Előfizetés

Agyonlőtte húgát egy pisztollyal játszó kisfiú

Washingtonban agyonlőtte hároméves húgát egy hétéves fiú, aki a lakásban talált pisztollyal játszott - közölte csütörtökön internetes kiadásában a The Washington Post.

A szerda este történt tragédia során a lapnak név nélkül nyilatkozó szomszédok szerint kétszer sült el a fegyver. A lakásban egy háromgyerekes család élt, a gyerekek 10, 7 és 3 évesek voltak. A rendőrség egyelőre vizsgálja a baleset körülményeit.

Új csatornánál a Top Gear híres műsorvezetői

Az Amazon cégcsoport online műsorszolgáltatójánál folytatja a világ egyik legsikeresebb, százmilliók által nézett autós műsora, a BBC által gyártott és forgalmazott Top Gear egykori stábja.

Jeremy Clarksont, a Top Gear világhírű előző műsorvezetőjét tavasszal menesztették, miután tettleg bántalmazta a program egyik producerét. Clarkson nélkül nem vállalta a folytatást a Top Gear másik két frontembere, James May és Richard Hammond sem.

A trió már korábban jelezte, hogy máshol és más címmel, de újrakezdi az autós showműsort - a Top Gear cím a BBC tulajdona -, de a rajongók eddig csak találgathatták, hogy hol és mikor láthatják viszont kedvenc programjukat. Az Amazon európai igazgatója, Jay Marine csütörtökön bejelentette, hogy Clarkson és két kollégája a cég online műsorszolgáltatójánál, az Amazon Prime-nál folytatja, és az első sorozat 2016-ban indul. A cím egyelőre nem ismeretes.

A BBC csütörtöki elemzése szerint Clarkson és stábja okos döntést hozott, az Amazonnak ugyanis nem kell figyelembe vennie az autóipari hirdetők részéről esetleg megnyilvánuló nyomást, másrészt a csapat így megkerülheti azt a szerződési kitételt, amely előírta, hogy ha a BBC-nél megszűnik alkalmazásuk, más nagy-britanniai székhelyű hagyományos műsorszóró céghez két évig nem szegődhetnek el. Mindemellett a stáb már bizonyított az online műsorszolgáltatási műfajban, mégpedig a BBC iPlayer nevű internetes műsorvisszajátszó felületén, amelyen tavaly a 20 legnézettebb program közül nyolc a Top Gear egy-egy epizódja volt.

Az 54 éves Clarksont - aki 2002 óta vezette és tette globális bombasikerré a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - azért menesztette a BBC, mert a műsorvezető egy elmérgesedett vita végén orrba vágta a 36 éves Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. Clarkson azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában.

Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározták, és hetente 350 millióan nézték. Forgalmazása a BBC-nek becslések szerint évi 50 millió font (22 milliárd forint) bevételt hozott. Clarksonéknak egykori munkaadójuk támaszt majd konkurenciát jelent, a Top Gear ugyanis jövőre szintén újraindul. Az új frontember Chris Evans, a BBC veterán rádiós és televíziós műsorvezetője lesz, és a stábban állítólag helyet kap Jenson Button Forma 1-es autóversenyző is.

Korrupció-gyanú: Kizárták a pártból a volt alelnököt

Kizárták a Kínai Kommunista Pártból Kuo Po-hsziungot, a Központi Katonai Bizottság volt alelnökét, mert kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják - erről a párt központi bizottságának politikai bizottsága döntött csütörtökön.

Miután meghallgatták az eddig lefolytatott vizsgálat eredményeiről szóló jelentést, egyúttal arról is határoztak, hogy a gyanút megalapozó bizonyítékokat átadják a katonai ügyészségnek, hogy az a törvényeknek megfelelően járjon el. A nyomozás során megállapították, hogy a 73 éves, nem oly régen még vezető katonapolitikus, aki beosztásánál fogva a párt politikai bizottságának is tagja volt, visszaélt a beosztásával, előléptetésekhez és egyéb kedvezményekhez juttatott másokat pénzért cserébe. Az ellenszolgáltatást személyesen és családtagjai révén fogadta el.

A döntést egy nappal a kínai Népi Felszabadító Hadsereg alapításának 88. évfordulója előtt hozták nyilvánosságra. Kuo ellen április elején indult meg a párt fegyelmi vizsgálata. Több mint fél évszázada volt a párt tagja. A korrupció elleni harc során indított eljárásokban érintettek között jelenleg Kuo a legmagasabb beosztású katona. A kínai hadsereg márciusban több mint tucatnyi magas beosztású, korrupcióval gyanúsított tábornok nevét szerepeltető listát tett közzé, köztük volt Kuo fia is.

A South China Morning Post című hongkongi lap pénteki online kiadásában idézett szakértő szerint Kuo Po-hsziung határozott és kemény hangú elítélése a pártvezetés részéről Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár eltökéltségét fejezi ki és azt sugallja, hogy a büntetés alól senki nem vonhatja ki magát. Ezzel Hszi tovább növelheti, illetve megszilárdíthatja személyes presztízsét a hadseregen belül és ez segítheti a további reformok végrehajtatásában - véli a szakértő, Liang Kuo-liang.