GKI-Erste konjunktúraindex - Optimista a hangulat

Publikálás dátuma
2015.07.27. 07:24

Júliusban folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének idei, immár hetedik hónapja tartó stagnálása, melynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak minimálisan emelkedtek.

Júliusban az üzleti szférán belül a kereskedelmi és szolgáltató cégek a júniusinál kissé optimistábbak lettek, az építőipari bizalmi index viszont az előző havi fellángolás után visszaesett a májusi szintre. Az építőipar kivételével továbbra is minden ágazatban valamivel több a javulásra, mint a romlásra számító vállalat. Az ipari bizalmi index júliusban az előző havi szinten maradt (hibahatáron belül csökkent). Az előző és a következő időszak termelésének megítélése javult, a készleteké is kicsit jobb lett, de a rendelésállományoké – az exportrendeléseké is - romlott. Az építőipari várakozások jelentősen, a májusi szintre estek.

Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is komoly visszaesést jelez. A kereskedelmi bizalmi index a június után kissé júliusban is emelkedett, de továbbra is bennmaradt az immár az elmúlt több mint másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé növekvőnek érzett készletszint mellett némileg romlott, a rendelések várható alakulását viszont a júniusinál nagyobb optimizmus jellemezte. A szolgáltatói bizalmi index júliusi emelkedése az általános üzletmenet kedvező megítélésének köszönhető. Az előző és a következő időszak forgalmáról alkotott vélemény ugyanis romlott.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban kissé gyengült, a kereskedelemben nem változott, a szolgáltató cégeknél erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig kissé csökkent. Az áremelési szándék az iparban kisebb lett. Az építőiparban és a szolgáltató szektorban az áremelésre és -csökkenésre számító cégek aránya szinte megegyezik. A kereskedelemben több az áremelésre, mint csökkentésre készülő cég, de arányuk nem változott júniushoz képest. A fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött. A magyar gazdaság kilátásait a kereskedelem és a lakosság kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebbnek látták a válaszadók, mint júniusban.

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi erőteljes csökkenést követően kissé javult. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét jobbnak, míg várható megtakarítási képességüket kissé rosszabbnak ítélték, mint az előző hónapban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit markánsan romlónak, a következő egy évre vonatkozót kissé javulónak érzékelte.

Szerző

Brüsszel 515 milliárd forinttal "tartozik"

Jelenleg a magyar hatóságok által kiküldött, de az Európai Bizottság által még ki nem fizetett EU-támogatási számlák összértéke 1,66 milliárd euró, azaz mintegy 515 milliárd forint - jelezte a Portfolio érdeklődésére pénteken az Európai Bizottság illetékese.

Az Európai Bizottság által megküldött adatok szerint jelenleg 19,8 milliárd eurónál jár a hét évre járó regionális fejlesztési, kohéziós és szociális alapbeli kifizetések összértéke (79,5 százaléka a teljes keretnek), ami úgy jön össze, hogy 17,1 milliárd eurót tesznek ki a normál kifizetések, további 2,7 milliárd eurót pedig az előleg kifizetések.

A brüsszeli illetékes azt is elárulta, hogy mekkora az a fejlesztési számlaállomány, amelyet bár már megkaptak a magyar hatóságoktól, de a kifizetések megszakítása, felfüggesztése, vagy a kifizetésekkel járó munka időigényessége miatt még nem fizettek ki. Ez aktuálisan 1,66 milliárd eurót tesz ki, ami jelenlegi árfolyamon mintegy 515 milliárd forintot jelent. Június elején még 663 milliárd forintot tett ki az az összeg, amelyet Brüsszel nem fizetett ki nekünk az egyes Operatív Programokban meghozott megszakító, illetve felfüggesztő határozatok miatt.

Szerző

Balatoni halak napja, halak nélkül

Publikálás dátuma
2015.07.27. 07:20
FOTÓ: NÉPSZAVA
A balatoni halgazdálkodás összeomlásának veszélyére figyelmeztet az LMP a balatoni halak napján. Mióta a kormány betiltotta a halászatot, a tó körül nem lehet balatoni halat kapni, viszont semmi akadálya a betelepített busák túlszaporodásának – az ökopárt szerint sürgősen vissza kellene térni a fenntartható halgazdálkodási gyakorlathoz.

Az idei ünnepre komor árnyékot vet, hogy a balatoni hal mára ismeretlen fogalommá vált a tóparti vendéglátásban: mióta Fazekas Sándor agrárminiszter homályos lobbiérdekek miatt betiltotta a halászatot, a vendéglők nem juthatnak legálisan a tóból származó halakhoz, így kénytelenek hekkel, különféle fantázianeveken szereplő iszaplakó ázsiai pangasiussal és tápon nevelt tógazdasági pontyokkal kínálni a vendégeiket, ami a rendszerváltás utáni legsúlyosabb csapás a balatoni gasztroturizmusra.

A halászat felszámolása ugyanakkor azzal a káros környezeti következménnyel is járt, hogy megszűnt a betelepített, idegenhonos fajok, elsősorban az amur és busa fajok állományszabályozása is, aminek a gyászos konzekvenciáival – bűzlő haltetemek formájában – már a nyaralók is szembesülhettek.

Szerző