Közmunkásokat toboroznak a vasfüggöny építésére

Publikálás dátuma
2015.07.30. 18:04

Kerítésépítésre hívtak be a megyeházára 490 munkanélkülit csütörtökön, az eligazítást azonnali orvosi vizsgálat követte - írja a delmagyar.hu. Aki egészségileg alkalmas arra, hogy a szerb-magyar határzárnál dolgozzon, annak tehát vállalnia kell a munkát, különben elesik a havi 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól.

Csongrád megye szerte 490 regisztrált munkanélkülinek küldtek ki az elmúlt napokban levelet, hogy csütörtökön 9 órától fél órás turnusokban jelenjenek meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályán a szegedi megyeházán. Az értesítésben csak az állt, hogy képzettségüknek megfelelő munkát sikerült találni nekik. Az értesítettek kizárólag férfiak voltak, akik a megyeházán szembesültek azzal, hogy munkájukra a 175 kilométer hosszú, magyar-szerb határon jövő hétfőtől épülő kerítésnél van szükség - írja a lap.

Ha valaki alkalmassága ellenére nem vállalja el a munkát a határzárnál, kizárják a rendszerből, és a jövőben a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is elesik. A munkakeresők személyes adatalapjuk kitöltése után a megyeháza Csongrád termében kaptak bővebb tájékoztatót a Magyar Honvédség embereitől a határzárnál végzendő munkájukról. Az eligazítás után a megyeháza lépcsőjének fordulójánál szekrényelemekből kialakított rögtönzött orvosi szobába kellett menniük, ahol átestek a munkavállaláshoz szükséges egészségügyi vizsgálaton. Megmérték a vérnyomásukat, vizsgálták a látásukat is.

A tájékoztatón részt vevők elmondták a lapnak, hogy munkájukra november végéig számítanak, holott Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnap kijelentette: a teljes határzárnak augusztus 31-ére állnia kell.

Időközben az MTI is közölte a hírtMórahalmon és Szegeden megkezdődött a közfoglalkoztatottak toborzása az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez. Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője azt mondta, az építéshez kapcsolódó közfoglalkoztatási program országos mintaprogramként indul. A programról szerdán és csütörtökön tartott előadásokra azok kaptak értesítőt, akik regisztrált munkanélküliek, de jelenleg nem vesznek részt semmilyen közfoglalkoztatásban. A résztvevőket arról tájékoztatták a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. munkatársai, hogy elsősorban segédmunkásként fogják alkalmazni a közfoglalkoztatottakat, de olyan emberekre is szükség volna, akik kisgépkezelői vizsgával rendelkeznek. 

Első körben a közvetlen határ menti, mórahalmi és szegedi járásokban élők kaptak értesítőt, de a szükséges létszám biztosítása érdekében a toborzás a határtól 50 kilométer távolságra eső járásokra is kiterjeszthető. A munka napi 8 órában - ebbe az utazás is beleszámít -, két műszakban folyik majd. A közfoglalkoztatottak elsősorban egyszerű, képzettséget nem igénylő feladatokat fognak elvégezni: növényzetet irtanak, talajmunkákat végeznek, ahol szükséges, ott fásszárú növényzetet vágnak ki, határnyiladékot tisztítanak, anyagot mozgatnak. A munka irányítását a HM EI Zrt. munkatársai végzik.

Az ideiglenes határzár építésében részt vevő munkások - honvédségi dolgozók, közfoglalkoztatottak - a foglalkoztatás időtartama alatt napi kétszeri étkezést kapnak, amelyet a Magyar Honvédség biztosít számukra térítési díj nélkül. Szintén ingyen szállítják a közfoglalkoztatottakat a munkavégzés helyszínére, és munkaruhát, védőeszközt, védőitalt is biztosítanak számukra. Az ideiglenes mechanikai határzár építésénél 215 Csongrád megyei közfoglalkoztatottra számítanak - tudatta a kommunikációs vezető.

"Menekültvadászokat" jelent fel a TASZ
A TASZ egy olyan facebookozó miatt tett feljelentést, aki felhívásában azt írta ki a közösségi oldalra: "Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!". A kommentekből elég egyértelműen kiderül a szerveződő csoportok célja: "Navégre megyünk és kinyírunk párat! Viszem az arzenált meg pár géppuskást..." - írja egyikük, mire a felhívást kitévő felhasználó azt írja, hogy "senki ne hozzon fegyvert, azért ülni szerintem senki nem akar. Majd rögtönzünk", valamint: "Nyugi ez csak egyelőre annyi lesz, hogy tudják azt hogy innen minél hamarabb menjenek el és vissza ne jöjjenek! Ha ez nem elég jön másodjára a fegyveres bevetés!" - szól a nyílt fenyegetés a közösségi oldalon.

 

Korábban írtuk: Vágóhíd lesz a kerítés, erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában egy kerítésépítő szakember beszélt. Gaál Csaba, akinek cége több száz kilométernyi kerítést épített az autópályák mentén, azt mondta, lehetetlen megépíteni augusztus végéig a kerítést, az eredeti november végi határidő reálisabb.

A kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet - erről a kormányszóvivő számolt be az M1 csatornán szerdán, a kormányülés után. Kovács Zoltán elmondta: így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt az idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére. 

Szerző
Frissítve: 2015.07.30. 19:07

A Fidesz veszélyesebb, mint a Jobbik

Publikálás dátuma
2015.07.30. 17:48
Tusnádfűrdői főszereplők: centrumban a kormányfő FOTÓ: ORBÁN VIKTOR/FACEBOOK
Kemény elemzést jelentetett meg a brit The Guardian online hasábjain a radikalizmuskutató holland Cas Mudde professzor. Mudde 25 éve kíséri figyelemmel a szélsőséges politikai mozgalmakat Európában. Jelenleg az amerikai University of Georgia tanáraként kutatja az extrém politikai alakulatokat, korábban tanított az edinburgh-i egyetemen is, egy időben a budapesti Central European University vendégelőadójaként is tartott órákat.

Cas Mudde professzor a brit The Guardian online hasábjain távlatosabb jelenségek megértéséhez használja fel a magyar jobboldal előretörését - ismerteti a cikket a 444.hu. A professzor megállapítja, hogy a berlini fal leomlása óta megsokasodtak a radikális politikai pártok az európai kontinensen. Mudde ennek ellenére úgy véli, hogy a média még így is túl sokat foglalkozik a térnyerésükkel. A szélsőjobb előrenyomulása figyelemre méltó, de nem annyira releváns, amennyire a szenzációt kergető mainstream média beállítja – írja a holland professzor.

A magyar politikai eseményeket követő nemzetközi sajtó például roppant mód kedveli a Jobbikhoz kötődő “fotogén” akciókat, eközben azonban nem vettek tudomást arról, hogy a mainstream politikai közbeszéd önmagában is extrémizálódott. Orbán Viktor kormánya erre az egyik legjobb példa: a halálbüntetés visszaállításával, bevándorlóknak szánt munkatáborokkal és ehhez hasonló szélsőséges ötletekkel sorozza a nemzetközi közvéleményt, miközben belföldön társadalmi konzultációnak álcázott, bűnbakképző propagandát folytat.

Mudde szerint, valójában teljesen mindegy, hogy Orbánt valami újszerű ideológia, vagy a puszta politikai opportunizmus hajtja a Jobbik kiszorításának irányába. A végeredmény a lényeg, az, hogy a Fidesz mára egy olyan párt lett, amelyet a nacionalizmus, a tekintélyelvűség és a populizmus egyvelege tart egyben. Mindaz, amivel a radikális jobboldali ideológiákat jellemezni szokás. Mudde idézi Orbán kijelentéseit arról, hogy ő valójában 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni, és a magyarságot nem állampolgári alapon, hanem egyfajta “etnikai” dimenzióban közelíti meg, amit jól mutat a kettős állampolgárság intézményének bevezetése is.

A Charlie Hebdo-t ért támadás után Orbán, szembemenve a nyugati vezetők többségével, akik a sajtószabadság védelmében szólaltak fel, bevándorlóellenes kampányba kezdett, ami a mai napig kitart. Ennek a propagandának hallhattuk legújabb fejezetét Tusványoson, ahol az európai értékek eltűnésétől féltette az európai közösséget, amelyet meg kell tartani az európaiak számára: Európát meg kell őrizni Európának, Magyarországot Magyarországnak. Mudde egyértelműen arra utal, hogy Orbán Európára (és azon belül Magyarországra is) egyfajta etnikai közösségként tekint. A hétvégi szavakat Enoch Powell 1968-as beszédénél is durvábbnak tartja.

Powell konzervatív politikus volt, aki ”Rivers of blood” (Vérfolyam) címen elhíresült beszédével került be az angol történelemkönyvekbe. A képviselő annak idején a gazdasági bevándorlás elharapózása és az anti-diszkriminációs törvények elfogadására reagálva arról beszélt, hogy a migrációval a “fehérek feketékké váltak”, sokan idegenként érzik magukat saját hazájukban és hamarosan nem lehet majd megkülönböztetni egymástól az őshonosokat és a a betolakodókat. A nagy különbség, mondja Mudde, hogy míg Powell kinyilatkozását óriási botrány és lemondás követte, addig Orbán beszédét Európa agyonhallgatja, pedig Powellel ellentétben Orbán teljhatalmú vezető egy uniós országban, aki – miközben az “európai értékek” féltéséről beszél – szervezett propagandával, szándékosan szítja a hangulatot a bevándorlók ellen, kerítést építtet a szerb-magyar határon, hogy megállítsa az illegális migránsokat.

Mudde az Európai Uniót kárhoztatja amiatt, hogy a közösség csupán egyes elemeiben kritizálja az orbáni hatalomgyakorlást, és nem vesz tudomást magáról az illiberális államról. A szélsőjobboldali mozgalmak kisebb fenyegetést jelentenek az európai közösségre, mint a mainstream szintre emelt kirekesztő politika. Míg az antirasszisták és baloldali pártok a széleken küzdenek a radikalizmussal, az közben egyre mélyebbre rágja magát az EU szívében - írja Mudde professzor.

Szerző
Témák
Tusnádfürdő

Feljelenthették Toroczkait a Facebook-posztja miatt

Publikálás dátuma
2015.07.30. 17:38
Toroczkai Ásotthalom helységtáblája előtt. Forrás: Facebook
Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László a menekültek ellen bevethető fegyverről posztolt egy videót Facebook-oldalára, a vs.hu szerint feljelentés született az ügyben.

„Most, hogy végre elkezdődött itt Ásotthalomnál (is) a fizikai határzár építése, íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót” – írta a Facebookon pár napja Toroczkai László, kiemelve, hogy a mellékelt videón látható fegyvert gyerekek ellen is be lehet vetni.

A posztot százan osztották meg, és több százan lájkolták. A vs.hu azt írja, hogy a bejegyzés, illetve az alatta lévő kommentek miatt közösség elleni uszítás gyanújával bejelentést tettek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen.

Korábban írtuk: A Jobbik az utóbbi hónapokban előretört, mára ráadásul több mint húsz települést jobbikos, vagy általuk támogatott polgármester vezet. Szakértők szerint kormánypárt népszerűtlensége mellett a demokratikus ellenzék szervezetlensége is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szélsőjobboldal ilyen mértékben megerősödjön. A "cigánybűnözés" megfékezésére a legtöbb jobbikos vezetésű településen önkormányzati rendvédelmi szervezetek alakultak. Tiszavasvárin 2011-ben állt fel a csendőrség, Ásotthalom polgárőrsége 2014-ben elnyerte az "év polgárőrsége" címet - Toroczkai László polgármester tavaly kezdett el fegyveres mezőőrséget szervezni a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásából. Ózdon pedig lovas és quados járőrök ellenőrzik a peremkerületeket.

Szerző