Orbán javasolt, Matolcsy bejelentett, Áder kinevez

Publikálás dátuma
2015.07.21. 16:53
FOTÓ: Vajda József
Orbán Viktor kormányfő Nagy Mártont javasolja kinevezni a Magyar Nemzeti Bank alelnökének - tájékoztatta az MTI-t kedden Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A javaslatról a kormányfő levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. A nemzeti bank alelnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

Véget ért a jegybank második kamatcsökkentési ciklusa is - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök a döntést követő sajtótájékoztatón. Ezzel tehát a korábbi 24 után további 5 vágással, 1,35 százalékra került a magyar alapkamat. A tájékoztatón bejelentették, hogy Nagy Márton az MNB új alelnök-jelöltje Balog Ádám helyére, aki az idén már várhatóan nulla közeli eredményt produkáló MKB-t fogja vezetni. A mai eseményen az MNB újra jelezte, hogy az autóhitelesekkel is kezdeni kell valamit, a forintosítás levezényléséhez szükséges eurómennyiség pedig már rendelkezésre áll a devizatartalékban írja a portfolio.hu. Balog lemondását, és az MKB Bank elnök-vezérigazgatói posztjára távozását tegnap jelentette be a jegybank.

Szerző

Lezárták a dinnyekampányt

Lezárult a magyar dinnye népszerűsítését célzó négyhetes kampány, amelynek révén húsz százalékkal nőtt a gyümölcs magyarországi fogyasztása – közölte a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Zsigó Róbert elmondta: a kampány célja az volt, hogy minél több friss magyar dinnye kerüljön a vásárlók asztalára, ami azért is fontos, mert a nemzeti dinnyeprogram beindulása, 2011 óta 11 ezer család él a gyümölcs termesztéséből. Ők évente 220-240 ezer tonna dinnyét termesztenek, és helyzetük nagymértékben függ a hazai fogyasztástól.

Szerző
Témák
FM dinnyekampány

Rekordmélységben a forint alapkamata

Publikálás dátuma
2015.07.21. 16:21
Fotó: Thinkstock
Az elemzői várakozásoktól eltérően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, így az most 1,35 százalékon áll.

Az alapkamat-csökkentési ciklus, ami a legutóbbi júliusi döntést is beszámítva öt hónapig tartott, véget ért, s az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök a döntést követő sajtótájékoztatón. Ezzel tehát a korábbi 24 után további 5 vágással, 1,35 százalékra került a magyar alapkamat.

Kiemelte: az MNB a továbbiakban is támogatja a kormány gazdaság politikáját.

Nagy Márton alelnök-jelölt kiemelte: az MNB kész arra, hogy a devizaalapú autóhitelesek megsegítésére egy programot indítson, erre a jegybank mintegy 1,1 milliárd eurót szánna.

A monetáris lazítási ciklus végét a hazai inflációs mutatókban kibontakozó emelkedés, illetve kisebb részben a 1,50 százalékos lengyel alapkamathoz mért diszkont indokolhatta a grémium részéről - tudtuk Kuti Ákostól, az Equilor vezető elemzőjétől

A szakember emlékeztetett rá, hogy 2014. júliusban az MNB a konszenzusban szereplő 10 bázispont helyett 20 bázisponttal csökkentette az alapkamatot (2,10 százalékra és a maihoz hasonló módon sajtótájékoztató keretében jelentette be a monetáris lazítási ciklus szüneteltetését. A jegybank idén márciusban indította újra a kamatvágási ciklust, ami várakozásunk szerint a mai döntéssel ért véget.

Szerző
Témák
MNB alapkamat
Frissítve: 2015.07.21. 18:58