Előfizetés

Újabb Főgáz-zsákmány

Publikálás dátuma
2015.07.29. 07:21
Fotó: Népszava
A Főgáz Zrt. adott be ajánlatot a határidőig arra a nyilvános felhívásra, amelyet a Tigáz Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztóinak ellátására írt ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A hivatal közölte, hogy a jogszabályban rögzített öt munkanapon belül értékeli a pályázatot. A hivatal eljárása során a felhasználók folyamatos ellátását tartja szem előtt - szögezték le a közleményben. A tendert június 30-án írták ki, 20 munkanapos határidővel.

Pozitív döntés esetén a Főgáz lesz Magyarország egyedüli földgáz egyetemes szolgáltatója - jelezte a közleményben Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, amelyhez a Főgáz is tartozik.

A Főgáz emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban három társaság is kérte földgázszolgáltatói engedélye visszavonását a MEKH-től, így szükségessé vált a gázhasználók további ellátásának biztosítása. A MEKH korábban már a GDF Suez és az E.ON összesen 1,3 millió ügyfélének ellátására jelölte ki a Főgázt, a mostani, pozitív döntés esetén ügyfeleinek száma 3,3 millióra bővülhet a közeljövőben - fűzték hozzá. Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe.

Szakemberek szerint a pályázat csak formaság, hiszen a kormány rezsicsökkentési politikája miatt a lakossági gázszolgáltatás évi több tízmilliárdos veszteséget okozott a korábbi szolgáltatóknak, ezért adták vissza az "ipart", és jelentkezett csak az állami cég.

Kapcsolódó
Ügyfelet igen, tartozást nem vesz át a Főgáz

A festmény vásárlásokat magyarázza az MNB-alelnök

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban is vásárolt műkincseket - a többi közt erről beszélt Gerhardt Ferenc a köztévében kedd este.

"Ha valaki bejön" a Magyar Nemzeti Bankba, ott Mednyánszky képeket, Paál László, Aba-Novák festményeket is látni fog, a klasszikus magyar festészet számos alkotása található a jegybankban - mondta a jegybank alelnöke.

Kifejtette: ezek a képek a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában vannak, mint ahogy a most megvásárolt festmények is az MNB tulajdonát képezik, ezek a műkincsek akkor kerülnek közgyűjteményekbe, ha az MNB ott letétbe helyezi őket. Ez egyben felelet arra a "kimondott, ki nem mondott vádra" is, hogy úgynevezett monetáris finanszírozást végez a Magyar Nemzeti Bank, amikor ezeket a festményeket megveszi, "ez nem így van" - tette hozzá. 

Gerhardt Ferenc azzal kapcsolatban beszélt a jegybank műkincsvásárlásairól, hogy a magyar gyűjteménygyarapítás történetében is kiemelkedő mértékben, összesen csaknem 8,7 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat az elmúlt másfél évben a Magyar Nemzeti Bank. 

Tízmilliárdokat osztott szét a kormány

Publikálás dátuma
2015.07.28. 16:13
Fotó: Thinkstok
A múlt évi költségvetés kötelezettségvállalással terhelt maradványainak, illetve a kötelezettségvállalással terhelt, de időközben meghiúsulás miatt kötelezettségvállalással nem terheltté vált költségvetési maradványok felhasználásáról döntött a kormány - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványokból az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 212 millió, a Miniszterelnökség 4,1 milliárd, a Földművelésügyi Minisztérium 3,3 milliárd, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 758 millió, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma 39,9 milliárd forint - változatlan célú - további felhasználását engedélyezte a kormány.

A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány összege 56,7 milliárd forint. Ebből a Nemzetgazdasági Minisztériumra jut a legnagyobb összeg, 15,5 milliárd forint. Ebből 9 milliárd - további intézkedésig - nem használható fel, a maradék visszamaradhat a tárcánál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 12,1 milliárdból 5 milliárdot használhat fel. A Földművelésügyi Minisztérium 6,8 milliárd forintos maradványából pedig 2,5 milliárd forint használható fel. 

A bíróságok a maguk 2,2 milliárdos maradványából semennyit, míg az ügyészségek az 1,2 milliárdból 25 millió forintot használhatnak fel.