Orbán újra sakktáblája fölé hajol

Publikálás dátuma
2015.07.29. 07:00
Jó móka lehet a kormányfő és első számú beosztottja számára a „bizonyítványosztás” FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
"Ebben a témában az eddigi nyilatkozatokhoz képest újabb bejelenteni valónk pillanatnyilag nincsen. Szíves türelmét kérem" - válaszolta lapunknak Havasi Bertalan. Arról faggattuk (volna) a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, hogy néhány hete sajtóhír volt, "a július 21-i kormányülésen értékeli Orbán Viktor a minisztereinek a munkáját". Ezt mondta legalábbis a humán csúcstárcát irányító Balog Zoltán egy háttérbeszélgetésen, miután a miniszterelnök is beszélt a Napi Gazdaságnak adott interjúban arról, hogy egyetlen minisztere leváltását sem érzi időszerűnek, az államtitkárok között viszont lesznek cserék a harmadik Orbán-kormány első évfordulója után. Ám a múlt keddi, Lázár János által tartott kormányinfón nem esett szó a "bizonyítványosztásról", noha elvileg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, pontosabban annak a stratégiai államtitkársága végezte el az értékelés előkészítését, jelentés formájában.

Mindezek miatt azt kérdeztük Orbán sajtófőnökétől, meg tudja-e erősíteni, hogy a múlt keddi kormányülésen a miniszterelnök már értékelte a kabinet tagjainak elmúlt éves teljesítményét, vagy ez esetleg elmaradt a bevándorlóellenes intézkedéscsomag sürgős tárgyalása miatt. Arról is információt kértünk Havasitól, hogy ha elmaradt a "bizonyítványosztás", akkor a kormányfő mikor tervezi bepótolni azt, és sor kerül-e erre az értékelésre a Fidesz szeptemberi évadnyitó frakcióülése előtt. Szerettünk volna választ kapni arra is, hogy a miniszterelnöki értékelésnek volt, van, vagy lesz-e valamiféle következménye, s ha igen, mikor. Rákérdeztünk, hogy tervez-e a kormányfő kormányátalakítást, s hogy várható-e miniszteri vagy államtitkári szintet érintő változás a következő hónapokban.

Mindezekről azonban, mint a válaszból kitűnik, egyelőre nem kaphat felvilágosítást a nyilvánosság, noha hónapok óta többször is fölmerült már, hogy Orbán átalakítja kormányát. Az idézett interjúban ugyan csak államtitkári szintről beszélt a kormányfő, ám az ebben leginkább érintettnek vélt emberi erőforrás tárca vezetője pár hete azt is mondta, ő nem cserélne vezetőket a hozzá tartozó öt területen. Hasonlóképp bizonytalan a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetésének sorsa is, nem is feltétlenül Varga Mihály miniszter személye vált kérdésessé, hanem - mint megírtuk - Tállai András utódlása, ha a jelenlegi parlamenti államtitkár valóban az adóhatóság vezetői székét foglalja majd el.

Az Index magas rangú kormányzati forrása szerint ráadásul teljesen helytálló volt a Napi Gazdaság április végi értesülése, miszerint a Kiss Szilárd-ügy és a tárca sorozatos botrányai után megingott Fazekas Sándor bársonyszéke és Orbán le akarta váltani a vidékfejlesztési minisztert, s nem más mentette őt meg, mint "az ellenzék meg a folyamatosan a minisztériumról cikkező sajtó". Miután ugyanis kiderült, hogy a vidékfejlesztési tárcának 410 millió forintja tűnt el a brókerbotrányban a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, nem hagyhatták, hogy bárki is belebukjon az ügybe, és így felelősnek tűnjön.

De "más alapon" is bekövetkezhetnek változások a kormányban, hiszen a Vs.hu néhány hete pontos információkat szerzett arról, hogy Lázár irányításával a korábban a Századvégnél dolgozó Kern Tamás stratégiai helyettes államtitkár milyen "teljesítményjelentést" készít Orbánnak a kabinet tagjairól. A portál szerint a minisztériumi munkát objektív mérőszámok alapján - többek között a sajtószereplést, az elvégzett munka hatékonyságát, a "politikai termékfejlesztésben" elért eredményeket elemezve - értékelik ki egy jelentésben. A dokumentum állítólag kiterjed a Fidesz-frakció politikai teljesítményére is, ami azért is érdekes, mert Rogán Antal frakcióvezető ősztől a kormányfő kabinetfőnöke lehet.

Mindezek nyomán Orbán elvileg már a múlt héten számot vetett a kabinet eddigi teljesítményével, s elvárásokat fogalmazott meg minisztereinek. A korábbi sajtóhírek szerint a tárcavezetőknek és az államtitkároknak a kormányfői javallatok alapján az augusztus 19-i kormányülésre kell majd a területükről szóló intézkedési tervet elkészíteniük. Vélhetően - s ez tűnik ki Havasi válaszából is - a kormányfő csak ezek után hoz majd végleges döntést.

Szerző
Témák
államtitkárok

Szerda délelőttig nem lesz gáz Nagykovácsiban

Várhatóan szerda délelőttig szünetel a gázszolgáltatás egész Nagykovácsiban - közölte kedd este a katasztrófavédelem.

Korábbi tájékoztatásuk szerint a Pest megyei településen, az Ady Endre utcában egy munkagép átszakított egy vezetéket. A környék több lakóházát kiürítették, a helyszínt a tűzoltók biztosították.

Szerző

Új miniszteri biztosok az Emminél

Két új miniszteri biztost nevezett ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - olvasható a Hivatalos Értesítő kedden megjelent számában.

Miniszteri biztos lett - december 31-éig - Gyetvai Árpád, aki a PPP-konstrukcióban megvalósult felsőoktatási létesítmények kiváltásával kapcsolatos feladatokért felelős. A biztosnak javaslatot kell tennie a beruházások kiváltási sorrendjére, az egyes intézmények ingatlan- és vagyongazdálkodásának racionalizálására, valamint a felszabaduló ingatlanok hasznosítására.

Maruzsa Zoltán 2016. január 16-áig miniszteri biztosként felel - egyebek mellett - az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. feladatainak az Oktatási Hivatalba (OH) történő átvételéért, valamint az OH új szervezeti, működési rendjének átalakításával, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet feladatkörének áttekintésével és működésének átalakításával kapcsolatos teendőkért.

Szerző