Előfizetés

Bankokat vizsgálnak a FIFA-botrány kapcsán

Publikálás dátuma
2015.07.25. 07:51
Fotó: Philipp Schmidli/Getty Images Sport
Egyre nagyobb méreteket ölt a FIFA elleni nyomozás. Az amerikai igazságszolgáltatás már a nagybankokat vizsgálja, s arra keresi a választ, nem sértették-e meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget érintő átutalások során az amerikai pénzmosás elleni törvényeket. 

Az amerikai hatóságok célkeresztjébe olyan ismert nemzetközi pénzintézetek kerültek, mint a Barclays, a HSBC, a Crédit Suisse, valamint a Deutsche Bank. Rob Sherman, a HSBC szóvivője azt közölte, hogy a banknál továbbra is vizsgálják a FIFA-t érintő tranzakciókat, s meg akarnak bizonyosodni arról, hogy nem történt semmiféle pénzügyi visszaélés. Az AFP ugyan az üggyel kapcsolatban érdeklődött a Barclays, a Crédit Suisse és a Deutsche Banknál is, de a pénzintézetek elzárkóztak bárminemű állásfoglalástól. Az amerikai hatóságok 14 személy ellen emeltek vádat a FIFA-t érintő botrányok kapcsán, köztük a nemzetközi szövetség kilenc illetékesével szemben.

Elveszhet a katonák pénze - a Buda-Cash csak fizetget

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2015.07.25. 07:24
A vagyon egy része eltűnt. Hogy mennyi, még senki sem tudja FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Lassan halad brókerbotrányok első szereplője, a Buda-Cash ügyfeleinek kárrendezése. Az elkészült vagyonmérleg szerint a felszámolás során újabb 503 befektető pénzeszközeit lelték fel. Véglegesnek tűnik viszont, hogy a károsult önkéntes pénztáraknak nem jár kártérítés.

A Buda-Cash felszámolója a brókercég egy korábbi partnerénél, a Gain Capitalnél 503 ügyfél pénzeszközeit lelte fel, akik hamarosan hozzá is juthatnak bennragadt befektetéseikhez. Legalább is ezt ígéri a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által megbízott felszámoló. Az eddig történtek azonban nem adnak okot optimizmusra. Ugyanis a Quaestor-követelésekhez hasonlóan itt sem egyszerű az értékpapírok társítása az egyes szerződésekhez. Takács Szabolccsal, a Bankmonitor partnere ennek kapcsán elmondta, hogy azoknál az ügyfeleknél, akiknek hiánytalanul megtalálták a szerződéseikben szereplő értékpapírjaikat a Buda-Cash-nél, megkezdték azoknak a kiadását. A hiányos állományú befektetési termékeknél, pedig olyan arányban történik majd a visszaszolgáltatás, amilyen arányban megvannak a papírok. Bár májustól megkezdődött az ügyfelekkel való elszámolás, de az rendkívül nagy mértékben elhúzódik, mert mindenkinek személyesen kell az ügyét intéznie, és tekintettel arra, hogy ismert módon fiktív ügyfél is volt "Karácsony Miklós" személyében. Ezért az ügyfeleknek - számukat 3-4 ezerre becsülik - igazolniuk is kell magukat, valamint be kell mutatniuk, hogy egy másik pénzügyi szolgáltatónál már van értékpapírszámlájuk.

A Beva 6 millió forintig térít, 1 millió forintig teljes, az efeletti összegeket pedig 90 százalékos mértékben - mondta Takács Szabolcs. Azok az ügyfelek, akiknek a BEVA kártalanítása után is marad követelése, a felszámolási eljárásban hitelezői pozícióba kerülnek, megtérülésük mértéke a kiosztható felszámolási vagyon nagyságától függ. A felszámoló dolga nem könnyű, hiszen a Buda-Cash-nél 232 fajta értékpapírt számoltak össze. A lejárt állampapírokat a lejáratkor pénzzé konvertálták. "Megnyugtató" a befektetőknek, hogy számlavezetési díjat viszont nem kell fizetni.

A Buda-Cash ügyfelei ugyanakkor sérelmezik, hogy a quaestorosokkal kivételt tett a kormány azáltal, hogy külön kártalanítási alapot is létrehozott számukra, éspedig úgy, hogy a csalásokban vétlen bankoknak kell átutalniuk a kártérítés összegét. A Buda Cash ügyfelei azonban csak a BEVA-ra számíthatnak, esetleg abban reménykedhetnek, hogy a felszámoló újabb kihelyezett Buda-Cash vagyonra lel.

A Beva kártérítés azonban csak magánszemélyekre vonatkozik, cégekre nem. De nem járnak jobban az önkéntes pénztárak sem. A jegybank most fogyasztóvédelmi jogkörében eljárva egy állásfoglalást tett közzé, amelyből kiderül, hogy a csődbe jutott brókercégeknél elhelyezett betéteik felett nincs se betétbiztosítási (OBA), se befektetővédelmi (Beva) garancia. Így nincs esély arra, hogy a betétvédelmi törvény alapján az OBA kártérítést fizessen. Ezáltal a tagok vagyona is elveszhet, és az önkéntes pénztár - a legismertebb károsult közülük a Honvéd Egészségpénztár -, nagy mínusszal működhet tovább. (A befektetési tanácsadók ezért is intenek arra, hogy ne kis cégeknél, hanem nemzetközi hátterű, tőkeerős pénzügyi szolgáltatóknál helyezzék el a közösségi vagyont.)

Ugyanakkor kiderült, hogy kormányzati szakértővel van közös cége a Buda-Cash-vezérnek – írta a Blikk. A március óta előzetesben lévő vezérigazgató, Gyarmati János cégtársa a Miniszterelnökség egyik vezető tanácsadója, Suba Ferenc ügyvéd. Gyarmati és Suba az RTS Negawatt Kft. társtulajdonosa a cégnyilvántartás szerint. A lap kérdéseire a Miniszterelnökség annyit válaszolt, hogy Suba Ferenccel nem kötöttek szakértői szerződést. A lap felidézi, hogy márciusban indítottak nyomozást a Buda-Cash Brókerház bedőlése után. Gyarmati Jánost és a cég további két vezetőjét hatvanmilliárdos csalás gyanújával helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, a határidőt a napokban hosszabbították meg szeptember 11-ig.

Jön a palackos fröccs

Bár január óta nem terheli jövedéki adó a palackozott fröccsöt Magyarországon, a boltokban egyelőre nem jelent meg a nyári melegben kellemes szomjoltóként szolgáló ital. A Napi Gazdaság úgy tudja, a napokban hazai boltokba kerülhet a a hazai borból és és szódavízből készült termék.

Hazánkban jelenleg egyetlen cég a Vasuta Zrt. (fő profiljuk a kazán és fűtéstechnika) foglalkozik a fröccs palackozásával, ők mintegy 26 ezer palack fröccsel lépnek a hazai piacra – írta a Napi Gazdaság. Vasuta Gábor cégvezető szerint az italt üvegpalackban kínálják majd szállodáknak és éttermeknek, a PET-palackos olcsóbb verziót pedig a nagyközönségnek. A palackokat Izsákon töltötték, jó minőségű Duna-Tisza-közi borokból.

Az egyik magyar bolthálózattal már sikerült megállapodniuk, a másik hazai áruházlánccal pedig folynak a tárgyalások, de a benzinkutakon is meg lehet majd találni a palackozott fröccsöt. Villányi és egri pincészetekkel is tárgyalnak, ottani borokat is szeretnének fröccsként palackozni. 2014. október 28-án jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, hogy idén januártól a jövedéki adó terhe nem érinti a fröccs palackozását és forgalmazását. A kedvezmény olyan italokra érvényes, amelyek szőlőbor és szénsavas víz keverékéből állnak, alkoholtartalmuk legfeljebb 8,5 százalék, valamint a bor aránya több mint 50 százalék. A termékre eddig literenként 98,70 forintos jövedéki adó volt érvényben.

Nem Vasuta Gábor az első, aki megpróbálkozik a palackozott fröccsel. Az elmúlt két évtizedben többen is kínáltak hasonlót, igaz, ízben és eltarthatóságban ő jutott a legmesszebbre. Magyarország határain túl sem ismeretlen a műfaj, hiszen Ausztriában, Németországban is kapható, igaz mindben található adalékanyag. A magyar fogyasztók között eddig az adófeltételek miatt esélye sem volt a sikerre – túl drága volt.

Jó ötletnek tartom a palackozott fröccsöt, hónapok kérdése és mi is foglalkozni fogunk vele – válaszolta lapunk kérdésére Demeter Csaba, az egri Demeter Pincészet borásza. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége a február 19-i közgyűlésén másképp látta a kérdést. Frittmann János borász, a szervezet alelnöke a rendezvény után a Táfelspiccnek elmondta, nem a fröccsfogyasztással vagy Vasuta Gáborral, fröccspalackozóval van gondjuk. „Mindannyian kedveljük a fröccsöt, csodás ital. Viszont hosszú időbe telt, mire sikerült megtisztítani a szakmát a borhamisítóktól. Egy ilyen rendelet azok számára adhat kiskaput, akik tisztességtelen profitot szeretnének.”

A fröccs története
A fröccs neve Vörösmarty Mihályhoz kötődik: a legenda szerint 1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre néhány barátját. Ott volt Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos is. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Mivel Vörösmartynak fájt a gyomra a bortól, szódával keverte. Mivel ettől nem voltak gyomorbántalmai, megkedvelte, de nem tetszett neki az elnevezés, így találta ki a fröccs nevet.