Előfizetés

Nem csillapul a menekülthullám

Minden eddiginél több, 1302 határsértőt - köztük 201 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szombaton - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs közölte, a legnagyobb csoportot délután Ásotthalom külterületén fogták el a rendőrök, ott 104 afgán, 17 bangladesi, 12 szíriai és 7 pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. Eddig a legtöbb, 1296 határsértővel szemben pénteken intézkedtek a rendőrök Csongrád megyében.

Egy szegedi taxis és egy 33 esztendős, ugyancsak szegedi nő ellen is eljárást indítottak jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt, mindketten szíriai határsértőket szállítottak volna a fővárosba a csongrádi megyeszékhelyről. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton összesen 1333 embert fogtak el a rendőrök, két esetben közokirat-hamisítás, két gyanúsított ellen embercsempészet miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A véradásért indított kampányt a vöröskereszt

A véradás ösztönzésére indított közösségi kampányt a Magyar Vöröskereszt  - mondta a szervezet főigazgató-helyettese vasárnap az M1 aktuális csatornán.    

Nagy Gábor felidézte: pénteken 150 közszereplőt, újságírót kerestek meg, akiknek ajándékot adtak azzal a kéréssel, hogy adják tovább és hívjanak három embert vért adni. A kiindulópont a Petőfi rádió volt, két nap alatt pedig több száz láncolat indult el.

Az Adj vért és add tovább elnevezésű kampány arra épül, hogy az emberek győzzék meg egymást - fejtette ki a főigazgató-helyettes, aki arról is beszámolt, hogy a véradásról fotókat várnak a közösségi oldalakon és azokat ők is kiteszik egy "dicsőségfalra".

Beszámolt arról, hogy a biztonságos ellátáshoz szükséges vérmennyiség rendelkezésre áll, de a napi készlet fenntartásához szükség van a véradókra. A munkahelyi szabadságok és az iskolai szünet miatt a vöröskereszt fesztiválokon, települési rendezvényeken, a Balaton vagy a Velencei-tó környékén próbálja elérni az embereket.

Újabb kamatcsökkentés várható

Várhatóan kamatot csökkent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa jövő keddi kamatdöntő ülésén, legalábbis a Reuters hírügynökség által a napokban megkérdezett 19 szakértő döntő többsége ezt jósolta.

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, hogy segítse a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseit. Az elemzők véleményének az átlaga szerint a monetáris tanács kedden további 10 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,4 százalékra viszi le az alapkamatot. 

A Reuters által július 13-16. között megkérdezett 19 szakértőből négyen arra számítottak, hogy az MNB kedden ismét 15 bázispontos kamatcsökkentésről határoz. A többség - 12 szakértő - kisebb, 10 bázispontos csökkentést vár, hárman pedig úgy vélték, hogy a jegybank már nem változtat a kamatszinten, miután azt március óta már négyszer mérsékelte.

Az előző, június 23-i kamatdöntés után közzétett állásfoglalásában a jegybank úgy fogalmazott, hogy a tanács szerint az inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat. Ez a "kismértékű" jelző nem szerepelt a korábbi közleményekben. A megkérdezett elemzők véleményének átlaga szerint az alapkamat 1,33 százalék lesz az idei év végén és 1,88 százalék a jövő év végén.

Matolcsy György, a jegybank elnöke idén márciusban a monetáris tanács akkori kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a 15 bázispontos mérsékléssel újabb kamatcsökkentési ciklust indít, amelyet addig érdemes folytatni, amíg a középtávú inflációs célt - egy új, rugalmasabb keretben - el nem érik. Hozzátette: a kamatcsökkentés erősíti a növekedést, támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, és a jegybankot a középtávú 3 százalékos inflációs cél elérésében.

A jegybank monetáris tanácsa 2015. márciusában 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkentette az alapkamatot, azóta havonta 15-15 bázisponttal mérséklődött az irányadó ráta. A jövő keddi lesz az első alkalom, amikor a monetáris tanács új tagja, Báger Gusztáv is részt veszt a döntéshozatalban.