Előfizetés

A festmény vásárlásokat magyarázza az MNB-alelnök

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban is vásárolt műkincseket - a többi közt erről beszélt Gerhardt Ferenc a köztévében kedd este.

"Ha valaki bejön" a Magyar Nemzeti Bankba, ott Mednyánszky képeket, Paál László, Aba-Novák festményeket is látni fog, a klasszikus magyar festészet számos alkotása található a jegybankban - mondta a jegybank alelnöke.

Kifejtette: ezek a képek a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában vannak, mint ahogy a most megvásárolt festmények is az MNB tulajdonát képezik, ezek a műkincsek akkor kerülnek közgyűjteményekbe, ha az MNB ott letétbe helyezi őket. Ez egyben felelet arra a "kimondott, ki nem mondott vádra" is, hogy úgynevezett monetáris finanszírozást végez a Magyar Nemzeti Bank, amikor ezeket a festményeket megveszi, "ez nem így van" - tette hozzá. 

Gerhardt Ferenc azzal kapcsolatban beszélt a jegybank műkincsvásárlásairól, hogy a magyar gyűjteménygyarapítás történetében is kiemelkedő mértékben, összesen csaknem 8,7 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat az elmúlt másfél évben a Magyar Nemzeti Bank. 

Tízmilliárdokat osztott szét a kormány

Publikálás dátuma
2015.07.28. 16:13
Fotó: Thinkstok
A múlt évi költségvetés kötelezettségvállalással terhelt maradványainak, illetve a kötelezettségvállalással terhelt, de időközben meghiúsulás miatt kötelezettségvállalással nem terheltté vált költségvetési maradványok felhasználásáról döntött a kormány - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványokból az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 212 millió, a Miniszterelnökség 4,1 milliárd, a Földművelésügyi Minisztérium 3,3 milliárd, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 758 millió, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma 39,9 milliárd forint - változatlan célú - további felhasználását engedélyezte a kormány.

A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány összege 56,7 milliárd forint. Ebből a Nemzetgazdasági Minisztériumra jut a legnagyobb összeg, 15,5 milliárd forint. Ebből 9 milliárd - további intézkedésig - nem használható fel, a maradék visszamaradhat a tárcánál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 12,1 milliárdból 5 milliárdot használhat fel. A Földművelésügyi Minisztérium 6,8 milliárd forintos maradványából pedig 2,5 milliárd forint használható fel. 

A bíróságok a maguk 2,2 milliárdos maradványából semennyit, míg az ügyészségek az 1,2 milliárdból 25 millió forintot használhatnak fel.

Fogy a magyarok bizalma - Európa optimista

Publikálás dátuma
2015.07.28. 14:33
Illusztráció/Thinkstock
Magyarországon a fogyasztói bizalom indexe az első negyedévhez képest két ponttal, 55 pontra csökkent a második negyedévben - közölte a Nielsen.

A piackutató társaság felmérése arra is rámutatott, hogy mindeközben az index Európában 2 ponttal, 79 pontra emelkedett. Magyarországon a három összetevő közül 19 százalékról 17 százalékra csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik az árakat és pénzügyi lehetőségeiket megfelelőnek tartják vásárláshoz.

A válaszadók mindössze 22 százaléka derűlátó saját pénzügyi helyzete szempontjából, ami egy százalékkal kevesebb az első negyedéves aránynál. Változatlanul 13 százalék maradt azon válaszadók aránya, akik jónak látják a munkahelyi kilátásokat a következő egy évben.

A jelentés szerint Európa országainak többségében optimistábbak a fogyasztók, a régióban Ukrajna érte el a legnagyobb növekedést, 7 ponttal, bizalmi indexe 48 pontra emelkedett egyik negyedévről a másikra, azonban ez így is a világon a második legalacsonyabb. Hat ponttal növekedett Dánia, Oroszország és Franciaország, majd öt-öttel Csehország és Spanyolország. Görögországban 12 ponttal, 53 pontra csökkent az index, ami a legnagyobb arányú visszaesés a Nielsen által vizsgált 60 ország között.

Globális összehasonlításban továbbra is India vezet 131-es indexszel, 100 pont feletti értéket ért el Kína is, aminek magyarázata, hogy ott egyre inkább költenének a fogyasztók, különösen a kevésbé fejlett városokban és az ország mezőgazdasági vidékein, egyes régiókban pedig a magasabb jövedelmek mellett az e-kereskedelem terjedése ösztönzi a háztartások fogyasztását - olvasható az összefoglalóban.

Mindeközben többek között Ázsia-Óceánia tíz országában, az USA-ban, Latin-Amerikában és Brazíliában is mínuszt mértek. A Nielsen több mint 30 ezer internet-felhasználó megkérdezésével, 2015. május 11. és 29. között vizsgálta világszerte fogyasztói hangulatot.