Lépésről lépésre a csőd felé

Extrém hír: minap egy rokkantnyugdíjas nagyatádi férfi – akinek korábban volt már érsebészeti műtétje -, újabb erős fájdalmai miatt nem tudta kivárni a csupán hetek múlva esedékes ultrahang-vizsgálatot, inkább otthon, mondhatni házilagos kivitelezésben megoperálta a lábát, és sikerült eltávolítania azt a vérrögöt, aminek esetleges „elindulásától” tartott. Szakértő orvosok persze mindenkit óva intenek a hasonló, sajátkezű akcióktól, minthogy kifejezetten életveszélyesek.

Arra azonban senki nem tud választ adni, mit tehet a társadalombiztosítás „alanya”, ha okkal érzi úgy, hogy nem tanácsos viszonylag egyszerű, de adott esetben mégis sürgősségi ellátást igénylő bajával hetekig vagy akár hónapokig várnia az akárcsak ambuláns műtétre. Természetesen kiléphet a rendszerből - vagyis elvégeztetheti az operációt a méregdrága magánkórházak valamelyikében -, csakhogy ezt kevesen engedhetik meg maguknak. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik a privát gyógyítás keretei között nemigen kezelhetők; tehát főként az onkológiai központokra szoruló betegekről. Nemrég az egészségügyi kormányzat nagy garral bejelentette ugyan, hogy ezentúl a rákkal diagnosztizáltak megfelelő kezelését két héten belül meg kell kezdeni, de a várólisták nem lesznek rövidebbek egy puszta kinyilatkoztatástól, annak valóra váltásához a kellő technikai bázis éppúgy hiányzik, mint a szükséges létszámú szakorvosi gárda.

Az újságok az önmagát megműtő nagyatádi beteg történetével szinte egy időben hozták nyilvánosságra, hogy meghalt az a tüdőrákban szenvedő férfi, aki kilenc hónapig (!) hiába várt a kezelésre, s mire a múlt héten már operálni kellett, menthetetlen volt. Tévedés ne essék: ez sem kivételes dráma. Az ellátórendszer kódolt hibája, hogy a betegek még a diagnózisig sem jutnak el időben, tehát jobbára a szükséges terápiát is csak késve kapják meg. Közhelyszámba megy, hogy ennek mindenekelőtt a pénzhiány az oka: azt még a szakállamtitkár is elismeri legújabb interjújában, hogy az egészségügyre költött összegek reálértéke csak idén éri el a tíz évvel ezelőtti ráfordításokét, és a leszakadt orvosi és ápolói jövedelmek mindmáig nem felelnek meg a közszféra bérszínvonalának sem.

Nyilvánvalóan ennek tudható be az is, amit most a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriáján az ombudsman vizsgálata feltárt. Rettenetes higiénés állapotok, radiátorhoz kötött ápoltak, szennyvíz és beázás – emberhez nem méltó, minden értelemben lepusztult környezet. Az intézmény vezetőinek személyi felelőssége aligha kétséges, de az ott tapasztaltak jórészt ugyancsak a normális működés anyagi fedezetének hiányáról szólnak. Arról, hogy a kevés, kizsigerelt szakorvos és szakápoló méltánytalanul rosszul fizetett, és az épület karbantartására sincs pénz. Ez a „tünetegyüttes” persze egyáltalán nem kirívó a mai kórházi viszonyok között, amikor az uniós támogatás az országban sokfelé lehetővé tette ugyan az intézmények korszerűsítését és felszereltségének javítását, a költségvetés azonban nem finanszírozza kellőképpen mindennek a működtetését. Az igazgatók ott kénytelenek lefaragni a költségekből, ahol a legkevésbé látható – és például egy pszichiátriai zárt osztály kivált ilyen hely.

Amikor a már idézett szakállamtitkártól megkérdik, mi a véleménye arról, hogy a kormány a majdani budapesti olimpia nyereségéből (?!) tervezi rendbe tenni az egészségügyet, akkor Zombor Gábor nem elég bátor, hogy közönséges agyrémnek titulálná ezt az ötletet, ám legalább diplomatikusan azt feleli: az ellátórendszer átalakítása sürgetőbb feladat annál, hogysem várni kellene vele a tervezett olimpiáig. Csak egyvalamit nem szabad egyértelműen kimondania. Történetesen azt, hogy amíg a kormány nem szánja el magát az ágazat átfogó pénzügyi rehabilitációjára – magyarán nagyságrendekkel nem emeli meg az üzemeltetésre fordítható kereteket csakúgy, mint a bértömeget- , addig nem lesz érzékelhető változás a társadalmi szolgáltatás minőségében. Zombor tartja magát ahhoz az ezerszer ismételt, köteles hivatali állásponthoz, miszerint „a realitás az, hogy csak lépésről lépésre tudunk haladni”.

Ami persze semmi egyebet nem jelent, mint azt, hogy a rezsim nem hajlandó az ésszerűtlen presztízs és luxusberuházások százmiliárdjait inkább az egészségügyre költeni. Inkább eltűri azokat a napról-napra sokasodó anomáliákat, amiket minden igyekezete ellenére sem tud valamilyen kríziskommunikációval elfedni, mert az önmagukért beszélő botrányok már a teljes csőd előjelei. Voltaképp amennyire döbbenetes, annyira érthetetlen is, hogy a jobboldal felkentjei érzéketlenek arra a politikai veszélyre, amivel az egészségügy alapvető gondjainak negligálása fenyegeti őket.

Mindenesetre mélyen jellemzi a kormánypárt gondolkodását, hogy népszerűségvesztésének nem egy vitán felül halaszthatatlan, az egész társadalmat megnyerő intézkedéssorozattal remél gátat vetni, hanem egyebek között azzal a gyalázatos hecckampánnyal, amit a menekültek ellen folytat. Noha a közvélemény-kutatások szerint ez a negatív propaganda-hadjárat a legkevésbé sem növelte a kurzus támogatottságát, legfeljebb a törzsszavazók mentális karbantartására volt elég.

Ami talán mégsem értékelhető sikeres nemzeti célkitűzésnek. És az sem, hogy az állam polgárai megszervezzék a Műtsd magad!-mozgalmat, ha gyors, életmentő beavatkozásra van szükségük.

Szerző
Mészáros Tamás publicista

Angyalföldre megy a Fradi

Publikálás dátuma
2015.08.01. 07:52
Sikerült szerződést hosszabbítani a Fradi kulcsjátékosával, Dibusz Dénessel FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Ferencvárosnak jó esélye van arra, hogy folytatja száz százalékos sorozatát a labdarúgó NB I-ben: az utolsó előtti Vasas otthonában zsebelheti be a három pontot. A szintén mindkét bajnokiján diadalt aratott Honvédnak nehezebb dolga lesz a Debrecen ellen.

Elvileg fix 2-es a Vasas-Ferencváros mérkőzés. A listavezető zöld-fehérek eddig a bajnokságban mindkét meccsüket megnyerték, s imponáló, 5-1-es gólaránnyal állnak az NB I élén. A szurkolók lassacskán megbocsátják az Európa-ligában elszenvedett kudarcot a bosnyák Zeljeznicar ellen. Igaz, az előző, Diósgyőr elleni bajnokin még igencsak érezhető volt, hogy sokan fordultak el az együttestől, hiszen az új Groupama Arénában még sosem volt ennyire alacsony a nézőszám: mindössze hatezren szurkoltak a helyszínen. Thomas Doll nem valószínű, hogy változtat az egy héttel korábbi csapaton. Igaz, a balhátvéd Ramírez csütörtökön együtt edzett a többiekkel, így talán már beállhat. Amennyiben kezdőként léphetne pályára, úgy vélhetően Leandro lesz a középhátvéd Nalepa mellett.

NB I, 3. forduló
Szombat
Diósgyőr-Videoton (18.00, Tv: Duna World)
Haladás-MTK 18.00
Puskás Akadémia-Paks 18.00
Újpest-Békéscsaba 18.00
Vasas-Ferencváros (20.30, Tv: M4)
Vasárnap
Honvéd-Debrecen (18.00, Tv: Duna World)

Hajnal Tamás a Ferencváros honlapjának elmondta, nem is lehet más céljuk, csakis a három pont megszerzése. Ami saját állapotát illeti, ezzel kapcsolatban elmondta:

„A három hónapos kihagyás hosszú volt, a sérülésem pedig nagyon kellemetlen. Még most sem állíthatom, hogy teljesen elmúltak a fájdalmaim, de ezzel még egy darabig együtt kell élnem. Ebben az időszakban minden meccs nagyon fontos, mindegyik egy újabb lépés a formám visszanyerése felé. A Diósgyőr elleni mérkőzésen már lényegesen jobban éreztem magam, mint korábban. Bízom benne, hogy ez a javuló tendencia folytatódik a következő meccseken is.”

Az is a Fradi mellett szól, hogy a Vasas felforgatott összeállításban lép pályára. A középhátvéd, Tomislav Pajovic piros lapos eltiltása miatt biztosan nem szerepelhet. A vasasfutballclub.hu arról adott hírt, hogy Czvitkovics Péter térdfájdalmai és a térdízületében felgyülemlett folyadék miatt injekciókúrán van, külön edz a csapattól, és csak csökkentett terhelést kaphat. A center, Novák Csanád bokasérülés miatt nem tud együtt dolgozni társaival. Debreceni András meccshiánya miatt még nem bevethető, a néhány edzést kihagyó Grúz András viszont ismét teljes értékű munkát végzett, az U21-es válogatottal készülő játékosok – Nagy Gergely, Hangya Szilveszter, Vida Máté és Osváth Attila – pedig visszatértek.

A bajnok Videotonnak, amely kedden a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében hazai környezetben 1-1-es döntetlent játszott a fehérorosz BATE ellen, Diósgyőrben kellene megkezdenie a pontgyűjtést. Ideje lenne, ha nem akar nagyon lemaradni az élbolytól, mert rajta kívül csak a Vasas és a Békéscsaba nem gyűjtött még pontot a 12 csapatos OTP Bank Ligában. A mérkőzést Iványi Zoltán vezeti, ami jó ómen lehet a székesfehérváriak számára, hiszen a játékvezető 2006-ban vezetett először bajnokit a Vidinek, amely akkor épp a Diósgyőri VTK-t győzte le 2-0-ra. A miskolciak eddig egy győzelmet arattak a bajnokságban, egyszer pedig kikaptak: múlt vasárnap épp a Ferencvárostól szenvedtek 3-1-es vereséget nagyon gyenge, gyámoltalan játékkal. Koman Vladimir, a DVTK csapatkapitánya az akkori mérkőzéssel kapcsolatban a klub honlapjának úgy nyilatkozott, nem elkeseredni kell, hanem tanulni. Hogy Bekő Balázs együttese tanult-e bármit is a budapesti fiaskóból, az majd a szombaton 18 órakor kezdődő mérkőzésen derül ki.

Nagy meglepetésre mindkét találkozóját megnyerte a Honvéd, amely az előző szezonban majdnem kiesett az első osztályból. Ráadásul az együttes a bajnok Videoton, majd az előző játéknapon a bronzérmes MTK skalpját szerezte meg. Ezúttal újabb nehéz feladat vár Marco Rossi csapatára, hiszen a csütörtökön Európa-liga találkozót játszott Debrecen ellen, hazai pályán kellene folytatnia a száz százalékos sorozatot. Utoljára áprilisban találkozott a két gárda, a meccs 1-1-el zárult. A Honvéd stadionjában összesen 40 mérkőzést játszottak egymással, ebből 21 hazai győzelem született, 10-szer remiztek, s kilenc alkalommal a DVSC hagyta el győztesen a játékteret.

Szerző

Angyalföldre megy a Fradi

Publikálás dátuma
2015.08.01. 07:52
Sikerült szerződést hosszabbítani a Fradi kulcsjátékosával, Dibusz Dénessel FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Ferencvárosnak jó esélye van arra, hogy folytatja száz százalékos sorozatát a labdarúgó NB I-ben: az utolsó előtti Vasas otthonában zsebelheti be a három pontot. A szintén mindkét bajnokiján diadalt aratott Honvédnak nehezebb dolga lesz a Debrecen ellen.

Elvileg fix 2-es a Vasas-Ferencváros mérkőzés. A listavezető zöld-fehérek eddig a bajnokságban mindkét meccsüket megnyerték, s imponáló, 5-1-es gólaránnyal állnak az NB I élén. A szurkolók lassacskán megbocsátják az Európa-ligában elszenvedett kudarcot a bosnyák Zeljeznicar ellen. Igaz, az előző, Diósgyőr elleni bajnokin még igencsak érezhető volt, hogy sokan fordultak el az együttestől, hiszen az új Groupama Arénában még sosem volt ennyire alacsony a nézőszám: mindössze hatezren szurkoltak a helyszínen. Thomas Doll nem valószínű, hogy változtat az egy héttel korábbi csapaton. Igaz, a balhátvéd Ramírez csütörtökön együtt edzett a többiekkel, így talán már beállhat. Amennyiben kezdőként léphetne pályára, úgy vélhetően Leandro lesz a középhátvéd Nalepa mellett.

NB I, 3. forduló
Szombat
Diósgyőr-Videoton (18.00, Tv: Duna World)
Haladás-MTK 18.00
Puskás Akadémia-Paks 18.00
Újpest-Békéscsaba 18.00
Vasas-Ferencváros (20.30, Tv: M4)
Vasárnap
Honvéd-Debrecen (18.00, Tv: Duna World)

Hajnal Tamás a Ferencváros honlapjának elmondta, nem is lehet más céljuk, csakis a három pont megszerzése. Ami saját állapotát illeti, ezzel kapcsolatban elmondta:

„A három hónapos kihagyás hosszú volt, a sérülésem pedig nagyon kellemetlen. Még most sem állíthatom, hogy teljesen elmúltak a fájdalmaim, de ezzel még egy darabig együtt kell élnem. Ebben az időszakban minden meccs nagyon fontos, mindegyik egy újabb lépés a formám visszanyerése felé. A Diósgyőr elleni mérkőzésen már lényegesen jobban éreztem magam, mint korábban. Bízom benne, hogy ez a javuló tendencia folytatódik a következő meccseken is.”

Az is a Fradi mellett szól, hogy a Vasas felforgatott összeállításban lép pályára. A középhátvéd, Tomislav Pajovic piros lapos eltiltása miatt biztosan nem szerepelhet. A vasasfutballclub.hu arról adott hírt, hogy Czvitkovics Péter térdfájdalmai és a térdízületében felgyülemlett folyadék miatt injekciókúrán van, külön edz a csapattól, és csak csökkentett terhelést kaphat. A center, Novák Csanád bokasérülés miatt nem tud együtt dolgozni társaival. Debreceni András meccshiánya miatt még nem bevethető, a néhány edzést kihagyó Grúz András viszont ismét teljes értékű munkát végzett, az U21-es válogatottal készülő játékosok – Nagy Gergely, Hangya Szilveszter, Vida Máté és Osváth Attila – pedig visszatértek.

A bajnok Videotonnak, amely kedden a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében hazai környezetben 1-1-es döntetlent játszott a fehérorosz BATE ellen, Diósgyőrben kellene megkezdenie a pontgyűjtést. Ideje lenne, ha nem akar nagyon lemaradni az élbolytól, mert rajta kívül csak a Vasas és a Békéscsaba nem gyűjtött még pontot a 12 csapatos OTP Bank Ligában. A mérkőzést Iványi Zoltán vezeti, ami jó ómen lehet a székesfehérváriak számára, hiszen a játékvezető 2006-ban vezetett először bajnokit a Vidinek, amely akkor épp a Diósgyőri VTK-t győzte le 2-0-ra. A miskolciak eddig egy győzelmet arattak a bajnokságban, egyszer pedig kikaptak: múlt vasárnap épp a Ferencvárostól szenvedtek 3-1-es vereséget nagyon gyenge, gyámoltalan játékkal. Koman Vladimir, a DVTK csapatkapitánya az akkori mérkőzéssel kapcsolatban a klub honlapjának úgy nyilatkozott, nem elkeseredni kell, hanem tanulni. Hogy Bekő Balázs együttese tanult-e bármit is a budapesti fiaskóból, az majd a szombaton 18 órakor kezdődő mérkőzésen derül ki.

Nagy meglepetésre mindkét találkozóját megnyerte a Honvéd, amely az előző szezonban majdnem kiesett az első osztályból. Ráadásul az együttes a bajnok Videoton, majd az előző játéknapon a bronzérmes MTK skalpját szerezte meg. Ezúttal újabb nehéz feladat vár Marco Rossi csapatára, hiszen a csütörtökön Európa-liga találkozót játszott Debrecen ellen, hazai pályán kellene folytatnia a száz százalékos sorozatot. Utoljára áprilisban találkozott a két gárda, a meccs 1-1-el zárult. A Honvéd stadionjában összesen 40 mérkőzést játszottak egymással, ebből 21 hazai győzelem született, 10-szer remiztek, s kilenc alkalommal a DVSC hagyta el győztesen a játékteret.

Szerző