gól már nem esett.

Meghalt Ferenczi Krisztina újságíró

Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után életének 65. évében csütörtökön elhunyt Ferenczi Krisztina színésznő, író, újságíró; temetéséről később intézkednek - tájékoztatta a család az MTI-t.

Nekrológjában felidézték: Ferenczi Krisztina a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházban kezdett dolgozni, szerepelt a Radnóti Miklós Színpadon és a József Attila Színház társulatában, Pécsen, Békéscsabán, illetve Szegeden, miközben elvégezte az ELTE magyar szakát.

Miután 1990-ben távozott a szegedi színháztól, elvégezte a Magyar Hírlap újságíró-iskoláját, Soros-ösztöndíjjal megírta az 1994-ben megjelent Előjáték a sajtószabadsághoz című kötetét. Oknyomozó újságíróként dolgozott, publicisztikái, tényfeltáró riportjai, könyvei jelentek meg.

Az Orbán-bányákról írt sorozatáért az egykori Magyar Hírlap munkatársai 2001-ben az Év újságírójává választották. Dolgozott a Népszavának, állandó szerzője volt a Népszabadságnak. 2006-ban jelent meg Szüret - Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve, majd 2014-ben A Narancsbőr című kötete. Idén a Szüretet újra kiadták.

Bűnözőt csinálnak a menekültekből

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.07.16. 21:31
Mobil sajtótájékoztató emelvényt is vittek a "próbakerítéshez", hogy a belügy-, illetve a honvédelmi miniszter szakszerűen tájék
Nem sért nemzetközi egyezményt Magyarország, ha bűncselekménynek minősíti az illegális bevándorlást. Ezt Lázár János válaszolta lapunk kérdésére, miután bejelentette, a kormány a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az illegális határátlépés. Lapunknak azt is megerősítette, hogy az ország több pontján sátortáborok létesülnek a menekülttáborok helyett, amit részben azzal magyarázott, hogy Csehországtól korábban kaptunk sátrakat. A kormány jövő kedden dönt arról, milyen lesz a vasfüggöny.

Szabálysértés helyett bűncselekmény lesz az illegális határátlépés, ha az Országgyűlés ősszel a kormány kérésére módosítja a Büntető törvénykönyv vonatkozó passzusát. A büntetési tételekről még semmit nem tudni, az erre vonatkozó javaslatot jövő kedden terjeszti a kabinet elé Trócsányi László igazságügyi miniszter. A szigorítással Magyarország egyetlen nemzetközi egyezményt sem sért meg, legalábbis Lázár János ezt válaszolta lapunk kérdésére. (Az 1951-es Genfi egyezmény szerint viszont nem lehet büntetéssel fenyegetni azt a menekülőt, aki papír nélkül, jogellenesen átlépi az országhatárt. Az egyezmény csak azokra vonatkozik, akik beadják a menedékkérelmet. - a szerk.)

A Miniszterelnökség vezetője szintén a Népszavának megerősítette, hogy az ország több pontján sátortáborok létesülnek a menekülttáborok helyett. Az egyik ilyen létesítmény Szeged mellett, Nagyfán lesz, ahol már tavaly megkezdődött egy befogadó állomás kialakítása. Lázár szerint, ha felépül a határzár, nem lesz szükség a jelenlegi méretű befogadó állomásokra, annál is inkább, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a hozzánk érkező migránsok 90 százaléka tovább megy, meg sem várja a menekültügyi eljárás végét, így elhelyezni sem kell. Egyébként is, Magyarország korábban nagy méretű sátrakat kapott Csehországtól az illegális bevándorlók elhelyezésére. Az Index írt arról, hogy bezárják az összes, városokban működő menekülttábort, a migránsokat pedig a lakott területektől távol kialakított táborokban, valószínűleg sátrakban helyezik majd el.

Magyarország töpörödik
Az új vasfüggöny miatt újra töpörödik Magyarország. A Magyar Helsinki Bizottság arra figyelmeztet: "kormányunk döntése következtében 3,5-4,375 négyzetkilométert veszít el országunk a területéből. Pintér Sándor miniszter ma azt mondta, hogy a szerb határra épülő "kerítés" 20-25 méterre lesz majd a valódi államhatártól".

Mégis négy méter magas lesz a vasfüggöny, a végleges formájáról pedig jövő heti ülésén dönt a kabinet. A kerítésre azért van szükség, mert január óta már 81 ezren lépték át a zöld határt, a menekülőket embercsempészek hozzák és nem kizárható, hogy szerb rendőrök is segítenek nekik átjutni Magyarországra. A határzár miatt az embercsempészek Lázár szerint másfelé viszik majd a menekülőket, akik státusukkal visszaélve, csoportokba verődve ricsajoznak a déli határ közelében lévő településeken, illetve már Budapesten is. A tárcavezető azt fejtegette, ha szigorítják a Btk.-t és a vasfüggöny is elkészül, alig lesz menekült Magyarországon, ezek az intézkedések ugyanis az embercsempészek kedvét szegik majd. A kormány minden eszközt igénybe vesz, hogy az illegális bevándorlók "ne szállják meg" az országot - fogalmazott.

Azt is bejelentette, a kormány Szerbiát, Görögországot és Macedóniát is biztonságos országnak tekinti, így vissza fogja ezekbe az országokba toloncolni azokat a bevándorlókat, akiket Németországból vagy Ausztriából küldenek vissza Magyarországra. Semmi nem igazolja, hogy az uniós Görögországot, vagy a tagságra váró Szerbiát ne lehetne biztonságos országnak tekinteni. Lázár mindenkit megnyugtatott, a menekültstátust kérők esetében fokozott nemzetbiztonsági kontrollt alkalmaznak. A gyerekek más elbírálás alá esnek, Magyarország védelmet, menhelyet biztosít nekik, függetlenül attól, hogy hol érkeznek az országba. A szocialistáknak a bevándorlók ingyenes utaztatására vonatkozó kérését firtató kérdésre a miniszter azt felelte: az illegális határátlépéssel kapcsolatos "MSZP-s hülyeségeket" nem szeretné kommentálni.

Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön szemlét tartott a magyar-szerb határon épülő ideiglenes műszaki határzár mórahalmi mintaszakaszán. Hendétől megtudhattuk, hogy a Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez. Ha a kormány eldöntötte, pontosan milyen lesz a vasfüggöny, tíz-tizenkét helyszínen egyszerre kezdődik a kivitelezés. A munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt, a kerítés november 30-ig épül fel. Mint megírtuk, a mórahalmi 150 méteres próbaszakasz négy különböző technikával készül, ezek közül választják ki azt az egyet vagy többet, amelyet alkalmazni fognak a teljes 175 kilométeres határszakaszon. Pintér arról beszélt, hogy a kerítés alapanyagát rabok készítik, magát a vasfüggönyt katonák építik, de amennyiben szükséges közfoglalkoztatottak is részt vesznek a kivitelezésben.

A kerítés nem jó, de szükséges és elkerülhetetlen lépés, amely megpróbálja törvényes keretek közé terelni a migrációt. Ezt már Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta a mórahalmi határban. Kovács bejelentette, hogy a szerdán zárult nemzeti konzultáción 1 millió ember küldte vissza a kormány kérdőívét, a magyarok döntő többsége úgy foglalt állást, hogy határozottabban kell fellépni a népvándorlás méreteit öltő illegális migráció ellen. A kormányszóvivő azt elfelejtette elmondani, hogy eredetileg nyolcmillió választásra jogosult kapta meg a bevándorlást a terrorizmussal összemosó kérdőívet, így a szerdai, meghosszabbított határidőig a magyarok mindössze tizenkét és fél százaléka válaszolt Orbán Viktornak. A döntő többség pedig a valóságban azt jelenti, hogy a választásra jogosultak talán tizenegy százaléka szigorítás párti.

Az MSZP szerint nem a menekülőket, az embercsempészeket kell büntetni. Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke így reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatóján elhangzottakra. Közölte, "végre azt is megmagyarázhatták volna, mire is jó tulajdonképpen" a szerb-magyar határon épülő kerítés. Az MSZP továbbra is azt javasolja, hogy a forint milliárdokat inkább a bevándorlási hivatal, a rendőrség és a honvédség azonnali technikai, személyi megerősítésére fordítsák.

A PM a menekülteket sátortáborokba kényszerítő terveket ítélte el. A párt szerint inkább az EU-s pénzből felújított laktanyákban kellene elhelyezni a migránsokat. Ezzel az adófizetők további terhelése nélkül valódi, emberséges megoldás születhetne. A Magyar Liberális Párt arra figyelmeztetett, a menekültek nem bűnözők, a háború és diktatúra elöli menekülés nem lehet bűncselekmény. Akkor sem, ha a kormány folyamatosan bűnözőknek próbálja beállítani, kriminalizálni igyekszik a menekülteket.

Chuck Norris vasárnapi vécépapírja
Beindult a mémgyár, amikor tegnap az interneten megjelent, milyen plakátokkal reklámozza reformjait a kormány. Orbán Viktorék ezúttal 600 millió forintot költenek saját népszerűsítésükre. Kovács Zoltán, kormányszóvivő egy hete jelentette be, tájékoztató kampányt indítanak, hogy nyilvánvalóvá tegyék, a magyar reformok működnek, Magyarország jól döntött, amikor 2010-ben saját utat választott. Az egyik óriásplakáton például középkorú hölgy hirdeti: "sokat spóroltam a rezsicsökkentéssel", a mosolygó fiatal lány pedig, hogy "nem akarunk illegális bevándorlókat". Az interneten elkezdődött az ellencsapás, valaki Chuck Norris-os plakátot készített, amin a színész azzal dicsekszik, "vasárnap vettem vécépapírt" és alatta a felirat: " a magyar reformok működnek".