Miskolc folytatja a számozott utcák felszámolását

 A miskolci polgármesteri hivatal nem fogadja el az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elmarasztalását az önkormányzat telepfelszámolási programja ügyében, és jogorvoslattal él a határozat ellen, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) beadványa miatt - közölte a hivatal.

A NEKI csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az EBH - még július 15-én hozott határozatában - ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, amiért az úgynevezett számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette. A hatóság arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy az érintett embereknek megfelelő lakhatási körülményeket biztosítson - írták. 

A polgármesteri hivatal az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: több mint 35 ezer miskolci biztosította támogatásáról az önkormányzat nyomortelep-felszámolási programját. Úgy fogalmaztak: "Miskolcon a nyomortelepek, bennük a számozott utcák felszámolásának kereteit tételes jogszabályok, a lakástörvény, a lakások bérletéről szóló helyi rendelet és a végrehajtási törvény határozza meg, Miskolc megyei jogú város közgyűlésének a döntése pedig a nyomortelepek megszüntetésének a politikai legitimációját adja".

Hozzátették, hogy a nyomortelepek fokozzák a közegészségügyi problémákat, erőteljesen vetik fel a gyermekvédelmi kérdések garmadáját, a bűnözés melegágyai és megoldhatatlan szociálpolitikai feszültségeket koncentrálnak egy területre.
Kitértek arra: "városunk minden erejével azon van, hogy legyen egyénekre szabott, legitim kiút a nyomortelepi létből".
"Mindezek után kijelentjük, hogy határozottan kitartunk eredeti álláspontunk, a miskolci nyomortelepek, a Számozott utcák felszámolása és a miskolci emberek véleménye mellett, nem fogadjuk el, és jogorvoslattal élünk az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalása, valamint az etnikai kisebbségi jogvédő iroda beadványa miatt" - tették hozzá a közleményben.
Az EBH a NEKI egy tavaly júliusi panaszbeadványa alapján folytatott le vizsgálatot, ennek eredményeként szabtak ki ötszázezer forintos bírságot az önkormányzatra.

A jogvédő iroda beadványában azt írta, szerintük az önkormányzat a városban található számozott utcákban élő, alacsony társadalmi státusú, rossz vagyoni helyzetű emberekkel, illetve a roma lakosokkal szemben hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

Közölték, a hatóság helyszíni vizsgálatainak eredményeként megállapította, hogy az önkormányzat a számozott utcákat érintő telepfelszámolási gyakorlatával az érintett emberek körülbelül 900 fős csoportját társadalmi származásuk, kedvezőtlen vagyoni helyzetük, valamint roma nemzetiséghez tartozásuk miatt annak a veszélynek tette ki és teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak, vagy más, Miskolc bel- vagy külterületén található szegregátumba kényszerülnek.

Hozzátették, az EBH arra kötelezte az önkormányzatot, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg, ennek érdekében december 31-ig dolgozzon ki intézkedési tervet. A hatóság felszólította az önkormányzatot arra is, hogy az intézkedési terv elkészültéig hagyjon fel a diszkriminatív gyakorlatával az érintett területen élőkkel szemben.

Az EBH arra is kötelezi az önkormányzatot: szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a telepfelszámolás következtében korábban már hajléktalanná vált vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni.

A közlemény szerint az EBH határozata ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs, de az önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

Szerző

Megrohamozták Ujhelyi panaszablakát

Alig negyvennyolc órával az online panaszablak megnyitása után máris több mint száz megkeresést kapott Ujhelyi István a külföldön élő és dolgozó magyaroktól, ezeket a politikus brüsszeli irodájának munkatársai folyamatos dolgozzák fel. Az MSZP európai parlamenti képviselője két napja jelentette be, hogy a gazdasági kényszer-emigrációban élő magyarok érdekvédelmi hálózatának részeként online panaszablakot nyitott, amelyen keresztül a rendelkezésére álló jogi, politikai és emberi eszközökkel igyekszik majd elősegíteni a külföldre költözött magyarok ügyeit - olvasható Ujhelyi István közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A panaszablak@ujhelyi.eu címre eddig beérkezett levelek többsége elsősorban a külhonban született magyar gyermekek anyakönyvi problémáival kapcsolatos. Mint ismert, jelenleg is közel nyolcezer gyermek családja várja, hogy megkapja a magyar hatóságok által kiállított, honosított anyakönyvi kivonatot. Az állami bürokrácia leterheltsége miatt azonban erre hónapokat, olykor fél évet is várnia kell a szülőknek, akiknek az élete és szabad mozgása emiatt túlzottan is korlátozott.

Ujhelyi István a napokban levélben szólította fel Lázár János minisztert, hogy új szabályozással, rendszerátalakítással és ha kell, forrásátcsoportosítással azonnal javítsák a közigazgatás hatékonyságát és kezeljék kiemelten a külhonban élő családok ehhez kapcsolódó problémáit.

Az Orbán-kormány vállaltan lemondott a többszázezres tömegben kivándorolt magyarokról. Mi, európai demokraták nem hagyjuk őket magukra.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Szerző

Orbán: a Vidi továbbjutása a Puskás Akadémia legnagyobb sikere

Publikálás dátuma
2015.07.24. 16:42
A walesi Sam Finley, valamint Dinko Trebotic (k) és Filipe Oliveira (j), a Videoton játékosai a visszavágón. MTI FOTÓ: Illyés Ti
 A Videoton továbbjutása a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) eddigi legnagyobb sikere is egyben Orbán Viktor miniszterelnök, az utánpótlás-nevelő intézet alapítója szerint.

Orbán Viktor a PFLA honlapján pénteken megjelent interjúban ezt a véleményét azzal támasztotta alá, hogy a walesi The New Saints elleni párharc mindkét fehérvári gólját az a Gyurcsó Ádám szerezte, aki az akadémiáról indulva jutott el a Videoton felnőttcsapatába, valamint a válogatottba is.

"Aztán van egy Szolnokink, Nagy Zsoltunk, Kleinheislerünk, Sallaink, Zsótérunk, és hamarosan kiemelkedően tehetséges évfolyamok lépnek felnőttkorba. Futószalagon jönnek ki az ígéretes fiatalok" - jelentette ki a miniszterelnök, aki arra a felvetésre, hogy a fehérváriak mutatott játéka alapján sokakban felmerültek kételyek, azt mondta: egy kupában egyetlen cél létezik, a továbbjutás.

"A kupameccsek mutatnak rá leginkább, mennyire mellékesek a magyar focinyelvezet visszatérő kliséi: "igazságos", "megérdemelt". Ez a meccs másnapján mind mellékes. A történelemben az áll, NSZK-Magyarország: 3-2, a világbajnok Németország. A meccs egy csata, amit csak akkor és csak ott lehet megnyerni. És abban a pillanatban, amikor lefújják a meccset, neked kell felül lenned. Azok a nemzetek sikeresek, amelyek ezt megértik" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy máris itt van az újabb feladat: túl kell jutni a fehérorosz bajnokon, a BATE Boriszovon.

"Komoly meló. Egy éve a Debrecennek nem sikerült. Nekünk most meg kell oldani a feladatot" - szögezte le.
A Puskás Akadémiával kapcsolatban elmondta, hatalmas kihívást jelent az NB I-es együttes számára, hogy 12 csapatosra szűkült az első osztály.

"Ez számunkra jelenti a legnagyobb kihívást. Az eddigi kedves, kisfiús mosolygással már nem lehet boldogulni. Vagy átalakulunk, teljes értékű felnőtt csapattá válunk, ahol nem mentség, hogy mi csak egy akadémia vagyunk, ahol felvesszük a harcot a férfiak könyörtelen világával, vagy kipottyanunk, s akkor jobb kiesés helyett inkább visszalépnünk" - vélekedett Orbán Viktor.


A miniszterelnök a pozitívumokat sorolva leszögezte, örül annak, hogy Robert Jarni személyében egy korábbi Real Madrid-játékos ül a felcsúti kispadon - mint mondta, ez egy Puskás Akadémia esetében érthető -, és örül annak, hogy a PFLA profi csapatának edzői stábjában kiváló utánpótlás-szakemberek is dolgoznak.

"Örülök az elszántságnak, amit az edzéseken látok. Örülök annak a könyörtelen fizikai terhelésnek, amely emlékeztet a 80-as évek Mezey-féle szakmai munkára. Örülök az MLSZ magyar és fiatal játékosokat támogató döntésének. Örülök annak, amit az U20-as csapatnál láttam a világbajnokságon. És persze örülök, hogy a válogatott ismét férficsapat benyomását kelti" - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor elégedett-e, így reagált: "Viccel? Európa legjobb futballakadémiája szeretnénk lenni..."

Szerző