Előfizetés

Hungaroring - Ambíciózus tervek

ZS.J.K.
Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:56

Sokáig emlékezetes futammal mutattuk meg a világnak és Forma-1 urának, Bernie Ecclestone-nak: érdemes a Magyar Nagydíjat hosszú ideig bennhagyni a versenynaptárban. Anyagilag is nyereségesen jöttünk ki a versenyből a nézők számának emelkedésének köszönhetően, de a szerződéshosszabbításért a Hungaroring átépítésére van szükség. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Kívánni sem lehetett volna jobb 30. Magyar Nagydíjat. A jubileumi futammal ráadásul elmondhatjuk, hogy a Hungaroringen rendezték meg a kilencedik legtöbb Forma-1-es versenyt. Pontosabban csak egalizáltunk, beértük a Holland Nagydíjnak adott otthont a zandvoorti pályát. És hol van még a vége?... Három évvel ezelőtt született meg az a szerződés, amely szerint 2021-ig biztosan lesznek Forma-1-es futamok Mogyoródon, de a pálya felújítása esetén akár 2026-ig is rendezhetnénk versenyeket, tehát elképzelhető, hogy meg sem állunk a 41. Magyar Nagydíjig.

Az idei versenyhétvége ideálisra sikerült. Ahogy Gyulai Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgató mondta az M1 tegnap reggeli műsorában, arról csak az égiek tehettek, hogy ennyire izgalmas volt a Sebastian Vettel győzelmével záruló futam. Azonban a német turistákat – akik idén nem vehettek részt hazai nagydíjon – tudatosan csábították át a Hungaroringre, ahova hagyományosan rengeteg külföldi néző látogat ki: a szurkolók 83 százaléka kerül ki közülük. A viadal három napja alatt fejenként több mint 230 ezer forintot költöttek el Magyarországon.

"Az biztos, hogy gazdasági szempontból nem járunk rosszul" – mondta Gyulay Zsolt, aki hozzátette, hogy az évből 210-220 napot hasznosít a Hungaroring események lebonyolítására. A következő komoly rendezvény a szeptember 5. és 6. közötti kamion Európa-bajnoki forduló lesz, mely kategóriának 25 év elteltével ad újra otthont Mogyoród.

A tavalyi, 169 ezer fős össznézőszám nagyjából 10 százalékkal nőtt, péntektől vasárnapig 186 ezren voltak kíváncsiak Lewis Hamiltonék csatájára. Ennek köszönhetően nyereséges versenyhétvégét zártunk, melyből levonták a jogokért fizetendő 33 millió dollárt, melyet a Forma-1-et irányító cégcsoportok legfontosabb vezetőjének, Bernie Ecclestone-nak kellett hétfőig kifizetni. Még 2002-ben kötöttek a felek egy 10,3 millió dollárról szóló szerződést, mely évente 10 százalékkal emelkedik, így a jelenlegi kontraktus lejártáig 51 millióra mehet fel az ár.

Gyulai elmondása szerint gőzerővel dolgoznak a szerződéshosszabbításon, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pénteken átadta Ecclestone-nak a január óta készülő fejlesztési koncepciót, a magyar szándékot pedig szombaton Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági, vasárnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősítette. Ez lenne az első nagyobb átalakítás a Hungaroringen a több előzés érdekében, korábban 1989-ben vágtak le egy kanyart, 2003-ban pedig meghosszabbították a célegyenest és átépítettek két kanyart, tavaly a célegyenesre fordító kanyarív jelentős részét aszfaltozták újra. A pálya felújítása mellett átépítenék a tribünöket és az épületeket is.

Mexikó válogatottja nyerte az Arany-kupát

Mexikó hetedik alkalommal hódította el a közép-amerikai és karibi államok válogatottjainak kontinensbajnokságát, az Arany-kupát, miután 3-1-re verte Jamaicát. Mivel a sorozat elődjét három alkalommal nyerte meg a közép-amerikai csapat, így összességében már tizedszer bizonyult az észak- és közép-amerikai régió (CONCACAF) legjobbjának. Nagyon egyoldalú mérkőzést láthattak a szurkolók Philadelphiában, hiszen Guardado (31.), Manuel Corona (47.), valamint Peralta (61.) találatával már 3-0-ra vezetett Mexikó. 

Jamaica erejéből csak a szépítésre futotta Darren Mattocks révén. A diadal azt jelenti, hogy Mexikó akár indulhat a 2017-ben Moszkvában esedékes Konföderációs-kupán, amelyet a 2018-as vb főpróbájának is tartanak. Ehhez már "csak" az kell, hogy a közép-amerikai válogatott megnyerje az Egyesült Államok elleni rájátszást. A mexikói kapitány, Miguel Herrera csapata még ebben az évben megmérkőzik az Arany-kupát 2013-ban megnyerő Egyesült Államokkal.

Jamaica nem búslakodhat a döntőben elszenvedett vereség miatt, hiszen az elődöntőbeli 2-1-es győzelme az ötszörös győztes Egyesült Államokkal szemben igazi szenzációval ért fel. Az együttes ráadásul első karibi válogatottként játszott döntőt az Arany-kupán, korábbi legjobb eredménye egy harmadik hely volt 1993-ból. A Jamaica Observer azt közölte, hogy az 1998-as franciaországi labdarúgó világbajnokságra való kijutás mellett ez volt az ország labdarúgásának legnagyobb sikere. Jamaica a FIFA világranglistájának 76. helyén áll.

Brit oktatott a Touron

R.T.
Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:54
Froome végig egyenletes teljesítményt nyújtott a Touron FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BRYN LENNON
Chris Froome másodízben hódította el a legrangosabb országúti kerékpáros versenyt, a Tour de France-ot. Méghozzá nem akármilyen teljesítménnyel, hiszen a legjobb hegyi kerekesnek járó pöttyös trikó is az övé lett ugyanúgy, mint 2013-as győzelme alkalmával. Sokáig nem brit színekben versenyzett.

A sárga és a pöttyös trikót egyszerre csak a legnagyobbaknak sikerült megszereznie a Tour de France-on. Froome-on kívül ez csak az olasz Gino Bartalinak (1938, 1948), Fausto Coppinak (1949, 1952), a spanyol Federico Bahamontesnek (1959), a belga Sylvere Maesnek (1939) és a sportág legendájának, Eddy Merckx-nek (1969, 1970) sikerült. A kolumbiai Naira Quintana, a Giro d’Italia tavalyi kiírásának győztese, pályafutása során másodízben végzett a második helyen. A harmadik a spanyol Alejandro Valverde lett, akinek ez pályafutása legjobb eredménye.

Nagy-Britannia tehát újabb elsőséget mondhat magáénak a Tourok történetében, sokáig azonban távolról sem volt egyértelmű, hogy Froome melyik országot választja hazájának. A brit versenyző szülei britek voltak ugyan, ám Kenyába emigráltak, s fiuk már Nairobiban született 1985-ben. Először édesanyja vitte el egy kerékpárversenyre, amit meg is nyert. Ott találkozott először a profi kerekes David Kinjah-val, aki mentora és edzőpartnere lett.

Froome az általános iskolát Nairobiban végezte, ám 14 évesen Dél-Afrikába költözött, s beiratkozott egy johannesburgi iskolába. Úgy érezte, sok köze nincs Nagy-Britanniához, ezért dél-afrikai színekben kezdett versenyezni. Rendkívül tehetséges hegyi menőnek tartották. Az első komolyabb versenyén, 2006-ban, a melbourne-i Nemzetközösségi Játékokon, a 17. helyen végzett. 2006-ban már kenyai színekben versenyzett az országúti világbajnokságon, ám az egyéni időversenyen bukott.

2007 fontos év volt pályafutásában, hiszen megkapta első profi szerződését: a dél-afrikai Konica Minolta csapatánál szerepelhetett. Ekkor fel is hagyott egyetemi tanulmányaival. Első jelentősebb eredményét még ugyanebben az évben, május végén érte el, amikor megnyerte a japán körverseny hatodik szakaszát. Júniusban pedig Fokvárosban a második helyen végzett a B világbajnokságon. 2008-ban a szintén dél-afrikai UCI Professional Continental csapatához szerződött. Márciusban összetettben második lett a dél-afrikai Giro del Capo körversenyen.

Egyre acélosabb szereplésére felfigyelt az ismert brit kerékpáros edző, Rod Ellingworth is. Ő győzte meg Froome-ot arról, hogy britként versenyezzen. „Bár kenyai zászló alatt szerepeltem, valójában britnek éreztem magam.” – indokolta Froome akkori döntését.

Első profi győzelmét 2009-ben aratta: a dél-afrikai Durbanville-ben megnyerte a Giro del Capo második versenyét. Ugyanebben az évben pályafutása során első ízben próbálta ki magát a Giro d’Italián. Összetettben 36. lett, a fiatal kerekesek között viszont a hetedik legjobb eredményt mondhatta magáénak. 2009 szeptemberében bejelentették, hogy a brit Sky proficsapathoz szerződik. 2010 nagy részében gyógykezelésen kellett részt vennie: egy ritka trópusi betegséget diagnosztizáltak nála.

Az igazi áttörést a 2011-es év jelentette számára. Már svájci körversenyen a Tour de Romandie-n és a Vuelta Castillán is bekerült a legjobb 15 közé, a Vuelta Espanán azonban a 10. körben váratlanul az élre került. Később a második helyen végzett összetettben. Brit színekben versenyző kerekes még sosem szerepelt ennyire jól.

Trópusi betegsége 2012-ben is többször kísértette. Ugyanakkor csapata, a Sky bejelentette, indítja őt a Tour de France-on. Sokáig a szerencse sem segítette, bukások tarkították az első szakaszokat. Később azonban elképesztő akaraterőről tett tanúbizonyságot, s összetettben második lett honfitársa, Wiggins mögött. A brit kerékpáros sport történetének legnagyobb sikere volt ez: a Tour de France 109 éve alatt sosem volt példa arra, hogy a pódium első két helyén brit végezzen. A Vueltán már ő volt a Sky csapat első számú versenyzője. Összetettben negyedik lett, a versenyt Contador nyerte.

A 2013-as esztendő igazi sikerév lett Froome pályafutásában. Több kisebb versenyen vett részt az év első felében, a nagy attrakció azonban a Tour de France volt számára. Nagyon balszerencsésen indult a verseny, rögtön az első szakaszban bukott, de nem esett baja. Az első hegyi szakaszt megnyerte, amivel rögtön az élre is ugrott. A Tour során komoly gondot jelentett számára, hogy csapata egyszerűen nem tudta követni, nem volt képes kellő támogatást nyújtani számára. Az egyéni időversenyen második lett, amivel tovább növelte előnyét összetettben, s megőrizhette a sárga trikót.

Sőt, a 15. szakaszban ismét nyerni tudott. Messze megelőzte a nagy rivális Contadort. 2013. július 21-én aztán történelmet írt: megnyerte a Tourt, s ő lett a hegyek királya is. Ez a háromhetes verseny azért is volt különleges a kerékpársport történetében, mert az első Tour volt azután, hogy kiderült: doppingolt Lance Armstrong. Froome-ot 19 alkalomal vetették alá doppingtesztnek a Tour alatt.

A 2014-es év elején ismét megnyerte a Tour de Romandie-t. Címvédőként indulhatott Tour de France-on, a verseny azonban nem úgy sikerült, ahogyan remélte. Három nap alatt kétszer is bukott, így fel kellett adnia a versenyt. A végső győzelmet az olasz Vincenzo Nibali szerezte meg. A Vuelta Espanán javított, második helyen ért célba Contador mögött.

A 2015-ös első versenyén, a spanyolországi Ruta del Solon azonban sikerült visszavágnia Contadornak. A Tour de Romandie-t nem tudta sorozatban harmadszorra megnyerni, bronzérmes lett. Az év fénypontja azonban természetesen ezúttal is a „Tour” volt számára. Már az első héten az élre került, a második héten pedig a hegyi szakaszokon egyértelművé vált a fölénye, még ha az utolsó szakaszokon kezdett rajta kiütközni a fáradtság. Miguel Indurain, Marco Pantani után Chris Froome is a kerékpársport „királynőjének” tartott Tour de Franc történelmi alakjává vált.