Moszkva fellép a „külföldi ügynökök” ellen

Beszünteti működését a csecsenföldi kínzásellenes bizottság, amely a jövő héttől megszűnik – közölte elnöke, Igor Kaljapin, Moszkvában. Az ok – mint mondta – nagyon egyszerű. A szervezet ugyanis egy orosz törvény miatt „külföldi ügynöknek” minősül. 

Az orosz törvényhozás, a duma 2012-ben tette kötelezővé a részben vagy teljes egészében külföldről finanszírozott szervezetek számára, hogy „külföldi ügynökként” regisztrálják magukat. Ez nagyon jelentősen megnehezítette munkájukat. A kínzásellenes bizottság, amely a csecsenföldi áldozatoknak próbáltsegítséget nyújtani, ez alá esett, mivel költségvetésének felét külföldről biztosítja.

Kaljapin elfogadhatatlannak nevezte a szervezet megbélyegzését, s azt közölte, hogy más néven folytatják majd a munkát. A munkatársak pedig csak orosz pénzből dolgoznak, hogy ne minősítsék őket „külföldi ügynököknek”. Az orosz törvények értelmében nemkívánatosnak minősíthetnek külföldi nem kormányzati szervezeteket is. Így történt ez kedden a Nemzetközi Demokrácia Alapítvánnyal (NED) is, amely az Egyesült Államok kongresszusától kapja a támogatást. Az ügyészség indoklása szerint a NED „veszélyt jelent a törvényes rendre”.

Szerző
2015.07.29 12:24

Tűz ütött ki egy pszichiátrián Horvátországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:37

Fotó: Youtube/
Többen égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kerültek kórházba.
Tűz ütött ki péntek délután a Fiumétól (Rijeka) nem messze lévő Lopaca pszichiátrián. Egy ember meghalt és többen megsérültek – közölte az MTI összefoglalója szerint a megyei rendőrség. A tüzet ötven tűzoltó oltotta, a betegeket és a személyzetet kimentették az épületből. A sérültek többségét égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vitték kórházba, hogy mennyire súlyos az állapotuk, még nem lehet tudni. A tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen, a második és a harmadik emeletet érte el, és a negyedik emeletre is kezdett átterjedni. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
2018.08.17 21:37
Frissítve: 2018.08.17 22:22

Késsel támadtak Gábor Zsazsa özvegyére

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:06
Frederic von Anhalt
Fotó: AFP/ FREDERIC J. BROWN
Frederic von Anhalt herceg karja megsérült, a rendőrség nyomoz az ügyben.
Késsel támadtak Santa Monicában Frederic von Anhalt hercegre, Gábor Zsazsa özvegyére. A férfinak a karja sérült meg – derül ki a vaaju.com beszámolójából. Frederic von Anhalt azt mondta, épp a strandon volt, amikor hátulról meglökte, majd megszúrták a karját. Az elkövetők elhagyták a helyszínt, ő pedig levette a pólóját, azt kötözte a sebre. Ezt követően kórházba ment, ahol összevarrták a 3,5 centiméteres sebet, most antibiotikumot kell szednie. A rendőrség nyomoz az ügyben.
2018.08.17 21:06
Frissítve: 2018.08.17 21:06