Előfizetés

Iszapömlés - Módosítják a vádat a büntetőperben

Az ügyész, a védők és a vádlottak kérésére augusztus 17-ére elnapolták a vörösiszapömlés miatt indított büntetőügy tárgyalását, az ügyész ugyanis bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat - közölte a Veszprémi Törvényszék a honlapján.

A közlemény szerint a bíróság további szakértők meghallgatása után július 21-én befejezte a bizonyítási eljárást, ezután szeptember 17-ig - az ítélkezési szünet idejére is - minden munkanapra tárgyalást tűzött ki az ügy mielőbbi befejezése érdekében. "A bizonyítási eljárás befejezését követően azonban az ügyész bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat, s annak előkészítése végett a tárgyalás elnapolására tett indítványt. Ugyancsak a tárgyalás elnapolását kérték közös beadványukban a vádlottak és a védők a felkészülés érdekében" - írták.

Hozzátették, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tárgyaláson meghallgatott felszámolóbiztosa bejelentette, hogy a szeptember közepéig tartó folyamatos tárgyalások a csaknem ötszáz embert foglalkoztató társaság működését is veszélyeztetnék: azok "súlyos biztonsági kockázatot" jelentenének, hiszen a vádlottak közül többen is a cég felső vezetői. A törvényszék ezért a "társadalmi felelősségvállalás, illetve a fegyveregyenlőség és a tisztességes eljárás követelményeit szem előtt tartva" döntött a tárgyalás elnapolása mellett. A per az ügyész, illetve a védők és vádlottak által kérthez képest rövidebb idő múlva, augusztus 17-19-én folytatódik a vádmódosítással és a perbeszédekkel - közölte a törvényszék.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult. Az eredeti vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel.

Nem volt munkája, feleségét árulta

Publikálás dátuma
2015.07.28. 12:22
Illusztráció/Thinkstock
Vádat emeltek egy tatabányai férfival szemben, aki feleségét "futtatta", és kirabolta a nő egyik kuncsaftját.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleménye szerint a 38 éves férfinak nem volt munkája és jövedelme, ezért megbeszélte a feleségével, megélhetésüket abból fedezik, hogy a nő pénzért szexuális szolgáltatást nyújt férfiaknak a lakásukban. Az asszony ebből 2013 novembere és 2014 szeptembere között havonta 45 ezer-300 ezer forintot keresett, a pénzt átadta a férfinak, majd közösen elköltötték.

A feleség egyik ügyfele tavaly szeptemberben 15 ezer forintot fizetett, majd újabb szolgáltatást kért, de a nő ezt megtagadta, ezért a férfi ötezer forintot visszakövetelt. Ezt meghallva a férj bement a szobába, kezében egy viperával, és a sértettet fenyegette, aki félelmében átadott tízezer forintot.

A Tatabányai Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás és kerítés bűntette miatt emelt vádat a 38 éves férfival szemben. A járási ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő elkövetővel szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta - olvasható a közleményben.

Baleset kora reggel az M3-ason

Egy teherautó és két személyautó ütközött össze az M3-as autópályán Hatvannál, a Miskolc felé vezető oldalon keddre virradó éjszaka, a balesetben egy ember megsérült.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a balesetben megrongálódott a teherautó üzemanyagtartálya, abból még mindig szivárog az üzemanyag, de a műszaki mentést végző hatvani tűzoltóknak már sikerült mérsékelniük a szivárgást. Az autópálya érintett oldalát a mentés idejére lezárták.