Eldöntötték, eladják az állami földeket

Publikálás dátuma
2015.07.23. 07:22
FOTÓ: Népszava
Egyre nyilvánvalóbb, hogy még ebben a kormányzati ciklusban privatizálják a jelenleg bérbe adott állami termőföldeket. Hogy miként, abban viszont nincs egyetértés még az ötletet támogatók között sem. 

Az elképzelés a Magyar Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségétől (Magosz) pattant ki, amelyik elővásárlási jogot adott volna a jelenlegi bérlőknek. Ezt megtoldaná azzal, hogy a Növekedési Hitelprogramhoz hasonló, alacsony kamatozású és hosszú futamidejű hitellel támogatná a vásárlókat, a hitel biztosítéka pedig a megvásárolt föld lehetne. Az agrárkamara vezetője Győrffy Balázs már óvatosabban fogalmaz a Napi Gazdaságban megjelentek szerint: a gazdák földvásárlását a jelenlegi jogszabályok betartásával, piaci árak mellett, kedvezményesen elérhető hitelprogrammal kell segíteni - mondta. Szavai szerint senkitől sem lehet megvonni az állami földvagyon megszerzésének lehetőségét, ezért bizonyos méret felett nyilvános árverést, licites ármegállapítást kell alkalmazni.

A gazdák termőföldhöz jutásáról szóló javaslatról jelenleg is egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) – jelentette ki Nagy István, a tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek, megerősítve ezzel, hogy kormányzati szintre emelkedett a még meglévő állami földterületek eladásának terve. Az államtitkár a gazdák földtulajdonlásának szükségességét gazdasági szempontból azzal magyarázta, hogy ha valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje – emelte ki.

Hozzátesszük, jelenleg a bankok a földterületre felvehető uniós támogatást tekintik fedezetnek, a földtulajdonlás korlátozása és a földforgalmazás nehézkessége miatt a termőföldet jórészt alkalmatlannak ítélik arra, hogy jelzáloggal terheljék.

Nagy István úgy véli jelenleg többen is rémhíreket terjesztenek az ügyben. Ilyen például, hogy a mostani haszonbérlőknek elővásárlási joguk lesz vagy a jelenleg bérelt földeket automatikusan megkapják. Ez egyáltalán nincs így, ahhoz, hogy ezt a programot szabályszerűen lehessen lebonyolítani, az eladandó területekre licitálni kell – jegyezte meg.

Az államtitkár szerint igen fontos, hogy a tárca a vásárlás mögé olyan banki konstrukciót tudjon nyújtani, amelyet bárki igénybe vehet és mindenki számára egyenlő esélyt biztosít a földvásárláshoz.

Szerző

Egy kicsivel csökken a benzin ára

Publikálás dátuma
2015.07.22. 17:13
Fotó: Népszava
Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI.

Így a 95-ös benzin literenkénti átlagára 381-382 forintra, a gázolajé pedig 363-364 forintra csökken.
Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor bruttó 9 forinttal csökkent a 95-ös benzin, és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, az elmúlt hét hónapban fokozatosan több mint 60 forinttal emelkedett.

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta csaknem 20 forinttal lett magasabb.
A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Szerző

"Az Orbán-kormány fél a népakarattól"

Publikálás dátuma
2015.07.22. 14:14
FOTÓ: Népszava
A Demokratikus koalíció véleménye szerint a kormány az ellenkezőjét érte el a vasárnapi boltbezárásról szóló törvénnyel, mint amiről beszélt, ugyanis a jogszabály életbe lépése óta háromezer ember veszítette el munkahelyét és a tavalyi évhez képest hetvenezerrel nőtt a bolti dolgozók túlóráinak a száma - közölte szerdán a párt alelnöke.

Varju László úgy fogalmazott: akik eddig keveset látták a családjukat, azok ma már annyit sem látják, mint régen. Kivéve persze, ha elvesztették a munkahelyüket, a megélhetés nélkül maradt családok ugyanis valóban együtt várhatják a gyors elszegényedést - tette hozzá.

A független képviselő azzal folytatta, hogy a boltbezárás nemcsak az embereknek és a családoknak, hanem a gazdaságnak is rossz, a határmenti településeken már magyar nyelven hirdetnek a szomszédos országok áruházai. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest szerint a magyar gazdaság hozzávetőleg 165 milliárd forinttól esik el a boltzár miatt - hívta fel a figyelmet.

Az emberek szabadsága, a családok megélhetése és a gazdaság után a hazai turizmus is komoly károkat szenved, azok a turisták, akik idén még a Balatont választották, jövőre nem fognak ide jönni, ahol hiába költenék el a pénzük, vasárnap minden zárva van - jelentette ki.

A Demokratikus Koalíció szerint a vasárnapi boltbezárás egy gazdaság-, munkahely- és turizmuscsökkentő program, amit teljes egészében el kell törölni. A DK törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy a szezonban legalább a turisztikai célpontokon üzemelő boltokra ne vonatkozzon a törvény - emlékeztetett.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz nem véletlenül lehetetleníteni el a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazást - szögezte le. Az emberek kétharmada elutasítja a boltzárat, így nem csoda, hogy "az Orbán-kormány úgy fél a népakarattól, mint az ördög a szentelt víztől" - fogalmazott. Amennyiben a DK kormányra kerül teljes egészében fogja eltörölni a vasárnapi boltbezárást - ismételte meg korábbi bejelentésüket.

Szerző