Előfizetés

A TV2 keresztbe tesz az RTL-nek?

Publikálás dátuma
2015.07.24. 09:51
Tóth Gabi még az X-Faktor című RTL-es műsor színpadán. FOTÓ: Facebook
Az RTL Klubhoz kötődő hírességekkel erősít a TV2 többszörösen díjnyertes műsora, a Sztárban sztár, többek között Tóth Gabival vagy épp Nagy Feróval - írja a Blikk.

Bár Tóth Gabit a TV2 tette híressé a Megasztár című műsorával, utána az aranytorkú énekes az RTL Klub több műsorában is feltűnt, például a Celeb vagyok, ments ki innen! című rea­lityben, majd az X-faktor zsűriszékében foglalt helyet. Most azonban ismét a TV2 képernyőjén láthatjuk viszont, ahol más ismert sztárok bőrébe bújva szórakoztathatja majd a közönséget, épp úgy, ahogy Nagy Feró is, akivel - a lap szerint - a csatorna hosszú tárgyalásokat folytatott.

A bulvárlap a Sztárban sztár versenyzőlistáján megemlíti még Csobot Adélt és Csonka Andrást is, egy bennfentes pedig azt mondta, Király Viktor és Tolvai Reni is az utolsó körbe jutott, de a műsor olyan énekeseket is leszerződtetett, akik egy ideje eltűntek a nyilvánosság elől, mint például Baby Gabi.

Koltay Tamás, a TV2 kommunikációs vezetője csak annyit mondott el, hogy a csatorna azon dolgozik, hogy minél színesebb, szórakoztatóbb legyen a harmadik évad, de a konkrét versenyzők neveit nem árulta el a lapnak.

4000-en mehetnek a Corvinusra

Több mint négyezer jelentkező nyert felvételt a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) képzéseire - közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön.

"A magyar felsőoktatás gazdaság-, agrár- és társadalomtudományi zászlóshajójának számító" egyetem hat karára a most befejeződött felvételi eljárásban 4042 jelentkező nyert felvételt, ami közel ötszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest" - olvasható a BCE közleményében.

A legtöbb hallgató a Gazdálkodástudományi Karon kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A felvett jelentkezők mintegy hatvan százaléka a gazdaságtudományi, több mint húsz százaléka agrártudományi és több mint 15 százaléka társadalomtudományi képzésekre nyert felvételt.

Az egyetemre jelentkezők körében minden képzési terület és képzési szint esetében nagy volt a verseny, hiszen a mintegy 12 ezer jelentkező több mint egyharmada nyert felvételt - írták. Mint olvasható, a felvettek háromnegyede alapképzésre, egynegyede mesterképzésre jutott be. A mesterképzéseken közel ezer hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberében.

A közlemény szerint "töretlen a hallgatói érdeklődés" az agrárszakok iránt is: az erre a területre felvettek létszáma a BCE-n az országban a legmagasabbak között van. A felvett jelentkezők között a tavalyi évihez közel azonos a támogatott hallgatók aránya: az állami ösztöndíjas képzésekre jutott be 2015-ben a felvettek 73 százaléka - írták.

Yummber, a Gasztro Uber

Latyák Balázs
Publikálás dátuma
2015.07.24. 07:14
Ezek a helyek akkor maradhatnak életben, ha minőségi szolgáltatást próbálnak nyújtani FOTÓ:EUROPRESS/THINKSTOCK
Új, az Uber taxik működési elvén alapuló gasztro alkalmazás indul hazánkban Yummber néven. A rendszer célja, hogy házi szakácsokat kössön össze éhes emberekkel a nap 24 órájában. Vendéglátónak egy rövid kérdőív kitöltésével szinte bárki jelentkezhet, a fogyasztáshoz pedig csupán az applikációt kell majd letöltenie. Az alkalmazás úgy tűnik, nagy sikernek örvend, de hogy hivatalosan működhet-e az egyelőre kérdéses.

"Főnök nincs, persze szabályok lesznek, de nem vészesek. Extra munkaidő nincs, csak annyi, amennyi dolgod amúgy is van a háztartásod vezetésével. Nem ígérünk annyi pénzt, hogy egyedül csak ebből nagy lábon élhess, de azt igen, hogy a megkereshető jövedelem a családodra vagy magadra fordított havi háztartási rezsid bőségesen fedezi. Sőt. A többi rajtad és a szerencsén múlik - de mi segítünk abban, hogy a szerencse eltaláljon hozzád." - hirdeti magát a Yummber nevű alkalmazás, amelyet az Uber taxik működésének mintájára hoztak létre.

A Világgazdaság beszámolója szerint ez nem jelent mást, mint hogy az otthon főző embereket összekötnék az enni vágyókkal. S ez a szolgáltatás a nap 24 órájában működne. Persze az evés nem lenne ingyenes, az ételt a szakácsok a saját maguk által megszabott áron kínálnák. A cechet pedig - egy étteremhez hasonlóan - a fogyasztók evés után egyenlítenék ki, azaz a rendszer a vendég által megadott bankkártyáról vonná le az összeget.

A szakács poszt betöltésének egyébként komoly feltételei vannak. Jelentkezéskor több adatot is meg kell adnia az érdeklődőknek - derült ki a Yummber hivatalos állásajánlatából. Vagyis, ha szeretne valaki efféle konyhát működtetni, abban az esetben választ kell adnia a következő kérdésre: miért keltette föl a kíváncsiságát a hirdetés, milyen ételeket főzne szívesen, s számot kell adnia specialitásairól is. Ezután ki kell töltenie egy amolyan űrlap félét, melyen meg kell adnia személyes adait. Ha ez megvan és kiválasztják, akkor pedig indulhat az üzlet.

Az enni vágyóknak természetesen lényegesen könnyebb a dolga. Nekik csupán az applikációt kell letölteniük okos telefonjukra, s a rendszerbe belépve könnyedén válogathatnak a vendéglátó helyek közül. Ebben egy térkép is segítségükre van, melyen a Yummber logói mutatják a hozzá legközelebb eső "éttermeket", valamint hogy pontosan hány adag áll rendelkezésre és milyen áron.

Az új szolgáltatásra úgy tűnik, van igény. Országszerte eddig 760-an jelentkeztek ugyanis szakácsnak, ennél azonban a lemorzsolódás miatt minden bizonnyal kevesebb lesz az állandó Yummberezők száma – számolt be a Világgazdaságnak Kalmár Péter, a projekt egyik ötletgazdája, a Yummbert működtető, Luxembourgban bejegyzett IG Monde Investment S. A. egyik tulajdonosa. Hozzátette, heteken belül kockázati tőkebefektetői támogatást is kap az a most startoló magyar kezdeményezés, amivel az online platform végérvényesen elindulhat. Kérdés, hogy az új applikációs szolgáltatás hogyan befolyásolja majd a hagyományos éttermek működését.

Ezzel kapcsolatban megkerestük Bíró Lajos séfet, hogy mégis mi a véleménye az efféle otthoni vendéglátásról. Kérdésünkre Bíró kifejtette, ezek a lakáséttermek rengeteg olyan előnyt élveznek, amely profi vendéglőknek nem jár: az efféle vendéglátóhelyek - szemben az éttermekkel - lényegesen alacsonyabb költségvetéssel dolgoznak, nem kötelező számukra az online pénztárgép használata sem. Hozzáfűzte, számára kissé vakmerőnek tűnik, hogy ezek a vendéglátóhelyek gyakran háztartási mikróval, gáztűzhellyel, sütővel vállalják be 20-30 fő étkeztetését.

A séf szerint ugyanakkor, ha van igény a fogyasztók részéről erre rendszerre, abban az esetben mindenképpen lehet létjogosultsága az otthoni vendéglátásnak. Bíró egyébként leginkább ezt a rendszert a séfasztalokhoz tudná hasonlítani, hiszen azok célja is az, hogy a vendégek belelássanak a konyhában folyó munkába. Szerinte ezek a helyek is erre törekszenek, emellett pedig minőségi szolgáltatást próbálnak nyújtani. Tapasztalata szerint vannak is olyan helyek, ahol valóban jó ételeket szolgálnak fel – számolt be a séf.

Kérdést így már csak egyetlen dolog jelenthet: működhet-e hivatalosan hazánkban efféle gasztro utakat szervező és működtető applikáció? Lapunk megpróbált utána járni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, hogy tudnak-e az új szolgáltatásról, és ha igen, hogyan tervezik ellenőrizni az ott eladott ételek minőségét, s szerettük volna megtudni, hogy milyen szabályai vannak az ilyen "házi kifőzdék" üzemeltetésének. Érdeklődésünkre azonban lapzártánkig nem kaptunk választ.