Az USA reagált Vida lemondására

Rövid nyilatkozatban reagált Vida Ildikó NAV-elnök távozására az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Népszabadságnak.

A közleményben hangsúlyozták, az amerikai kormányt mindenütt aggasztja a korrupció felbukkanása és az eszközök legszélesebb tárát veti be ellene. Aggodalmaikat sok európai partnerrel együtt kifejezték a magyar kormánynak. Amerikai részről a korrupció leghatékonyabb ellenszerének az átláthatóságot, a fékek és egyensúlyok rendszerét, a jogállamiságot és a független igazságügyi rendszert tartják, és – jegyzi meg a közlemény – maga Orbán Viktor miniszterelnök is úgy beszélt a korrupcióról, mint amelyet a kormány zéró toleranciával kezel.

A lap felidézi a tavaly ősszel kirobbant kitiltási botrányt, amikor is kiderült, hogy hat magyar politikust és közéleti személyiséget, köztük az akkori NAV-elnököt is korrupció gyanúja miatt kitiltották az Egyesült Államokból. Vida ezután állítólag többször beadta felmondását, de Orbán azt csak május 20-án fogadta el, annak ellenére, hogy előtte kirúgással fenyegette őt, ha nem perel az ügyben rágalmazásért.

Szerző

Órákig ülhet a dugóban Röszkénél

Mindkét irányban jelentős forgalom várható a röszkei határátkelőhelyen a hétvégén, a Nyugat-Európából szabadságra induló, illetve az oda visszatérő vendégmunkások rohama miatt akár többórás várakozás is kialakulhat – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.

Szenti Szabolcs közölte, egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a röszkei autópálya-határátkelőhelyet, a nyári szabadságok időszakában ez a szám akár 60 ezerre is nőhet.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség felkészült arra, hogy a csúcsforgalom idején a Röszke Autópálya-határátkelőhely teljes kapacitáson működjön – tudatta az őrnagy, aki az utazóknak azt tanácsolta, hogy útnak indulás előtt tájékozódjanak a police.hu-n az aktuális várakozási időkről, vagy hívják az autópálya-határátkelőhelyet a 30/466-1026-os telefonszámon.

Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni, utóbbi kettőt naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe az autósok.

Szerző

Nem lesz Grexit – állítja Juncker

Publikálás dátuma
2015.07.24. 10:53
Az Európai Parlament ülése Görögországról. FOTÓ: Michele Tantussi/Getty Images
Végérvényesen lekerült az asztalról a Grexit lehetősége – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az osztrák televíziónak azonban hozzátette, minden attól függ, hogy a görögök mit valósítanak meg. „Eredményeket kell felmutatniuk” – hangoztatta Juncker.

A bizottsági elnök sikernek nevezte a görög reformprogramról szóló, hetekig tartó idegőrlő tárgyalásokat. „Megoldást találtunk” – emelte ki. Mint mondta, ezek után nyugalmasabb időszakra számít. A félelem „nem jó tanácsadó” – tette hozzá.

Szerinte ha nem létezne euró, Európa gazdasága is gyengébb lábakon állna. „Az euró cement, amely összetartja Európát” – fejtette ki.

A hitelezők ma kezdik meg a tárgyalásokat a görög reformprogramról. Athén reményei szerint a megbeszélések augusztus 20-ig lezárulhatnak.

Szerző