Előfizetés

Megdőltek a napi melegrekordok

Publikálás dátuma
2015.07.23. 21:45
Illusztráció/Thinkstock
A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt csütörtökön. Több helyen 39 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mostanáig ezen a napon 1988-ban Kiskunfélegyházán mérték a legmelegebbet, akkor 38,2 fok volt. A budapesti július 23-ai melegrekordot szintén 1998-ban rögzítették, akkor 36,4 fokig melegedett a levegő a fővárosban. Ehhez képest most több mint 1,5 fokkal melegebb volt a fővárosban. A legmelegebb Újpesten volt, ahol 38 fokot mértek.

Az új országos napi melegrekord 39 fok lett. Ezt az értéket a meteorológiai szolgálat három állomásán is - Békéssámsonban, Felcsúton és Tápiószelén - mérték. Az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzése szerint a következő napokban többfelé lehetnek záporok, zivatarok, de még így is sok helyen 35 Celsius-fok feletti maximumhőmérséklet várható. Vasárnap már jobban mérséklődhet a kánikula.

Fák dőltek a sínekre, szünetel a vonatközlekedés

Szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon Nagymaros és Szob között csütörtök este, mert fák dőltek a vasúti sínekre, de az ország több vasútvonalán is késéssekkel kell számolni - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a vonatközlekedés megszervezése folyamatban van. Közölte továbbá, hogy országszerte több vonalon is késéssel közlekednek a szerelvények a napközbeni kánikula, illetve a délutáni óráktól kialakult heves zivatarok miatt. 

A Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész között elromlott a biztosítóberendezés. A vonatok ezért a szokásosnál lassabban haladhatnak, ami félórás késéseket okoz.  Monor és Pilis között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, mert a másikon a felsővezeték-rendszer hibája miatt ideiglenesen szünetel a forgalom, 20-30 percet késnek a Budapest-Cegléd vonalon a vonatok.

A szakemberek dolgoznak a berendezések helyreállításán, a műszaki hibák elhárításán.

Mit gondol, mennyiért működik Orbán Viktor Facebook-oldala?

Publikálás dátuma
2015.07.23. 21:01
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
172 oldalas dokumentumcsomagot adott át Lázár János azoknak az MSZP-s képviselőknek, akik a parlamentben a Miniszterelnökség kiadásairól tettek fel kérdéseket.  A táblázat számos izgalmas adatot tartalmaz,szerepel benne például az a tétel is, amiből kiderül, mennyiért készül Orbán Viktor Facebook-oldala - írja az Index. 

A Miniszterelnökség megbízási szerződéseinek "A miniszterelnök közösségi oldalának adminisztrátori feladatainak ellátása" tárgyú megbízási szerződés bruttó 2 millió 921 ezer 400 forintról szólt a 2015. január 1 és június 30 közötti időszakra, ami fél éven keresztül havi átlag bruttó 486 ezer 900 forintot jelent. A táblázatba azt nem írták bele, hogy ki volt a megbízott. Ezt a portál megkérdezte a miniszterelnökségi sajtóosztálytól, a válasz még nem érkezett meg. 

Az Index nem volt rest, nagyjából kiszámolta, hogy Orbán Facebook-oldalán az első félévben majdnem száz, egész pontosan 97 poszt jelent meg, tehát posztonként bő 30 ezer forintba kerül az oldal üzemeltetése.