Előfizetés

"Czunyiné Bertalan Judit megbukott"

Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:11
Fotó:Népszava
Lemondásra és bocsánatkérésre szólítja fel a köznevelésért felelős államtitkárt a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Erőss Gábor, a párt oktatáspolitikusa közölte: Czunyiné Bertalan Judit megbukott. "A Fidesz-KDNP szolgákat akar, nem kiművelt emberfőket. Erről szól az egész centralizált közoktatás; meg a tankönyvpiac lenyúlásáról. Nem meglepő, hogy Hoffmann Rózsa utódja, Czunyiné Bertalan Judit a saját, plágium-botrányba keveredett barátnőjét nevezi ki igazgatónak egy budapesti, egy fideszes képviselőt pedig egy tatabányai gimnázium élére" - írta a politikus.

Mint ismert, az államtitkár egyetemi barátnőjét, Manolovitsné Erdőközi Orsolyát nevezte ki a budafoki Budai Nagy Antal gimnázium igazgatójának, a döntéssel az iskola tanárai, diákjai és szülői közössége sem értett egyet, szerintük Manolovitsné teljesen alkalmatlan az intézmény vezetésére. Az új igazgató azóta plágium-botrányba is keveredett, mint kiderült, igazgatói pályázatának egyes részletei egy az egyben megegyeznek egy másik iskolaigazgató korábbi pályázatával. A plagizálásról a gimnázium szülői közössége rántotta le a leplet. Az államtitkár Tatabányán is figyelmen kívül hagyja a tantestület és a diákönkormányzat véleményét, s egy helyi fideszes képviselőt ültetne a Bárdos László Gimnázium élére.

A botrányokkal mit sem törődve Czunyiné az Indexnek adott interjúban arról beszélt, egyetért azzal, hogy az iskolákban túl sok a felesleges tananyag, szerinte az órarendeket összeállítani "bűvészmutatvány", és vannak olyan intézmények, ahol a tanulnivaló kétharmadával sem végeznek tanév végére. Éppen ezért az államtitkár szerint változtatni kellene a két éve elfogadott Nemzeti alaptanterven. Kunhalmi Ágnes szerint azonban Czunyiné így lényegében elismerte, hogy megbukott a Fidesz oktatáspolitikája. Az MSZP budapesti elnöke úgy véli, a kormány vezetői "faarccal nyilatkozgatnak" a közoktatás továbbfejlesztéséről, miközben ötödik éve teszik tönkre a központosítás jegyében a magyar iskolarendszert. "A kormány egy dolgot tehet: befejezi saját ötleteinek erőltetését és bocsánatot kér az okozott károkért a gyerekektől, a szüleiktől és a tanáraiktól" - fogalmazott Kunhalmi.

Mol-INA-ügy - Hatályon kívül helyezték a Sanader-ítéletet

Hatályon kívül helyezte a horvát alkotmánybíróság az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet, amellyel a volt horvát kormányfőt jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében.

A horvát alkotmánybíróság honlapján hétfőn megjelent indoklás szerint a testület nem azt vizsgálta, hogy a volt horvát kormányfő bűnös-e háborús nyerészkedés és korrupció vádjában, hanem azt, hogy pere során sérültek-e alkotmányos jogai. A testület megállapította, hogy Sanader számára nem biztosították a méltányos eljáráshoz szükséges - törvény által előírt - feltételeket és jogi védelmet. Az ügyet visszautalták a zágrábi megyei bírósághoz.

Az alkotmánybíróság döntése nem jelenti azt, hogy Ivo Sanader elhagyhatja a börtönt, egy másik ügyben ugyanis vizsgálati fogságba helyezték, és nem jogerősen 9 év szabadságvesztésre ítélték.

A Mol Nyrt. a horvát alkotmánybíróság döntésének hétfői nyilvánosságra kerülése után az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: jóllehet a Mol soha nem volt részese a Sanader-perként ismert jogi eljárásnak, a társaság a döntés részleteinek teljes ismerete nélkül is üdvözli a horvát alkotmánybíróság határozatát.

Kövér László keresztszemes terítőt vásárolt (fotó!)

Publikálás dátuma
2015.07.27. 17:49
Az Országgyűlés elnöke dolgozószobájában fogadja a búcsúlátogatásra érkező Malay Mishrát, India távozó budapesti nagykövetét MTI
Kövér László, az Országgyűlés elnöke ma dolgozószobájában fogadta a részint bemutatkozó-, részint búcsúlátogatásra érkező nagyköveteket. 

A házelnököt felkereste Malay Mishrat, India távozó budapesti nagykövete,( ez látható a fenti felvételen) 

Tuan Csie-long, Kína új budapesti nagykövete,

MTI Fotó: Országgyűlés Sajtóirodája

MTI Fotó: Országgyűlés Sajtóirodája

valamint Verónica Chanin, Chile új budapesti nagykövete. 

MTI Fotó: Országgyűlés Sajtóirodája

MTI Fotó: Országgyűlés Sajtóirodája

És egy bónusz-fotó Kövér Lászlóról:  az Országgyűlés elnöke beregi keresztszemes kendőket vásárol a X. Paszabi szőttesnapokon 2015. július 25-én.

Ezt kérem, ni! MTI Fotó: Balázs Attila

Ezt kérem, ni! MTI Fotó: Balázs Attila