Előfizetés

Elutasította Washington Snowden elnöki kegyelmét

Elutasította kedden a Fehér Ház azt a két éve elindított petíciót, amelynek aláírói azt kezdeményezték, hogy részesüljön elnöki kegyelemben Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus, aki leleplezte a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát.

Lisa Monaco, Barack Obama elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója a csaknem 168 ezer aláírást tartalmazó petícióra adott írásos válaszában azt állította, hogy a tikos anyagoknak az NSA volt szerződéses alkalmazottja általi ellopása "veszélyes döntés" volt, amely "súlyos következményekkel járt" az Egyesült Államok, valamint az ország védelmezőinek biztonsága szempontjából. Monaco kifogásolta, hogy Snowden nem próbálta meg konstruktívan kezelni az általa észlelt problémákat.

Edward Snowden kultikus alakká vált a polgári szabadságjogok számos védelmezőjének szemében, akik azt állítják, hogy a lelkiismereti okokból végrehajtott kiszivárogtatásai miatt az informatikust inkább ünnepelni, mintsem üldözni kellene. A kormány és a szövetségi törvényhozás tagjainak többsége azonban azon az állásponton van, hogy Snowdennek, aki törvényt sértett, valószínűleg kockára téve az ország biztonságát is, az NSA-ben a belső lehetőségekkel élve kellett volna kifejeznie aggályait a kormányzati megfigyelési gépezet kiterjedtségével kapcsolatban.

Lisa Monaco leszögezte, hogy Snowdennek haza kell térnie az Egyesült Államokba, hogy ott esküdtszék ítélkezhessen felette, nem pedig "egy tekintélyelvű rendszer fedezékébe kell bújnia". 

"Ő most éppen menekül tetteinek következményei elől" - írta a fehér házi tanácsadó.

Az amerikai elnöki hivatal rendszerint reagálni szokott azokra a petíciókra, amelyek 100 ezernél több támogatóval rendelkeznek.

Lövöldözés Barcelonában - Több ember megsérült

Az első hírek szerint több ember megsérült, amikor két fegyveres tüzet nyitott a barcelonai Silken Hotelnél kedden délután. A támadók elmenekültek, a rendőrök keresik őket – olvasható az El País angol nyelvű oldalán. A szálloda egy népszerű sétálóutcánál van. A sérültek állapotáról biztosat egyelőre nem tudni - írja a HVG. 

A szálloda a La Rambla sétálóutcába torkolló szűk utcában található, a környék a Barcelonába látogató turisták kedvelt célpontja. Egyes források szerint a Silken Hotelben lőttek rá a vendégekre, máshol azt írják, hogy az utcán, a szálloda előtt dördültek el lövések.

A lövöldözés után a támadók elmenekültek, az utcán lévő turisták között pánik tört ki. 

A hatóságok átnézik a biztonsági kamerák felvételeit, hogy feltérképezzék, kik léphettek be a lövöldözés előtt a Silken Hotelbe - írják az El País oldalán. A támadókat keresik. Elképzelhető, hogy nemcsak ketten voltak, hanem lehettek társaik is.

A sérültek állapotról egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást. A La Vanguardia című lap úgy tudja, hogy egy ember súlyosan megsérült. Az El País ugyancsak egy súlyos sérültről tud, valamint egy másik személyről, akit megkéseltek.

Az El Mundo szerint a lövöldözés előtt a támadók megpróbáltak kirabolni egy turistát. Más források úgy értesültek, hogy a két fegyveres összeveszett egymással, ezután robbant ki a lövöldözés.

Nem tudnak magyar sérültről
Szabó Ferenc konzul közölte: nincs arra vonatkozó információ, hogy magyar sérültje lenne a lövöldözésnek.
A barcelonai magyar konzul elmondta: az eddigi információk szerint egyetlen ember támadt rá két másikra a belváros egyik legfrekventáltabb részén. A helyi hatóságok kizárták, hogy terrorcselekmény állna a támadás hátterében - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy valószínűbbnek tartják: leszámolás történhetett. 

Tűzvész - Sokan bent égtek egy bútorgyárban - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.07.28. 18:25
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Huszonötre emelkedett az egyiptomi bútorgyárban kedden kiütött tűz halálos áldozatainak száma - jelentette az egyiptomi egészségügyi minisztérium.

A tűzvész a Kairótól északkeletre fekvő el-Obúr településhez tartozó iparterületen történt. Biztonsági források szerint a gyár dolgozói az épület liftjében egy tűzhelyet szállítottak, amikor annak egy, vagy több gázpalackja tüzet fogott, majd felrobbant. 
    

Az is kiderült, hogy az Al-Helu nevű, lakás- és irodabútorokat gyártó üzemben évek óta megfelelő működési és biztonsági engedély nélkül folyik a munka. Ezen hiányosság pótlását a gyár tulajdonosai többszöri bírósági felszólítás - a legutóbbi áprilisban történt - ellenére sem tették meg.

A balesetben huszonkét ember sérült meg, akik közül tizenkilencen már elhagyhatták a kórházat, három ember azonban továbbra is ápolásra szorul - közölte az egészségügyi tárca szóvivője a CBC egyiptomi székhelyű hírtelevízióval.

Facebook közösségi portálon terjedő fényképek tanúsága szerint az 1500 négyzetméter alapterületű, kétszintes épület teljesen kiégett.

A CBC helyszíni tudósításából kiderült, hogy a helyszínre sietett húsz tűzoltóautó legénységének a lángokat ugyan néhány óra küzdelem árán sikerült eloltaniuk, az épületben izzó parázs elleni harc azonban folytatódik.