PM: Vida távozásával cseberből vederbe kerülünk

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének távozásával csak "cseberből vederbe" kerülünk, ha helyére egy "újabb korrumpálható Orbán-kegyenc" kerül.

Az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megoldás egy hatékony, erős és független korrupcióellenes ügyészség felállítása lehet, erről június végén törvényjavaslatot is benyújtottak. E szerint a felállítandó szervezet kizárólagos nyomozati jogkörrel bírna korrupciós ügyekben, vezetőjét politikai konszenzussal kellene kinevezni, és erős szakmai és civil kontroll alatt állna, ami kizárná a politikai befolyást.

A PM megjegyezte, az Orbán-kormánynak nem érdeke a korrupció lelepleződése, "folyamatosan sumákolnak" a közvélemény által egyre inkább sürgetett felelősségre vonás és elszámoltatás terén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy hétfőn megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt. A tárca közleménye szerint Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap.

Szerző

Iszlám, váltságdíj vagy halál

Három lehetőséget vázolt fel az Iszlám Állam annak az egyiptomi keresztény túsz családjának, akit vasárnap hurcolt el a dzsihadista szervezet Líbiában: a rokonok a telefonon közölt feltételek szerint most az iszlám hitre való áttérés, a váltságdíj kifizetése vagy a túsz halála között választhatnak - adta hírül az al-Vatan című egyiptomi napilap hétfőn.

Az IÁ egy napja jelentette be, hogy Líbiában elrabolt három afrikai keresztényt. A közlemény szerint az egyiptomi kopt mellett egy ghánai és egy nigériai állampolgár van a terroristák fogságában, s ezt a nemzetközileg elismert líbiai kormány katonai szóvivője, Mohamed el-Hedzsázi is megerősítette.

Az al-Vatan az egyiptomi vendégmunkás fivérére hivatkozva azt írta, hogy a túsz családja tárgyalásokat folytat az emberrablókkal. A felső-egyiptomi Szóhág tartományban található falucska, Kóm Badrár egy másik lakója szerint a 21 éves Bahít Afrank Nádzseh Abíd tíz napja szökött át a szomszéd országba, röviddel azután, hogy megismert valakit, aki egyiptomi vendégmunkásokat juttat át a líbiai határon.

A beszámoló szerint Abíd hét másik ember társaságában kelt útra, akik közül mindenki muzulmán vallású volt. A vendégmunkások egy mikrobuszban tartottak Tripoli felé, amikor az IÁ egyik ellenőrzőpontjánál megállították őket.
A líbiai katonai szóvivő, Hedzsázi szerint a három keresztényt az IÁ által májusban elfoglalt kikötőváros, a líbiai partvonal közepén fekvő Szirttől délkeletre, en-Naufalíja település közelében ejtették foglyul. Az egyiptomi túsz rokonai szerint a dzsihadisták 20 ezer dollár (közel 5,7 millió forint) váltságdíjat követelnek. A család elfogadta az összeget, és jelenleg annak összegyűjtésén fáradozik.

Az Iszlám Állam líbiai ága februárban húsz egyiptomi és egy nem azonosított származású afrikai keresztényt fejezett le kamerák előtt, áprilisban pedig harminc etióp kereszténnyel végeztek hasonlóan brutális módon.

A líbiai forradalom előtt becslések szerint legkevesebb egymillió egyiptomi vendégmunkás dolgozott az olajban gazdag szomszéd országban, így biztosítva hátrahagyott családjuk megélhetését. Sajtóértesülések szerint a nyomor elől továbbra is sok egyiptomi menekül a polgárháborús vidékre a rájuk leselkedő veszélyek, és a Kairó által bejelentett utazási tilalom ellenére.

Szerző

Öngyilkos merénylet Törökországban - Sokkoló videó!

Publikálás dátuma
2015.07.20. 17:54
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Öngyilkos merénylő robbanthatott a török-szír határ közelében, török oldalon lévő Suruc város kulturális központjában - írja a távirati iroda és a BBC információja alapján a 444. 

Az épület kertje tele volt a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet tagjaival. Azért gyűltek össze, hogy átutazzanak Szíriába, és segítsenek Kobani város újjáépítésében. A kurdok lakta települést korábban az Iszlám állam elfoglalta, de visszafoglalták tőlük.

A zsúfolt kertben történt robbantásban legalább 27-en meghaltak és mintegy százan megsebesültek. Azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam öngyilkos merénylője hajtotta végre az akciót. 

Figyelem!18+ - Felkavaró felvétel!

Szerző