Riasztás! Hatalmas viharra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2015.07.23. 15:32
Illusztráció: Thinkstock
Az ország nagy részén 35 Celsius-fok körüli hőség van, de több megyében csütörtökön kora délután riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatarok és a felhőszakadás miatt. Az éjfélig érvényes, a felhőszakadás veszélye miatt kiadott figyelmeztetést több megyében másodfokúra emelték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután a fővárosra, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Tolna és Baranya megyére adott ki elsőfokú riasztásokat a várható felhőszakadás, illetve heves zivatar miatt. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyet károkozó szél, jégeső, valamint hirtelen lezúduló, jelentős mennyiségű csapadék kísérhet.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém megyében a nap folyamán intenzív esőzés is lehet, rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is hullhat. Ezért azokon a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mindeközben Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével továbbra is az egész országban a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a tartós hőség miatt. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 32 és 38 fok között alakul. Késő estére 24-31 fokig csökken a hőmérséklet, de a zivataros helyeken hűvösebb is lehet.

Szerdán a meteorológiai szolgálat arra hívta fel a figyelmet: a napok óta tartó, 35 fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani. 

Déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe, ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. Igazi felfrissülést viszont csak egy, a jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula - tették hozzá.

Szerző

Ne költsön a kormány sok milliárdot a budapesti olimpiára!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy állítsa le a 2024-es olimpiai pályázat előkészületeit és ne költsön sok milliárd forintot értelmetlen, soha meg nem térülő beruházásokra - erről a párt szóvivője beszélt csütörtökön.

Gréczy Zsolt azt mondta, a DK szerint is szükség van olyan eseményekre, amelyek erősítik a magyar emberekben az összetartozást. Elvileg egy budapesti olimpia is lehetne ilyen, de a most napvilágra került hatástanulmány részletei megerősítik, hogy Budapest nem alkalmas olimpia rendezésére és már az előkészületekre sem érdemes sok milliárd forintot elkölteni - jelentette ki.

A hatástanulmányból kiderül, hogy annak készítői szerint sincs meg a rendezéshez szükséges társadalmi támogatottság, ráadásul rengeteg drága és bizonytalan sorsú beruházásra lenne szükség. Tekintettel arra, hogy Budapestnek olyan versenytársai vannak, mint Boston, Párizs vagy Hamburg, a pályázat esélytelen - folytatta.

A politikus végül azt mondta, ha a kormány szerint ennyi pénze van az országnak, akkor abból inkább a szegényeket, az egészségügyet és az oktatást támogassák.

Szerző

LMP: az Orbán-kormány fél megkérdezni az embereket

Az LMP fontosnak tartja, hogy az állampolgárok - témától függetlenül - népszavazáson nyilvánítsák ki véleményüket. Az ellenzéki párt ugyanakkor az Új Magyar Köztársaság egyesület kamarai tagsággal és képviselői nyugdíjjal kapcsolatos kezdeményezését nem tekinti rendszerbontó kérdéseknek, míg a tankötelezettségi korhatár növelését és a gyermekétkeztetés kiszélesítését támogatja.

Gál József, az LMP országos elnökségének tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján sajnálatának adott hangot, amiért pártja hivatalos megkeresést nem kapott az úgynevezett "rendszerbontó népszavazás" kezdeményezésével kapcsolatban. Mint mondta, nem tartják konstruktívnak, hogy egyes politikai szervezetek a sajtón keresztül üzengetve próbálják rákényszeríteni a pártot a kommunikációra.  

A párt ugyanakkor a tudás alapú társadalomhoz vezető út első lépésének tartja, hogy minden fiatal 18 éves koráig tanuljon, ezért területi szervezeteik maguk dönthetik el, milyen mértékben vesznek részt az aláírásgyűjtésben. Az ellenzéki párt emellett minden rászoruló gyermeknek biztosítana napi egyszeri meleg ételt, ezért 10-12 milliárd forintra növelné a gyermekétkeztetés állami támogatását. 

Az LMP szerint helytelen és káros volt, hogy a Fidesz 2010-ben szigorított a népszavazás feltételein és a párt a népi kezdeményezés lehetőségének eltörlését is indokolatlannak tartja - hangsúlyozta, hozzátéve: az Orbán-kormány láthatóan fél megkérdezni az embereket. Kijelentette azt is: állampolgári részvétel nélkül a demokrácia üres és halálra van ítélve.

Az Új Magyar Köztársaság egyesület szombaton indította el "rendszerbontó népszavazásának" aláírás-gyűjtési kampányát. Ennek során arról nyilatkozhatnak a polgárok, támogatják-e a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelését, a gyermekvédelemre szorulók ingyenes iskolai étkeztetését, a kötelező kamarai tagság eltörlését, valamint azt, hogy mandátumuk idejére ne kapjanak nyugdíjat az országgyűlési képviselők.

Szerző