Előfizetés

Rekordközeli az áramfogyasztás, de nincs csúcs

Publikálás dátuma
2015.07.23. 19:03
Illusztráció/Thinkstock
 Rekordközelire nőtt az ország áramszükséglete, de a július 8-ai nyári áramterhelési csúcs csütörtökön sem dőlt meg - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a csütörtöki áramterhelési csúcs az előzetesen mért adatok szerint 6385 megawatt (MW) volt. Július 8-án a Mavir hitelesített mérési adatai alapján 6457 megawattos negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak.  Ez az érték abszolút nyári rekord, meghaladja az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelést - hívta fel a figyelmet a rendszerirányító.

 A legmagasabb nyári rendszerterhelési érték általában június második felében vagy július elején tapasztalható. Július második felében és augusztusban ugyan a hőmérséklet még emelkedhet, de a nyári szabadságolások miatt a jelentősebb fogyasztók, például az irodaházak és az üzemek már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert - hangsúlyozták.

A Mavir szakemberei évtizedek óta gyűjtik az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, eddig azonban a nyári csúcsérték még sosem haladta meg a télit. A július 8-i 6457 megawattos csúcs azonban magasabb volt, mint a január 8-án mért idei téli 6447 megawattos csúcsérték - közölte a Mavir, hozzátéve, hogy ez novemberben, illetve decemberben még változhat, ha nagyon hideg lesz. Az eddigi abszolút téli rekord 2007-ben volt, akkor 6602 megawattos rendszerterhelést regisztráltak.

A rendszerirányító tapasztalata szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli a hazai villamosenergia-rendszert. A pontos mérték függ a kánikula tartósságától is, attól, hogy mennyire forrósodnak át az épületek falai. Kánikulában a villamosenergia-rendszer terhelésének megemelkedését - amely együtt jár a növekvő áramfogyasztással - leginkább a légkondicionáló berendezések fokozott igénybevétele okozza. Tovább tart az az utóbbi években megfigyelhető tendencia, hogy folyamatosan terjed a légkondicionálók használata - közölte a Mavir.

Ezek a legkelendőbb termékek

Publikálás dátuma
2015.07.23. 14:16
Illusztráció: Thinkstock
Megugrott a nyári szezonális termékek - a jégkrémek, ásványvizek, sörök és lédús gyümölcsök, valamint a hűsítő termékek forgalma a kánikula miatt - mondták el a megkérdezett kereskedő cégek csütörtökön.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: az elhúzódó hőhullám miatt egy átlagos nyári nap forgalmához képest üzleteikben mintegy háromszorosára nőtt az ásványvizek és a sörök forgalma, utóbbi esetében a növekedés főként a pénteki, szombati napokon érzékelhető. Háromszor, négyszer több jégkrémet értékesítenek és a tavalyi év azonos időszakához képest 20-25 százalékkal több görögdinnyét adnak el - tette hozzá.

Az Auchan áruházlánc arról számolt be, hogy tapasztalataik szerint a kánikulában az ásványvízforgalom másfélszeresére nő, a sör harmadával, az üdítőforgalom mintegy negyedével ugrik meg, a görög és sárga dinnyék iránti kereslet pedig másfél-kétszeresére emelkedik egy átlagos nyári naphoz képest. Az elmúlt napokban, hetekben tapasztalt hőség miatt több mint 200 000 palack, mintegy 300 000 liter ásványvizet vásárolnak naponta az Auchan áruházakban - fűzte hozzá a cég.

A Tesco áruházlánc úgy nyilatkozott, hogy a nagy hőségnek köszönhetően 90 százalékkal több fagylaltot, jégkrémeket értékesítenek a tavalyi év azonos időszakához képest. A dinnye forgalma a meleg napokon 15-20 százalékkal magasabb az átlagos nyári napokhoz képest az áruházlánc üzleteiben - fűzték hozzá.

A Nézőpont elégedett a jegybank döntésével

Felelős döntést hozott a monetáris tanács, amikor az elemzői várakozásoknál nagyobb lépésben, 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot 1,35 százalékos történelmi mélypontra - mondta Jenei Domonkos, a Nézőpont Intézet elemzője csütörtökön.

Az elemző szerint az inflációnak kisebb lökést adhat az, hogy a várt két lépcsőben történő csökkentés helyett egy nagyobb vágásra szánta el magát a monetáris tanács, és ez gazdaságélénkítő hatással lesz. Szerinte a jegybanki inflációs célt a következő év második felében érheti el a gazdaság. Megemlítette, hogy a bázishatások érvényesülése révén már az idén a második félévben növekedni fog az infláció.

Az elemző kifejtette: az alacsony jegybanki kamat mellett az európai alacsony kamatkörnyezet is gazdaságélénkítő hatással lehet közvetetten a magyar gazdaságra. Jenei Domonkos elmondta: a monetáris tanács közlése szerint a következő időszakban nem várható kamatcsökkentés, azonban lefelé mutató kockázatot jelent ebből a szempontból az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése, amely az év végén várható, illetve a görög helyzet.