Előfizetés

Nem kéne bölénnyel szelfizni

Publikálás dátuma
2015.07.23. 18:27
Illusztráció/Thinkstock
Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park munkatársai óvatosságra intik a látogatókat, miután ismét bölény öklelt fel egy önmagát fényképező (szelfiző) turistát.

A nagytestű vadállatok és a parklátogatók között ez volt az ötödik veszélyes incidens ebben az évben. A Yellowstone munkatársai szerint a 43 éves amerikai nő az állatnak hátat fordítva igyekezett közös fényképet készíteni a bölénnyel az Old Faithful elnevezésű gejzír közelében. A nő és lánya 5,5 méterre közelítette meg a bölényt, és bár valaki figyelmeztette őket a veszélyre, az állat ekkor már támadásba lendült és felöklelte a futva menekülő nőt. Az áldozatot könnyebb sérülésekkel kezelték az eset után egy közeli kórházban.

Amy Bartlett, a park szóvivője szerint a nő és a lánya tudták, hogy valami rosszat csinálnak, mégis úgy érezték, minden rendben, mivel mások is voltak a közelben. "Az emberek egyre közelebb mennek" - tette hozzá. Idén a nemzeti park területén a bölények már egy 16 éves lányra, egy 68 éves nőre, egy ausztrált turistára és egy másik tinédzserre is rátámadtak. A szóvivő szerint évente általában 1-2 ilyen eset történik, 2015-ben azonban a megnövekedett látogatószám is hozzájárulhatott a balesetek számának emelkedéséhez.

Yellowstone Nemzeti Park szabályai szerint a bölényeket legfeljebb 23 méter, a medvéket és farkasokat pedig 91 méteres távolságra lehet megközelíteni.

Belehalt a bungee jumpingba egy fiatal turista

Publikálás dátuma
2015.07.23. 18:17
Illusztráció/Thinkstock
Egyelőre nem lehet tudni, hogy gondatlanság vagy baleset vezetett-e egy fiatal brit turista halálához bungee jumping ugrás közben a dél-spanyolországi Granada közelében két napja.

A Canal Sur nevű televíziós csatorna értesülése szerint a nyomozás során először a kötelet vizsgálják meg, amellyel a 23 éves nő leugrott a hídról. Úgy tudni, hogy a kötélen nem találtak semmilyen törést vagy szakadást, vagyis első ránézésre a minőségével nem volt gond, de megvizsgálják azt is, hogy a rugalmassága is megfelel-e az előírásoknak.

Az ugrást szervező, extrém sportokra szakosodott cég azt állítja: ők betartották a szabályokat, és minden felszerelést megfelelően ellenőriztek az ugrás előtt. A tragédia kedden délután történt. A bungee jumpingra jelentkezőket szervezett keretek között vitték a Puente Tablate nevű völgyhídhoz. A fiatal nő az ugrást követően nekicsapódott a híd egyik kőpillérének és meghalt.

A szemtanúk között ott volt a nagynénje, akihez vakációzni érkezett Spanyolországba. A nő azt mondta: úgy látta, hogy túl hosszú volt a kötél, amellyel a lányt rögzítették.

Csehországban sem cicóznak a korrupt politikusokkal

Nyolc és fél éves szabadságvesztésre és vagyonvesztésre ítélték csütörtökön David Rath volt közép-csehországi elöljárót, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) korábbi vezetőségi tagját, miniszterét és befolyásos parlamenti képviselőjét.

A pilseni regionális bíróság az európai uniós támogatások felhasználásának manipulálásában és több millió korona kenőpénz elfogadásában találta bűnösnek Rathot, aki az ítélethirdetésen nem jelent meg. A volt befolyásos politikus a köztelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy a ügyét "politikai kirakatpernek" tekinti, és fellebbez az ítélet ellen.

lásd még: Őrizetbe vettek egy volt minisztert