Előfizetés

Helikoptert is bevetnek a borókás oltására

Publikálás dátuma
2015.07.24. 22:46
MTI FOTÓ: Donka ferenc
A Kiskunsági Nemzeti Parkban keletkezett tűz oltásán hatvan tűzoltó dolgozik, hamarosan helikoptert is bevetnek a lángok megfékezésére - közölte Kovács Andrea, Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A nemzeti parkban nagy területen ég a borókás növényzet, a tűz egy fenyvest is veszélyeztet. Orgovány és Kaskantyú térségében eddig tisztázatlan okból fellobbant lángok oltására a kecskeméti, a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos, valamint az orgoványi önkéntes tűzoltók vonultak ki.

Kovács Andrea tájékoztatása szerint a területen hamarosan helikopterrel is elkezdik oltani a lángokat. Jelenleg 60 tűzoltó tíz járművel dolgozik a tűz megfékezésén, az oltásban a nemzeti park munkatársai és civilek is részt vesznek.

A szóvivő elmondta, hogy az érintett terület korábban katonai lőtér volt, ezért a munkát óvintézkedésként tűzszerész szakemberek jelenlétében és biztosításával végzik.  A terület nagysága és a nehéz terepviszonyok miatt az oltás várhatóan hosszú időt vesz majd igénybe.

Migráció: Merkel fordulatra készül

A német konzervatív CDU-ban "kisebbfajta forradalom" készül, miután Angela Merkel pártelnök-kancellár jelezte, hogy támogatja a bevándorlási szabályok egységes rendszerré szervezését egy új törvény révén - írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin szombaton megjelenő - digitális változatban péntek este kiadott - számában közölt beszámoló alapján Merkel szerint a bevándorlás lehet a következő, 2017-es parlamenti (Bundestag) választásokat felvezető kampány fő témája, és nem szeretné, hogy a CDU a választási küzdelemben a "haladó" szociáldemokratákkal (SPD) szemben a "maradi" párt szerepébe szoruljon.A migráció az uniós társországokból a munkavállalási korlátozások lebontása révén megindult bevándorlási hullám és a folyamatosan erősödő menekülthullám miatt eleve "egyre súlyosabb gond", így Merkelnek "minden jól jön, ami úgy néz ki, mint egy válasz" a kihívásra - írta a Der Spiegel.

A bevándorlásról szóló diskurzust a CDU főtitkára, Peter Tauber nyitotta meg január elején. A politikus szerint a németek "még nem gondolták végig, mi szükséges ahhoz, hogy sikeres bevándorlási célország" legyen a hazájuk, ezért az eddiginél jóval szélesebb körű társadalmi vitát kell folytatni, majd jogszabállyá kell formálni a vita tanulságait. A bevándorlási törvényben így rögzíteni kell, hogy milyen "képességekkel, képzettséggel és országépítő elkötelezettséggel kell rendelkezniük a bevándorlóknak, akik németté akarnak válni" - mondta a főtitkár.Felvetése vitát indított el a pártban. A konzervatívok leginkább illetékes - és igen tekintélyes - vezetője, Thomas de Maiziere belügyminiszter elzárkózott a javaslattól, arra hivatkozva, hogy kellőképpen szabályozza a területet a 2005-ben életbe lépett törvény az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és ott-tartózkodásáról.

Merkel kezdeményezésére végül felállítottak egy bizottságot a kérdés tanulmányozására. A testület július elején mutatta be jelentését, amely szerint egy új jogszabályra van szükség az eddigi "jó kezdeményezések" összehangolásához és a közöttük lévő ellentmondások kiküszöböléséhez.

A Spiegel szerint miután Angela Merkel az új törvényt szorgalmazók pártjára állt, a CDU szeptemberi elnökségi ülésén a jelentést elfogadják és az elnökség indítványaként a decemberi pártkongresszus elé terjesztik. A CDU ezzel felzárkózik az SPD mellé, amely már tavasszal bemutatott egy jogszabály-koncepciót, miszerint a bevándorlást a munkaerő-piaci igények alapján kell irányítani egy kanadai mintájú pontrendszerrel.

A kiállás egy új törvény mellett "kisebbfajta forradalom" a konzervatívok számára, akik ugyan már nem vitatják, hogy Németország "a bevándorlás földje" - migránsokat nagy tömegben befogadó ország -, és azt sem vitatják, hogy a képzett munkaerő utánpótlása nem oldható meg bevándorlás nélkül, de eddig húzódoztak attól, hogy külön törvényben szabályozzák a szerteágazó ügyet, amelynek összetettségét jelzi, hogy jelenleg több mint 50 jogcímen lehet németországi tartózkodási engedélyt szerezni. A terület egységes szabályozásának gondolatát a konzervatívok azért utasították el korábban, mert nem akarták azt a látszatot kelteni, hogy ösztönzik a bevándorlást - írta a Der Spiegel.

A CDU belső jelentését kidolgozó bizottság vezetője, Armin Laschet, a párt egyik elnökhelyettese a hírmagazin beszámolójával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Németország a második legnagyobb bevándorlási célország az Egyesült Államok után. Hírportálokon idézett nyilatkozatában hozzátette, hogy szigorúan szét kell választani a bevándorlás és a menekültügy területét, és nem lehet arra számítani, hogy egy bevándorlási törvény megoldja a történelmi magasságba emelkedő menekülthullám révén keletkező gondokat.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint a külföldi állampolgárok száma 2013 végén 6,2 millió volt Németországban, a bevándorló családból származó német állampolgárságok száma pedig 10,1 millió, vagyis nagyjából minden ötödik ember bevándorló hátterű a 80,5 milliós országban.

Ilyen a királyi vendéglátás

Publikálás dátuma
2015.07.24. 22:06
FOTÓ: Getty Images, Peter Macdiarmid
A királyi vendéglátás évszázados pompájából kaphatnak ízelítőt szombattól a Buckingham-palota látogatói.

Az első számú londoni királyi rezidencia minden nyáron két hónapra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítást is összeállítanak a palota látogatható termeiben. Az idei kiállítás a Royal Welcome címet viseli, és a nagyközönség a címnek megfelelően betekintést nyerhet abba, hogy II. Erzsébet királynő milyen külsőségek közepette üdvözli hivatalos vendégeit.

A látogatók már az első lépésektől királyi vendégnek érezhetik magukat, idén ugyanis - első ízben és a palota szerint csak most az egyszer - ugyanazon a díszes főkapun, a Grand Entrance-on lehet belépni a kiállításra, amelynél az uralkodó által meghívott miniszterelnököket, elnököket, koronás főket is fogadják.

A Buckingham-palota Nagy Báltermét úgy rendezték be az idei kiállításra, mint ahogy a 89 esztendős királynő eddigi 63 évi uralkodása alatt rendezett 110 állami bankettre szokták. Az 54 méter hosszú ebédlőasztalon 170 teríték várja az érdeklődőket, a IV. György korából származó, először 1811-ben használt, mindent egybevetve négyezer darabos szerviz összes elemével. Csak vizes-, pezsgős- és borospoharakból 1104 áll a terítékek mellett; evőeszközből 1700-at, tányérból 288-at tartalmaz az ünnepi készlet. Mindemellett meg lehet tekinteni a lovaggá avatás kellékeit, köztük a nevezetes kardot, valamint a lovagi és egyéb címekhez járó kitűzőket, medálokat is.

A belépők árát a felvonultatott királyi pompához szabták: a szeptember 27-éig látogatható kiállításra egy felnőtt jegy kedvezmények nélkül 20,50 fontba (kilencezer forintba), egy családi belépő két felnőtt és három gyermek számára 52,80 fontba (csaknem 24 ezer forintba) kerül. A bevételeket a brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust kapja, amely e jövedelmet teljes egészében jótékonysági célokra fordítja.