Előfizetés

Zsíros üzlet: Puskás és a bacon

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.07.26. 18:35
Mészáros Lőrinc ha kolbászban nem is, baconban utazik FOTÓ: NÉPSZAVA
Noha a kereskedelmi és névhasználati jogokat példás szigorral óvják, az agrárbirodalmat kiépítő felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc a jelek szerint csak hozzájutott a "Puskás bacon" márkanévhez. Korábban szó volt Puskás kolbászról is, ám ennek piacra dobását a Bakony Hús Kft. cáfolta. Azt ugyanakkor nem tudni, a kilenc éve elhunyt világhírű labdarúgó családjának licenckezelő cége, a PUSKAS.COM Kft. milyen kondíciókkal ment bele az üzletbe Mészárossal.

Az örökösök engedélye nélkül még a lakótelepi góllövőverseny győztese sem kaphat Puskás Ferencről elnevezett díjat. A név védjegyoltalom alatt áll, ám a szabályok a jelek szerint nem mindenkire vonatkoznak egyformán. A felcsúti Puskás Akadémia focicsapatának például nem kell fizetnie a legendás támadó örököseinek, Orbán Viktor ugyanis évekkel ezelőtt ingyen szerezte meg a névhasználatot. Ahogy azt a Bors másfél éve megírta, az Aranycsapat zsenije még élt, amikor Orbán kérte és megkapta a családtól a névhasználati jogot a fiatalokat nevelő intézmény, a felcsúti futballiskola számára, melynek 2013 óta élvonalbeli felnőttcsapata is van.

"Öcsinek mindig az volt az álma, hogy létrehozzon egy futballiskolát, erről a miniszterelnök úrral is többször beszélt - fogalmazott korábban Puskás Ferencné, a leghíresebb magyar labdarúgó özvegye -, s amikor Orbán Viktor 2006 nyarán meglátogatott, hogy elmondja, mi készül Felcsúton, örömmel biztosítottam a támogatásunkról. Sokan dolgoznak az akadémia sikeréért, rengeteget áldoznak a gyerekekre, sőt a férjem emlékének ápolására is, természetes, hogy hozzájárultam a Puskás név használatához."

Más a helyzet az egyéb kereskedelmi és névhasználati jogokkal, melyek a család licenckezelő cége, a PUSKAS.COM Kft. tulajdonában vannak. Mint megtudtuk, külön szerződés szabályozza, a nemzetközi futballszövetség miként használhatja kizárólagosan a Puskás-díj elnevezést (a FIFA által meghívott különítményben a család képviselői mellett a magyar miniszterelnök és barátja, Mészáros Lőrinc is rendszeresen jelen van a svájci Aranylabda-gálán - a szerk.), ugyanakkor a felcsúti Puskás-Suzuki-kupa, vagy a budapesti Puskás Pancho Sport Pub nevéért fizetni kell.

Ide kapcsolódik, hogy a gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó, Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc most a sertészbizniszt igyekszik felfuttatni; cége tavaly 7,4 millió forintos állami támogatást kapott a vélhetően ezres nagyságrendű disznóállományára. A jelentős birtokkomplexumot - mely a gabonatermesztéstől az állattenyésztésen keresztül az élelmiszeriparig ível - magáénak tudó nagygazdának nem kellett sokáig törnie a fejét, hogy nevezze el a szalonnáját, hiszen az Orbán alapította Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kuratóriumának elnöke sem más, mint maga Mészáros.

Mészáros Lőrinc ha kolbászban nem is, baconban utazik FOTÓ: NÉPSZAVA

Mészáros Lőrinc ha kolbászban nem is, baconban utazik FOTÓ: NÉPSZAVA

A HVG úgy tudja, az egykori Balaton Húsipari Kft. romjain a Búzakalász 66 által 2013-ban alapított Bakony Hús Kft. törzstőkéjét nemrég 1,2 milliárd forinttal emelte meg az egyedüli részvényes, azaz a felcsúti polgármester. Valójában arról van szó, hogy az eddig 13 ágazatban érdekelt Búzakalász 66 sertéshúsos üzletágát apportálták az eddig nulla árbevételű Bakony Hús Kft.-be. Az apport mintegy 440 millió forintra értékelt ingatlanból, valamint 230 millióra becsült ingóságokból áll. A lap nemrég azt írta, a lista alapján hamarosan új termékkel bombázza a piacot a miniszterelnök bizalmasának cége, az apportelemek közt legalábbis felbukkan a "Puskás kolbász", egyelőre be nem jegyzett márkanévként, 500 ezer forint technikai értéken.

A Népszava megkeresésére Mészáros Beatrix, a Bakony Hús ügyvezető igazgatója (a felcsúti polgármester felesége) azt válaszolta, "cégünk nem tervez Puskás kolbász néven új terméket piacra dobni, eddig sem volt kínálatunkban ilyen termék és termékfejlesztési terveink között sem szerepel". Az ügyvezető hozzátette, a sajtóban elterjedt információk valótlanok, a megjelent híreket előzetesen nem tudták cáfolni, ugyanis a megkérdezésük nélkül jelent meg az információ.

Igen ám, de az Index hónapok óta, többrészes sorozatban boncolgatja a januárban letartóztatott, vesztegetéssel vádolt agrárattasé és miniszteri megbízott, Kiss Szilárd üzleti tevékenységét. A portál legfrissebb cikke szerint márpedig Kiss vette meg és árulta saját moszkvai bolthálózatában a felcsúti polgármester szalonnáját, a Puskás bacont. Az Index azt állítja, Mészáros cége az elérhető oroszországi importstatisztikák szerint 2013 januárjában mintegy 21 millió forint értékben vitt ki Oroszországba Puskás bacon márkájú terméket, húsz tonnát. A vevő Kiss orosz cége, a magyar termékeket importáló Vengerszkije Produkti (Magyar Termékek). Ez a cég ugyanarra a címre van bejegyezve, mint Kiss és Mészáros közös vállalkozása, a Magyar Kft.

Lapunk újabb megkeresésére Mészáros Beatrix ugyan kijelentette, hogy "nem vagyunk jelen „Puskás bacon” termékekkel Oroszországban", a bacon minden bizonnyal elkészült, csak legfeljebb ma már nem árulják. Maga Kiss büszkélkedett ugyanis a Heti Válasznak 2013 végén azzal, hogy magyar termékeket áruló bolthálózata, a Paprika kínálatában olyan "ismert magyar márkák" is szerepelnek, mint a Puskás bacon, melyet a moszkvai és a szentpétervári boltban is forgalmaztak.

Lapunk igyekezett megtudni, Mészárosék miként jutottak a Puskás névhez, ám Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója, a PUSKAS.COM Kft. ügyvezető igazgatója ebben a témában semmit sem akart mondani.

A legjobb brand
Azt nem állítanánk, hogy a Puskás Akadémia világverő együttes, ám a neve jól cseng Spanyolországtól Ausztráliáig. A Puskás márkanévnél erősebbet keresve sem találnánk, ami szakértők szerint akkor válik majd igazán jelentős értékké, ha az Orbán által gründolt akadémia kilép a nemzetközi porondra. Ennek tükrében különösen érdekes, hogy az akadémia ellenszolgáltatás nélkül jutott hozzá a használati joghoz.Tűz miatt lezárták a 45-ös út egy szakaszát

Szalmabálák gyulladtak ki egy traktor pótkocsiján Hódmezővásárhely határában vasárnap délután, a tűz miatt lezárták a 45-ös út érintett szakaszát.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, az elsődleges adatok szerint 28 nagyméretű szalmabála gyulladt meg egy traktor vontatta pótkocsin a 45-ös úton Hódmezővásárhelytől egy kilométerre Szentes irányában.

A tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a lángok eloltásán. A pótkocsit sikerült leakasztani a vontatóról, senki nem sérült meg, de a mentés idejére lezárták az út érintett szakaszát.

Volt tibeti szerzetes énekel a dalai láma tiszteletére Londonban

Egy brit tehetségkutatóban felfedezett volt tibeti szerzetes énekel majd a dalai láma tiszteletére egy nagyszabású koncerten Londonban - számolt be róla vasárnap a BBC News.

Ngawang Lodup több mint tíz éve hagyta el kolostorát, és Londonban telepedett le. Bár Tibetben is jól ismert személyiség volt, idén Londonban is nagy érdeklődést keltett, amikor a BBC Radio 3 csatornájának egy tehetségkutató műsorában felfedezték. 

A zenész az O2 arénában lép majd fel szeptember 19-én, ahol a dalai láma beszédet tart. Lodup népzenei hangvilágot őrző saját dalait adja elő elektromos mandolinon és a hagyományos tibeti hosszú nyakú lanton, dranyenen. A tradicionális zenét még Tibetben, édesanya ismertette meg vele.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy őszentsége, a dalai láma előadásán felléphetek az O2 arénában. Őszentsége, aki világszerte milliók számára nyújt inspirációt, a békének, az együttérzésnek, a szabadságnak és a vallási harmóniának szentelte az életét" - mondta el Lodup. A zenész hozzáfűzte: amikor több mint egy évtizede elhagyta hazáját, nem is álmodott arról, hogy a dalait egy napon a rádióban játsszák majd vagy a dalai láma iránti őszinte tiszteletét zenéjével fejezheti ki.