Előfizetés

Moszkva fellép a „külföldi ügynökök” ellen

Beszünteti működését a csecsenföldi kínzásellenes bizottság, amely a jövő héttől megszűnik – közölte elnöke, Igor Kaljapin, Moszkvában. Az ok – mint mondta – nagyon egyszerű. A szervezet ugyanis egy orosz törvény miatt „külföldi ügynöknek” minősül. 

Az orosz törvényhozás, a duma 2012-ben tette kötelezővé a részben vagy teljes egészében külföldről finanszírozott szervezetek számára, hogy „külföldi ügynökként” regisztrálják magukat. Ez nagyon jelentősen megnehezítette munkájukat. A kínzásellenes bizottság, amely a csecsenföldi áldozatoknak próbáltsegítséget nyújtani, ez alá esett, mivel költségvetésének felét külföldről biztosítja.

Kaljapin elfogadhatatlannak nevezte a szervezet megbélyegzését, s azt közölte, hogy más néven folytatják majd a munkát. A munkatársak pedig csak orosz pénzből dolgoznak, hogy ne minősítsék őket „külföldi ügynököknek”. Az orosz törvények értelmében nemkívánatosnak minősíthetnek külföldi nem kormányzati szervezeteket is. Így történt ez kedden a Nemzetközi Demokrácia Alapítvánnyal (NED) is, amely az Egyesült Államok kongresszusától kapja a támogatást. Az ügyészség indoklása szerint a NED „veszélyt jelent a törvényes rendre”.

Terrortámadást hiúsítottak meg Floridában

Az amerikai biztonsági erők feltehetően terrortámadást akadályoztak meg Floridában.

Az Iszlám Állam (IS) egy híve Florida partjainál akart terrortámadást végrehajtani. A Szövetsségi Nyomozó Iroda (FBI) már áprilisban felfigyelt a 23 éves fiatalemberre, mert a közösségi oldalakon szélsőséges gondolatokat osztott meg, s az IS-t népszerűsítette. A washingtoni igazságügyi minisztérium közlése szerint a férfi egy hátizsákba szögbombát rejtett, amelyet Key Westben az egyik strandon akarta elrejteni, majd később távirányítással a levegőbe repíteni. Két gépfegyvert is vásárolt, s kézigránátokra is szert akart tenni.

Egy másik IS-hívet 15 éves börtönbüntetésre ítéltek Georgia államban. A férfi több mint egy év óta akart csatlakozni a terrorszervezethez. Tavaly októberben az atlantai repülőtéren vették őrizetbe.

Halálos baleset - Részeg rendőrtiszt hagyta cserben barátját

Az eset tavaly augusztusban történt, de most emeltek vádat azzal a rendőrrel szemben, aki barátjával édesanyjának sátai házánál építkezett, a munka után italoztak, később beültek a terepjárójába, hogy a közeli erdőbe induljanak.

Az autót vezető ittas rendőrtiszt az erdőben nem a látási és terepviszonyoknak megfelelően közlekedett - vagyis "relatív" gyorshajtott - a gépkocsi pedig egy hegygerincről a meredek partoldalon lefelé haladva felborult, többször átfordult, majd a hegyoldal aljában állt meg. A rendőrtiszt 30 éves barátja kirepült a jobb oldali ajtó ablakkeretén át, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt, életét az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg. 

A rendőrtiszt - bár ezt a balesetet követő állapota lehetővé tette volna - az összetört autó mellett néhány méterre fekvő és még életjeleket adó barátját a sötétben nem kereste meg, hanem segítségnyújtás nélkül gyalogosan sátai lakására indult, ahonnan órákkal később volt felesége értesítette a mentőket. 

Az ügyészség "halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt" emelt vádat a rendőrtiszt ellen, akinek szolgálati jogviszonya időközben megszűnt.