Előfizetés

Vigyázat! Turistákra vadásznak a hackerek

Publikálás dátuma
2015.07.23. 10:13
Illusztráció: Thinkstock
A nyaralók által érintett helyeken gyakran nem megfelelő az informatikai védelem, ezért utazás előtt és közben is érdemes a mobileszközökkel kapcsolatos biztonsági lépéseket megtenni - hívta fel a figyelmet a G Data német vírusvédelmi cég.

A vállalat biztonsági szakembere szerint az egyik legfontosabb, hogy a nyaralást megelőzően külső tárolóeszközre biztonsági mentést készítsen a felhasználó, ezen kívül aktiválja a lopás elleni védelmet, amellyel bemérhető az eszköz helyzete és távolról lezárható vagy az összes tárolt adat törölhető. Hozzátette: a notebookok esetében a merevlemez titkosításával is megakadályozható, hogy a tolvajok elolvassák a tárolt adatokat.

Az eszközön lévő szoftver frissítésével a biztonsági rések megszüntethetőek, egy biztonsági szoftver telepítésével pedig teljeskörű védelem biztosítható - vélekedett a szakember. A vakáció alatt pedig nem ajánlott a nyilvános WLAN (WiFi) hálózatok, valamint a reptereken, pályaudvarokon, szállodákban kínált ingyenes hotspotok használata sem, mivel ezek gyakran nincsenek a megfelelő védelemmel ellátva. Még a vezeték nélküli hálózatok elérését lehetővé tévő funkciót is érdemes kikapcsolni a szakember szerint, mert például a WLAN és a Bluetooth is nyitva hagyja az eszközöket az elektronikus bűnözők számára.

Anyagi megfontolásból pedig tanácsos letiltani az adatroaming használatát, mivel rengeteg alkalmazás kéretlenül is küld és fogad adatokat, ezáltal jelentős adatforgalmat és roamingdíjat generál. A szakember végül hangsúlyozta, hogy az internetkávézókban használható nyilvános számítógépeken lehetőleg kerüljék a nyaralók az online bankolást, vagy vásárlást, valamint ne töltsenek a gépekre személyes adatokat.

Kínos: belesült az okoskodásba a fideszes képviselő - Videó!

Publikálás dátuma
2015.07.23. 09:37
Pósán László igen kínosan érezhette magát, amikor rájött, hogy a köznevelési államtitkárhoz hasonlóan ő is besült a tudománnyal
Egy hónapja sem volt még, hogy Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkár fitogtatni próbálta gyakorlati tudását a kémiában, ám a vége inkább kínos lett, mint tudományos. Most a tankönyvellátás várható gondjaival kapcsolatban Pósán László fideszes országgyűlési képviselő is megszólalt, de ő is jobban tette volna, ha inkább hallgat.

Az ország több matematika és kémia tanárja is felszisszenhetett Pósán tankönyvellátással kapcsolatos beszédén, miután a képviselő próbált okosat mondani, de a matematika és a kémia tudomány láthatóan kifogott rajta. Egészen pontosan így fogalmazott: „a Nemzeti Alaptantervben rögzített kompetencia és tudáskör az viszont egy sztenderd, tehát nincs kétféle másodfokú egyenlet, meg nincs kétféle kovalens kötés. Csak, hogy világos konkrét dolgokról beszéljünk. Vannak tények, amelyek minden tankönyvben ugyanolyan tartalommal kell, hogy szerepeljenek” - fogalmazott Pósán, akinek ezek szerint fogalma sincs arról, hogy  a másodfokú egyenletnek, úgy a kovalens kötésnek is több fajtája van.

Ez a mondat vetekedhet Czunyiné Bertalan Judit egy hónappal korábbi kijelentésével, amikor az államtitkár bizonyította be, hogy kimaradt nála egypár kémia óra. „Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni. Viszont biztos, hogy nem maratom ki a tüdőmet a lúg és a sav összeöntésével. Ezt a kémia hatást kellene elmagyarázni egy 14 éves kislánynak, és nem a hatsoros kémiaképletet bemagoltatni velük” - mondta Czunyiné, ami rendben is lenne, ha ebben az egy mondatban nem tévedett volna többször is: az államtitkár minden bizonnyal arról az óráról is hiányzott, amikor azt tanították, hogy a sav és a lúg közömbösíti egymást, a kémiai reakcióknak ráadásul nem képleteik, hanem egyenleteik vannak.

Pósán kijelentéséről az ATV készített felvételt, a videót ide kattintva nézheti meg!

Drón, az újfajta terrorfenyegetés?

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2015.07.23. 07:12
A titkosszolgálatok maguk is használnak drónokat felderítéshez, megfigyeléshez FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Nincs valódi ellenszere egy drónnal elkövethető esetleges terrortámadásnak, merényletnek. A ma már szinte mindenütt kapható távirányítású, kamerával is felszerelt kisgépek a bűnüldözés új kihívását jelenhetik. A szakember szerint csoda, hogy még nem okoztak ilyen módszerrel tragédiát.

Néhány napja, késő este a spanyol királyi rezidencia felett drón-berepülést észlelt a biztonsági szolgálat. A távirányítású quadkopter feltehetően felvételeket készített az objektumról. Nem ez volt az első eset, ami komoly pánikot okozott a védelmi szervezeteknél. Januárban a washingtoni Fehér Ház kertjébe repült be egy kisméretű drón, ami végül fának ütközött, és lezuhant.

Később kiderült, hogy egy kormányalkalmazott irányította a gépet, de valós szándékairól nem tudni semmit. Ugyancsak januárban pilóta nélküli kis repülőgépet észleltek a párizsi elnöki palota közelében is, egy héttel azután, hogy a francia fővárosban három dzsihadista terrortámadásokat hajtott végre, amelyekben 17-en vesztették életüket. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly őrizetbe vett egy Connecticutban élő marokkói férfit, akit a vád szerint arra készült, hogy drónok segítségével intézzen bombatámadást egy, az állam területén található szövetségi épület és egy egyetem ellen.

A drónok – távirányítású vagy programozott útvonalú, igen precízen navigálható – négy-hat légcsavaros apró, helikopterre emlékeztető repülőeszközök. Általában kamerával kiegészítve légifelvételek készítéséhez használják, de puszta szórakozásból, illetve versenyeken is röptetik. Néhány tízezer forinttól milliós összegig is kapható szerte a világban, illetve az interneten. Alkalmasak viszont arra is, hogy velük eddig nem ismert módon hajtsanak végre bűncselekményeket, akár terrortámadást is.

Valójában az a csoda, hogy eddig még nem történt drónnal elkövetett komolyabb támadás – mondja lapunknak egy, a terrorelhárításban is tapasztalt rendőrtiszt. A biztonsági szervezetek, és a titkosszolgálatok ugyan igyekeznek megfelelő óvintézkedéseket tenni, de ez általánosságban még nem volt sikeres. A titkosszolgálatok, melyek maguk is használnak drónokat felderítéshez, megfigyeléshez – és ezt se zárjuk ki: merényletekhez -, nem tudtak még megfelelő választ adni erre a viharsebesen terjedő technológiára.

Képzeljük el, hogy egy drón, egy apró, plasztik robbanóanyaggal töltött pokolgéppel berepül mondjuk Erzsébet királynő nyitott ablakán vagy megcélozza a sétáló pápát vagy a strandon napozó elnököt – hoz példát a szakember. Nincs az a testőrség, mely időben, sikerrel hatástalaníthatná, kilőhetné az apró szerkezetet – ráadásul úgy, hogy az esetleges robbanás ne okozzon még nagyobb bajt. E módszerrel egy „közönséges” maffialeszámolás vagy „hétköznapi” emberölés is könnyedén megtörténhet.

A rádiójelek blokkolása, a GPS zavarása létező módszer, de több okból is nehézkes, és veszélyes. Egyfelől más eszközöket is lebéníthat, más oldalról viszont kiterjedten nem is alkalmazható. Különös veszélyben vannak az úgynevezett kritikus infrastruktúra létesítményei, melyekre nem terjed ki olyan technológiai védelem, mint mondjuk egy atomerőműre vagy egy Obama-konvojra. A villamosenergia-ipar, a vízellátás vagy egy olajvezeték szinte védtelen egy alattomos dróntámadástól vagy akár merényletsorozattól.

A pilóta nélküli kisgépek új kihívást jelentenek a bűnüldözésben – véli a szakértő. Nem utolsósorban azért, mert az irányítók személyükben nem lesznek köthetők a támadáshoz, a helyszínhez, akár kilométeres távolságból követhetik el, közvetlen nyomot nem hagynak, így lényegében azonosíthatatlanok maradhatnak.