Előfizetés

Elmarad a bankok összeolvadása

Publikálás dátuma
2015.07.31. 07:20
Fotó: Népszava
Az immár véglegesen állami tulajdonba került Budapest Banknál nem terveznek olyan átalakításokat, mint amelyek a veszteségeket felhalmozó és csődveszélybe sodródott MKB esetében szükségessé váltak – tudta meg a Napi Gazdaság. Úgy tűnik, az állam végképp letett az MKB és Budapest Bank összevonásáról. Ez utóbbi jelenleg még a régi tulajdonos, a GE Capital alatt is jól működő menedzsmenttel dolgozik, és a hírek szerint a bevált csapaton nem is kívánnak változtatni. Egyelőre. 

A Miniszterelnökség közlése szerint a Budapest Bank egy jól szervezett, tőkeerős és eredményes pénzintézet. A nemrég lezárult 700 millió dolláros állami felvásásárlást követően jelenleg a pénzintézet átadás-átvételével kapcsolatos folyamatok zajlanak.

Balog Ádám, egykori jegybanki alelnök, most MKB elnök-vezérigazgató a napokban már a bank értékesítéséről beszélt, így a fúziónak akkor lenne értelme, ha az új tulajdonos majd a Budapest Bankot is megvenné. Annak eladásáról azonban még eddig szó sem esett.

A szakember korábbi nyilatkozatában, még a jegybank alelnökeként úgy vélte, hogy ha a tulajdonos is úgy gondolja, egy összeolvadásról körülbelül jövőre születhetne döntés és több éves folyamatban tudná azt elképzelni. A Budapest Bank esetében az új tulajdonos - az MFB érdekeltségébe tartozó Corvinus Befektetési Zrt. - jelenleg a pénzügyi szolgáltatások és termékek körének bővítésére koncentrál.

Kapcsolódó
Állami kézbe került a Budapest Bank

Adócsalásnak minősül a Penny új ötlete

Publikálás dátuma
2015.07.31. 07:16
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Jelenlegi formájában adócsalásként értelmezi az adóhatóság a Penny Market vásárlás mellett készpénzfelvételt lehetővé tevő "cash back" szolgáltatását. A bank ugyanis nem tudja megkülönböztetni a vásárlást a pénzfelvételtől, így nem tudja a 6 ezrelékes tranzakciós illetéket és pénzfelvételi extradíjat számlázni. Ez lényegében véve azt jelenti, hogy a mostani formájában a kártyákat kibocsátó bankok - ha nem is szánt szándékkal - de adót csalnak.

A Penny Market akciós újságjában is hirdeti, hogy háromezer forint feletti kártyás vásárlás esetén legfeljebb 20 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nyújt. Ezzel viszont az a probléma, hogy bár az üzletlánc pontosan el tudja különíteni a vásárlástól a készpénzfelvételt, a bank erre nem képes, egyetlen, vásárlási tranzakcióként jelenik meg a levont összeg. Így a készpénzfelvétel után a bank nem fizeti meg a tranzakciós illetéket. Eközben a bank a készpénzfelvételi limitet vagy a hitelkártyás készpénzfelvétel extradíját sem tudja kiszámlázni.

Úgy néz ki, a Penny a szolgáltatással alaposan meglepte a bankokat. Az OTP az origo.hu kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy mint a Penny Market Kft. kártyaelfogadó bankja, vizsgálja a Penny Market Kft. szolgáltatását, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel, végső álláspontjukról pedig később adnak tájékoztatást. A Magyar Nemzeti Bank viszont megengedő volt azzal kapcsolatban, hogy engedélyköteles pénzforgalmi szolgáltatás-e, azt írták, sem a kereskedőnek, sem a bankkártyát elfogadó pénzforgalmi szolgáltatónak nem szükséges ehhez külön engedélyt kérni – írja a hír24.

A bankok azonban megüthetik a bokájukat, ha a boltok informatikai hiányosságai miatt nem láthatják, hogy egy adott tranzakcióból mekkora volt a vásárlás összege és milyen összegű készpénzfelvétel történt. Feltételezhető, hogy emiatt utólag büntetésekkel megtoldva, magasabb illetéket rónának ki rájuk és még intézményesített adócsalás gyanújába is keveredhetnek.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint rendkívül vonzó az ötlet, s úgy véli lenne igény a jogilag megalapozott szolgáltatásra. A Penny még a pénzkezelést és szállítást is részben megspórolhatja azzal, hogy a pénztárban felgyülemlett bankjegyeket a vásárlóknak adja ki. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy Magyarországon adócsalásgyanús az, ami Európa több országában mindennapos: az, hogy a bankkártyás vásárlásnál a boltok kasszáinál készpénzt is fel lehet venni – írja e heti számában a HVG.

A NAV  újabb kérdéseket vet fel
  • Ha a cash back tényleg készpénzfelvételnek minősül, és nem kártyás vásárlásnak, akkor a Penny miért is ne szedhetne ATM-használati díjat azoktól a bankoktól, akiknek az ügyfelei készpénzt vesznek fel a pénztáraknál? Egy normál ATM-es készpénzfelvételnél ugyanis a kártyát kibocsátó bank fizet díjat az ATM-et üzemeltető banknak
  • A másik kérdés pedig, hogy ez a készpénzfelvétel beleszámít-e az ügyfelek által igényelhető havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételbe, vagy sem?
Forrás: portfolio.huA Quaestor-ügy: állami lepel

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2015.07.31. 07:00
A brókerbotrányok tele vannak homályos részletekkel, úgy tetszik, senkinek sem érdeke a tisztánlátás FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Quaestor-botrány folytatódik: a Cégközlönyben megjelent közlemény szerint a fiktív és valós kötvények kibocsátóját, a Quaestor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Kft-t hivatalosan is végelszámolják. Ennek az a furcsasága, hogy a végelszámolás megindításáról a kft. tulajdonosainak kellett taggyűlésen egyhangúlag dönteni, márpedig Tarsoly Csaba és felesége hónapok óta előzetes letartóztatásban van. A brókercég károsultjai attól félnek, hogy, ha a Hrurira megszűnik, akkor nem lesz kit perelniük.

Folyamatosan fizeti a Befektetővédelmi Alap (Beva) a sohasem volt Quaestor-kötvények után a kártalanítást. Mindez azonban nem vigasz azoknak, akik a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjától (QKKA) várnak pénzt a valódi kötvényeik után. A fordított kárpótlás mellett az is legalább ekkora felháborodást keltett, hogy a kötvények kibocsátója, a Quaestor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nél még 2015. július 9-én végelszámolás indult. Vagyis nem csődeljárás indul a Hrurira ellen, és nem is felszámolás, ami során a hitelezők hozzájuthatnának bizonyos adatokhoz, és érvényesíthetnék anyagi követeléseiket - mondta lapunknak Kálmán-Pikó István, aki Quaestor-károsultak szószólója.

Álláspontja szerint végelszámolást akkor szoktak kérni, ha egy cégnek nincsenek a tőkéjét meghaladó tartozásai, nem kell felszámolóbiztos, egyszerűen a tulajdonosok felosztják a vagyont maguk között, és megszüntetik a cég működését. Egy ilyen végelszámolás akkor logikus, ha egy cég főtevékenysége megszűnik, mást nem tervez végezni, adósságai nincsenek. Az is érdekes, hogy egy kft. végelszámolásáról kizárólag a cég taggyűlése dönthet, a tulajdonosok egyhangú szavazatával, márpedig Tarsoly Csaba és felesége előzetes letartóztatásban van. A végelszámolás hátránya az is, hogy ha az eljárás eredményesen lezajlik, akkor cég eltűnik, így nem lesz kit perelni. Vagyis állami segédlettel elrejtik Tarsoly Csabáék üzelmeit - mondta Kálmán-Pikó István.

Egy, az ügyet jól ismerő kártérítésekben járatos jogász szerint azonban a Hrurirának meglehet a szükséges tőkéje, mivel az idén áprilisi úgynevezett Quaestor-törvényt követően, a károsultak közvetlenül a QKKA-hoz fordultak kártérítésért, így a Hrurira tőkéje megmaradhatott, de erről teljes bizonyosságot csak a társaság vagyonmérlegéből lehetne szerezni.

A Quaestor-károsultak fiktív kötvényesei akár örülhetnének is, ugyanis a Beva tegnapi tájékoztatása szerint e hét elejéig összesen 15 ezer Quaestor-ügyfél több mint 41 milliárd forint kártalanítást vett fel az OTP Bank fiókhálózatában, és eddig összesen 25 ezer befektető mintegy 70 milliárd forint kártalanítási összege érkezett meg a legnagyobb lakossági pénzintézethez, részükre a pénzkifizetés folyamatosan megtörténik.

Jövő hétfőtől egyébként újabb ügyfelek részére történnek meg kifizetések, míg a többiek kérelmét a hiányzó adatok pótlása után bírálják el. Ezzel a jogosnak nyilvánított 32 ezer Quaestor-kötvényes károsult 78 százaléka már felveheti a pénzét a bankfiókokban. Emellett megkezdődött a mintegy 300 jogi személy kártalanítása is. A tőkepiaci törvény ugyanakkor kizárja a kártalanítottak köréből a helyi önkormányzatokat és az intézményi befektetőket, így többek között a győri önkormányzat is futhat az egymilliárd forintja után.

A Quaestor-kártalanítás lassan félig kész, a Buda-Cash-székháznál viszont nincs mozgás FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A Quaestor-kártalanítás lassan félig kész, a Buda-Cash-székháznál viszont nincs mozgás FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A másik botrányos cég, a Buda-Cash kártalanítása ugyan régebbi, de a Beva arról tájékoztatta lapunkat, hogy az érdemi elbírálást akkor tudják megkezdeni, ha a felszámolótól megkapja a kártalanítás megállapításához szükséges adatokat. (A Beva kártalanítási kötelezettségének összege a kiadható vagyontól függ, de erről még nincs információ. A meglévő vagyon kiadása után még mindig megmaradó hiány lesz a Beva által nyújtandó kártalanítás alapja. Konkrét határidőt azonban senki sem tudott mondani.