rendszerbontó népszavazás;Új Magyar Köztársaság Egyesület;

2015-07-20 07:11:00

Elindult a „rendszerbontó népszavazás”

Hivatalosan is elindította „rendszerbontó népszavazásának” aláírás-gyűjtési kampányát az Új Magyar Köztársaság egyesület szombaton. 

Arról nyilatkozhatnak a polgárok, támogatják-e a tankötelezettség 18 évre emelését, a gyermekvédelemre szorulók ingyenes iskolai étkeztetését, a kötelező kamarai tagság eltörlését, s hogy mandátumuk idejére ne kapjanak nyugdíjat az országgyűlési képviselők. Lattmann Tamás, a szervezet ügyvivője az eseményen megemlítette, a kórházi várólistára kerüléstől számított hat hónapon belüli ellátási kötelezettségről szóló kérdés már a Kúria előtt van, a vasárnapi zárva tartás megszüntetésére vonatkozóval pedig ma foglalkozik a Nemzeti Választási Bizottság.

„Eljött az ideje annak, hogy a Magyarországon egyébként már csúcsra járatott panaszkultúra helyére végre egyfajta cselekvési kultúra kerüljön” – fogalmazott az ügyvivő, aki erre tökéletes alkalomnak nevezte akciójukat.

Az eseményen elhangzott: civil szervezetek - köztük a Magyar Szolidaritás Mozgalom - és szakszervezetek mellett pártok is részt vesznek a kezdeményezésben. Vajda Zoltán, az egyik szervező közlése szerint köztük van az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a PM, az LMP válaszát még várják. Az MSZP támogatásáról, a Demokratikus Koalíció elvi támogatásáról biztosította a megmozdulást.

"Az ügy számít csak"
Az MSZP támogatja a négy kérdésből álló népszavazási kezdeményezést – áll a párt közleményében. „Örülünk annak, hogy a civil társadalom is fontosnak tartja ezeknek az igazságtalanságoknak a rendezését és minden segítséget megadunk, hogy a magyar emberek kinyilváníthassák akaratukat ezeknek a kérdéseknek a rendezését illetően.” "Mi, immár PM-esként, ugyanúgy részt veszünk a gyűjtésben, a „Rendszerbontó népszavazás”-ban, mint anno LMP-sként. Mert az ügy számít. Mindenekelőtt az iskola, a gyerekek, a diákok ügye. Bár persze nem bánjuk azt sem, ha mintegy mellékesen megdől az Orbán-rendszer" – fejezi ki egyetértését a kezdeményezéssel Erőss Gábor, a PM-elnökségi tagja.