Hajléktalanságra ítélt miskolci romák - Lép a hatóság

Publikálás dátuma
2015.07.23. 18:02
Miskolc, avasi lakótelep
Az önkormányzat a miskolci számozott utcákat érintő telepfelszámolási gyakorlatával az érintett emberek körülbelül 900 fős csoportját társadalmi származásuk, kedvezőtlen vagyoni helyzetük, valamint roma nemzetiséghez tartozásuk miatt annak a veszélynek tette ki, és teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak, vagy más, Miskolc bel- vagy külterületén található szegregátumba kényszerülnek - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely elmarasztalta a városvezetést. 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, amiért az úgynevezett számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette - közölte a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda. A tájékoztatás szerint az EBH - még július 15-én hozott határozatában - arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy az érintett embereknek megfelelő lakhatási körülményeket biztosítson.

A közlés szerint a NEKI egy tavaly júliusi panaszbeadványa alapján folytatott le vizsgálatot a hatóság, és ennek eredményeként szabtak ki ötszázezer forintos bírságot az önkormányzatra. A jogvédő iroda beadványában azt írta, szerintük az önkormányzat a városban található számozott utcákban élő, alacsony társadalmi státusú, rossz vagyoni helyzetű emberekkel, illetve a roma lakosokkal szemben hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

Közölték, a hatóság helyszíni vizsgálatainak eredményeként megállapította, hogy az önkormányzat a számozott utcákat érintő telepfelszámolási gyakorlatával az érintett emberek körülbelül 900 fős csoportját társadalmi származásuk, kedvezőtlen vagyoni helyzetük, valamint roma nemzetiséghez tartozásuk miatt annak a veszélynek tette ki és teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak, vagy más, Miskolc bel- vagy külterületén található szegregátumba kényszerülnek.

Hozzátették, az EBH arra kötelezte az önkormányzatot, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg, ennek érdekében december 31-ig dolgozzon ki intézkedési tervet. A hatóság felszólította az önkormányzatot arra is, hogy az intézkedési terv elkészültéig hagyjon fel a diszkriminatív gyakorlatával az érintett területen élőkkel szemben. Az EBH arra is kötelezi az önkormányzatot: szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a telepfelszámolás következtében korábban már hajléktalanná vált vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni.

A közlemény szerint az EBH határozata ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs, de az önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. Az EBH - NEKI által ismertetett - határozata csütörtök délután nem volt elérhető a hatóság honlapján.

Kriza Ákos fideszes polgármester persze nyilván máshogy gondolja: Miskolc: folytatják a szegények vegzálását

Szerző

Meneküljön! Kiürítik a Batthyány teret, beállt a környék

Gránátot találtak csütörtök délután Budapesten, az I. kerületi Batthyány téren, kiürítik a teret - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje.

Bátyi Edina elmondta: a villamossín cseréje közben került elő a tüzérségi gránát. A teret a robbanóeszköz 100 méteres sugarú körében kiürítik, továbbá 100 méteren lezárják a Bem rakpartot.

Korlátozások lesznek a járatok közlekedésében is: a 2-es metró megállás nélkül áthalad majd a Batthyány téren, a hatósági zárás idején módosított útvonalon közlekedik a H5-ös hévpótló, valamint a 11-es, a 17-es, a 39-es, a 86-os, a 160-as és a 260-as autóbusz.

Szerző
Frissítve: 2015.07.23. 19:24

Budapest is tovább fő - Meghosszabbították az intézkedéseket

Publikálás dátuma
2015.07.23. 17:51
Fotó:Népszava
A hőségriadó meghosszabbításával a fővárosi önkormányzat cégei is folytatják az ezzel összefüggő intézkedéseket. A főpolgármester utasítására a főváros cégei ezután is mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén - tudatja a Városháza közleménye.  A Fővárosi Vízművek munkatársai a hőségriadó idején reggel 10 órától este 6-ig hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren.

A budapesti közúthálózatot folyamatosan locsolják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai: a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolásra azért van szükség, mert az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet, emellett a víz leköti a port és a polleneket. A BKV megrendelésére meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket is.

Visszavonásig tovább tartanak nyitva a fővárosi fürdők: a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő összes strand pénztárához ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, de folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére is.

A több mint száz ivókutat kezelő Főkert Zrt. munkatársait a hőség idején meg lehet kérni arra, hogy nyissák meg a zöldterületek öntözésére való csapokat. A társaság mindvégig öntözi a kiemelt zöldterületeket és naponta többször a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürdeni. Előzőleg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala tudatta, hogy az országos tisztifőorvos vasárnap 24 óráig meghosszabbítja az ország egész területére kiadott hőségriadót.

Szerző
Témák
Budapest hőség