Nyugdíj - Csak egy nyilvántartás

Publikálás dátuma
2015.07.29. 07:05
Titkos nyugdíjak FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A népszavazási kezdeményezések nem változtatnak azon, hogy az egyénileg nyilvántartott adatok alapján állapítják meg a nyugdíjakat. Az ennél egyesek szerint többet tudó egyéni nyugdíjszámlák lassan öt éve tartó kormányzati ígérgetése nem több szójátéknál – állítja a nyugdíjszakértő.

Hetek óta tart a vita a férfiak 40 év munka utáni nyugdíjazási lehetőségéről kezdeményezett népszavazásról, amelyhez már megkezdődött az aláírások gyűjtése - ezzel is magyarázható, hogy a közvélemény kissé megfeledkezett a másik, úgynevezett rendszerbontó népszavazási kezdeményezés nyugdíjakat érintő kérdései közül azokról, amelyek az egyéni nyugdíjszámlák tartalmát akarták rögzíteni. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ugyan csak a kötelező kamarai tagság eltörléséről, a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállításáról, a képviselők nyugdíjának átmeneti megvonásáról és a gyerekek ingyenes étkeztetéséről szóló kérdéseket engedte át, így július 18-tól ezek támogatására gyűjti az aláírásokat az Új Magyar Köztársaság szervezet, de nagyon tanulságos, ahogyan a nyugdíjrendszernek ehhez a technikai jellegű szeletéhez politikusok és szakértők viszonyultak az utóbbi öt évben.

Miközben 2010 októbere óta a kormány előbb nagy hangon, majd egyre visszafogottabban történelmi vívmányként próbálta eladni az egyéni nyugdíjszámlák bevezetését, a szakértők már akkor is „parasztvakításnak” tartották az ígéretet, ami csak arra kellett, hogy sok embert visszatereljenek az állami nyugdíjrendszerbe. A magán-nyugdíjpénztári befizetésekből elvett 3000 milliárd forint fejében hosszú ideig azzal hitegették az érintetteket, hogy már dolgoznak az egyéni számlavezetés szabályain, az alapvető kérdésre azonban nem tudtak válaszolni, hogy tudniillik mit tesznek azok korábbi nyugdíjpénztári befizetéseivel, akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, és teljes összegű nyugdíjra váltak jogosulttá. Az államosított magánnyugdíj milliárdok 2013 végére elfogytak, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumára mutogatott, majd tavaly novemberben - a közelmúltban lemondott - Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár már úgy fogalmazott: a kormány szerint most nem prioritás az egyéni nyugdíjszámla bevezetése.

Közben 2013 júliusában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatot írt ki az egyéni nyugdíjszámlák kialakítására, aminek beadási határideje többször módosult, de ma már lezárt pályázatként szerepel a kormány honlapján. (A tervekre vonatkozó kérdéseinket elküldtük a Miniszterelnökségnek, a válasz megérkezése után visszatérünk a pályázatra – a szerk.) 2013 januárjától ugyan mindenki megnézheti az adóhatóságtól átvett adatokat a befizetett nyugdíjjárulékáról, ha rendelkezik ügyfélkapus belépéssel, de ez nem ugyanaz, mint amiről korábban az ígéretek szóltak.

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója a Népszava érdeklődésére szakmailag és technikailag átgondolatlan és végrehajthatatlan ígérgetésnek nevezte a kormány beharangozott terveit. Alapjaiban azért, mert a végül bevezetett úgynevezett társadalombiztosítási egyéni számla pusztán a nyugdíjbiztosítás egyéni nyilvántartása, amely már hosszú ideje működik.

Barát Gábor tényként állítja, hogy 2012 előtt is létezett ilyen, tartalmazta a biztosított szolgálati idejét, a nyugdíj alapjául szolgáló keresetét, a levont nyugdíjjárulékot, és más fontos egyéni adatokat is (például a korkedvezményes időszakot). Az egyéni nyugdíjszámla tehát semmivel nem több, mint az egyéni nyilvántartás. Az említett adatokat már hosszú évek óta az adóhatósághoz kell bejelenteni, illetve bevallani, a NAV pedig továbbítja azokat a nyugdíjbiztosítás adatbázisába.

A szakértő úgy fogalmaz, az állami nyugdíjrendszerben akármilyen néven vezethetnek egyéni számlát, az a lényeg, hogy milyen adatokból állapítják meg a nyugdíj összegét. Most az elismert szolgálati időből és a nyugdíjjárulék köteles keresetből áll össze minden nyugdíjba vonuló juttatása. Az egyéni számlával kapcsolatos, nyugdíjrendszertől független lépéseket, az erre vonatkozó ígérgetéseket szójátéknak tartja Barát Gábor. Ezen az sem változtatott volna, ha a NVB útjára engedi az erről szóló népszavazási kérdéseket.

Témák
nyugdíj 40 év

Orbán újra sakktáblája fölé hajol

Publikálás dátuma
2015.07.29. 07:00
Jó móka lehet a kormányfő és első számú beosztottja számára a „bizonyítványosztás” FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
"Ebben a témában az eddigi nyilatkozatokhoz képest újabb bejelenteni valónk pillanatnyilag nincsen. Szíves türelmét kérem" - válaszolta lapunknak Havasi Bertalan. Arról faggattuk (volna) a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, hogy néhány hete sajtóhír volt, "a július 21-i kormányülésen értékeli Orbán Viktor a minisztereinek a munkáját". Ezt mondta legalábbis a humán csúcstárcát irányító Balog Zoltán egy háttérbeszélgetésen, miután a miniszterelnök is beszélt a Napi Gazdaságnak adott interjúban arról, hogy egyetlen minisztere leváltását sem érzi időszerűnek, az államtitkárok között viszont lesznek cserék a harmadik Orbán-kormány első évfordulója után. Ám a múlt keddi, Lázár János által tartott kormányinfón nem esett szó a "bizonyítványosztásról", noha elvileg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, pontosabban annak a stratégiai államtitkársága végezte el az értékelés előkészítését, jelentés formájában.

Mindezek miatt azt kérdeztük Orbán sajtófőnökétől, meg tudja-e erősíteni, hogy a múlt keddi kormányülésen a miniszterelnök már értékelte a kabinet tagjainak elmúlt éves teljesítményét, vagy ez esetleg elmaradt a bevándorlóellenes intézkedéscsomag sürgős tárgyalása miatt. Arról is információt kértünk Havasitól, hogy ha elmaradt a "bizonyítványosztás", akkor a kormányfő mikor tervezi bepótolni azt, és sor kerül-e erre az értékelésre a Fidesz szeptemberi évadnyitó frakcióülése előtt. Szerettünk volna választ kapni arra is, hogy a miniszterelnöki értékelésnek volt, van, vagy lesz-e valamiféle következménye, s ha igen, mikor. Rákérdeztünk, hogy tervez-e a kormányfő kormányátalakítást, s hogy várható-e miniszteri vagy államtitkári szintet érintő változás a következő hónapokban.

Mindezekről azonban, mint a válaszból kitűnik, egyelőre nem kaphat felvilágosítást a nyilvánosság, noha hónapok óta többször is fölmerült már, hogy Orbán átalakítja kormányát. Az idézett interjúban ugyan csak államtitkári szintről beszélt a kormányfő, ám az ebben leginkább érintettnek vélt emberi erőforrás tárca vezetője pár hete azt is mondta, ő nem cserélne vezetőket a hozzá tartozó öt területen. Hasonlóképp bizonytalan a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetésének sorsa is, nem is feltétlenül Varga Mihály miniszter személye vált kérdésessé, hanem - mint megírtuk - Tállai András utódlása, ha a jelenlegi parlamenti államtitkár valóban az adóhatóság vezetői székét foglalja majd el.

Az Index magas rangú kormányzati forrása szerint ráadásul teljesen helytálló volt a Napi Gazdaság április végi értesülése, miszerint a Kiss Szilárd-ügy és a tárca sorozatos botrányai után megingott Fazekas Sándor bársonyszéke és Orbán le akarta váltani a vidékfejlesztési minisztert, s nem más mentette őt meg, mint "az ellenzék meg a folyamatosan a minisztériumról cikkező sajtó". Miután ugyanis kiderült, hogy a vidékfejlesztési tárcának 410 millió forintja tűnt el a brókerbotrányban a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, nem hagyhatták, hogy bárki is belebukjon az ügybe, és így felelősnek tűnjön.

De "más alapon" is bekövetkezhetnek változások a kormányban, hiszen a Vs.hu néhány hete pontos információkat szerzett arról, hogy Lázár irányításával a korábban a Századvégnél dolgozó Kern Tamás stratégiai helyettes államtitkár milyen "teljesítményjelentést" készít Orbánnak a kabinet tagjairól. A portál szerint a minisztériumi munkát objektív mérőszámok alapján - többek között a sajtószereplést, az elvégzett munka hatékonyságát, a "politikai termékfejlesztésben" elért eredményeket elemezve - értékelik ki egy jelentésben. A dokumentum állítólag kiterjed a Fidesz-frakció politikai teljesítményére is, ami azért is érdekes, mert Rogán Antal frakcióvezető ősztől a kormányfő kabinetfőnöke lehet.

Mindezek nyomán Orbán elvileg már a múlt héten számot vetett a kabinet eddigi teljesítményével, s elvárásokat fogalmazott meg minisztereinek. A korábbi sajtóhírek szerint a tárcavezetőknek és az államtitkároknak a kormányfői javallatok alapján az augusztus 19-i kormányülésre kell majd a területükről szóló intézkedési tervet elkészíteniük. Vélhetően - s ez tűnik ki Havasi válaszából is - a kormányfő csak ezek után hoz majd végleges döntést.

Szerző
Témák
államtitkárok

Szerda délelőttig nem lesz gáz Nagykovácsiban

Várhatóan szerda délelőttig szünetel a gázszolgáltatás egész Nagykovácsiban - közölte kedd este a katasztrófavédelem.

Korábbi tájékoztatásuk szerint a Pest megyei településen, az Ady Endre utcában egy munkagép átszakított egy vezetéket. A környék több lakóházát kiürítették, a helyszínt a tűzoltók biztosították.

Szerző