Meghalt Demján "agytröszt-partnere", a leggazdagabb lengyel

Jan Kulczyk lengyel nagyvállalkozó hatvanöt éves korában szerdára virradó éjjel egy bécsi kórházban halt meg. 

A hírt a sajtóval az elhunyt cége, a Kulczyk Holding SA közölte, amely szerint a nagyvállalkozó halálát egy műtétet követő komplikációk okozták. Az 1950-ben az északnyugat-lengyelországi Bydgoszczban született Kulczykot az amerikai Forbes magazin 2013-ban a világ leggazdagabb embereinek listáján a 384. helyre tette. 2002 óta Kulczyk vezeti a leggazdagabb lengyelek listáját, vagyonát a Wprost című lengyel folyóirat idén 15,1 milliárd zlotyra (mintegy 4 milliárd amerikai dollárra) becsülte.

Kulczyk jogot végzett a poznani egyetemen, majd ugyanott külkereskedelmet tanult a Gazdasági Akadémián. Doktori fokozatot szerzett nemzetközi jogból. A külföldön a legtevékenyebb lengyel vállalkozóként számon tartott, Európán kívül Afrikában és Dél-Amerikában is aktív Kulczyk 1981-ben alapította meg első cégét, a külkereskedelemmel foglalkozó Interkulpolt. 1988-ban a Volkswagen első lengyelországi üzlethálózatát hozta létre.

1991-ben alapította meg - a többek között az energiaiparban tevékeny Kulczyk Investment House csoport részét alkotó - Kulczyk Holding céget. A londoni tőzsdén is jegyzett Ophir Energy cége Afrikában tengeri szénhidrogén-kitermeléssel foglalkozik. Emellett Kulczyk több mint 2 milliárd dollár befektetéssel a Pilsner Urquell, Grolsch tulajdonosának, a SAB Millernek is részvényese volt. 2011-ben létrehozta a varsói székhelyű CEED Institute-ot – a Kelet- és Közép-Európa gazdasági kérdéseivel foglalkozó agytrösztöt -, amelynek programtanácsában Magyarországot Demján Sándor nagyvállalkozó képviseli. Társalapítója volt a rangos Lengyel Üzleti Tanácsnak.

A hazájában ritkán tartózkodó Kulczyk előszeretettel fogadta barátait a világ 40. legnagyobb, 120 millió dollárt érő jachtján. Szponzorálta egyebek között Lengyelország leghíresebb zarándokhelye, a czestochowai pálos kolostor felújítását, valamint a tavaly ősszel Varsóban megnyílt Lengyelországi Zsidók Történeti Múzeumának létrehozását.

Szerző

Hoppál Péter szerint a kultúrára elköltött pénz sosem lehet sok

Publikálás dátuma
2015.07.29. 09:34
Hoppál Péter államtitkár Fotó: Vajda József, Népszava
Vélhetőleg, valamennyi, a kultúra területén működő és kínzó, a működést alapjaiban veszélyeztető forráshiánnyal küszködő művész hallja örömmel a kultúráért felelős államtitkár szavait, miszerint: sosem lehet túl sok a kultúrára elköltött állami pénz. 

Üröm lehet az örömben, hogy  Hoppál Péter ezt most leginkább az Eiffel-csarnok felújításával kapcsolatban mondta, bár a kultúráért felelős államtitkár a 14,5 milliárd forint állami támogatással megvalósuló projekttel kapcsolatban azt is hozzátette: örömmel tölti el, hogy az elmúlt öt esztendőben fel tudták újítani a fővárosi Zeneakadémiát, a "porladó" Pesti Vigadót vagy a Várkert Bazárt.

"Méltó és illő, hogy előre haladjunk a XXI. századi kor igényei szerint az infrastruktúra fejlesztésében" - jelentette ki Hoppál Péter.

Ahogy a Népszava is megírta, a kormány döntése értelmében a mintegy 14,5 milliárd forint értékben megújuló Kőbányai úti Eiffel-csarnok a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhely- és raktárháza lesz.

Szerző

Vizsgálódik az ÁNTSZ a Nyugatinál

Publikálás dátuma
2015.07.29. 09:19
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A népegészségügyi szakemberek továbbra is kint vannak a fővárosi Nyugati pályaudvarnál, ahonnan kedd éjjel több mint ötven külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával. A fővárosi és Pest megyei tisztifőorvos elmondta: még az éjszaka elvégezték a fertőtlenítést, de továbbra is a helyszínen vannak, felügyelik a további takarítási munkálatokat, és higiénés felvilágosítást tartanak a menekülteknek, valamint a környék vendéglátóhelyein is.

Kedd este kaptak jelzést a mentőszolgálattól arról, hogy a Nyugati pályaudvarnál hasmenéses megbetegedések fordultak elő a menekültek körében. Az eset kivizsgálását azonnal megkezdték, és megtették a szükséges intézkedéseket.

A főorvos tájékoztatása szerint azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen fertőzésről van szó, de  a tapasztalthoz hasonló megbetegedések megfelelő higiéniai körülmények között elkerülhetők, például, ha van lehetőség a kézmosásra. A budapesti Egyesített Szent László és Szent István Kórházban egy terhes nőt és egy ötnapos csecsemőt kiszáradás veszélye miatt kellett ellátni. További megbetegedésről a népegészségügyi szervnek nincs tudomása.

A Migration Aid nevű civil kezdeményezés szerda hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedden késő este ismeretlen fertőzés miatt több menedékkérőt kórházba vittek a Nyugati pályaudvarról.  A civil önkéntesek hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak, ezek tagjait a mentőszolgálat kórházba vitte a Budapesti Közlekedési Központ bevonásával, busszal.

Szerző
Frissítve: 2015.07.29. 15:36